Zó maak je het. Je kunt natuurlijk wat kaneel door je thee strooien, maar als je het écht goed wil aanpakken, dan laat je een kaneelstokje ongeveer 15 minuten in een kopje heet water trekken. Haal het stokje er vervolgens uit en voeg een schijfje citroen toe met een beetje honing om je thee net iets meer smaak te geven ...
Doe de kaneelstokjes of poeder in een pan met water. Breng het mengsel aan de kook, zet het vuur lager en laat het ongeveer 15-20 minuten sudderen. Zet het vuur uit en laat het mengsel afkoelen. Zeef het water om kaneelresten te verwijderen.
Kaneelzuur is een geurloos wit kristallijn carbonzuur, dat vrij slecht oplosbaar is in water.
Kaneel is een specerij en je moet het behandelen als een specerij. Specerijen lossen niet op. Specerijen geven smaak af, ze lossen niet op of smelten - ze zijn de gemalen vorm van verschillende planten, er is geen reden om te denken dat het zou oplossen.
Kaneel is zo droog en fijn, het lost niet op in de mond en je kunt het dus niet doorslikken.
Kaneel bevat namelijk coumarine, een stof die ook voorkomt in tonkabonen en bergamot. ,,Een hoge inname coumarine kan leverschade veroorzaken en de bloedstolling remmen”, waarschuwt het Voedingscentrum. ,,Bij langdurig gebruik van veel coumarine, is het mogelijk kankerverwekkend.”
Kaneel is een natuurlijk middel, maar dat wil niet zeggen dat het geen nadelen kent. In kaneel zit de stof coumarine. Als je regelmatig hoge doses coumarine neemt kan dit leverschade veroorzaken en de bloedstolling remmen. Daarom is overmatig gebruik van kaneel af te raden [15].
Je kunt natuurlijk wat kaneel door je thee strooien, maar als je het écht goed wil aanpakken, dan laat je een kaneelstokje ongeveer 15 minuten in een kopje heet water trekken. Haal het stokje er vervolgens uit en voeg een schijfje citroen toe met een beetje honing om je thee net iets meer smaak te geven.
Kaneelthee is goed voor je spijsvertering
Je speeksel en maagzuurproductie wordt gestimuleerd, wat een gunstige werking heeft op de voedselvertering. Bij een opgeblazen gevoel, obstipatie of juist diarree kan kaneelthee ook goed helpen. Kaneel thee helpt je darmritme te reguleren.
Kaneel heeft een ontstekingsremmende werking en geeft verlichting bij gevoelige darmen, keelontsteking of verkoudheid. Ook heeft kaneel een gunstige invloed op het voorkomen van hart- en vaatziekten en remt het de groei van schimmels en bacteriën.
Interactie. Kaneel heeft onder meer bloedglucoseverlagende, lipidenverlagende, plaatjesaggregatieremmende en bloeddrukverlagende effecten. Mensen die antidiabetica, cholesterolverlagers, antistollingsmedicatie, bloedplaatjesaggregatieremmers of antihypertensiva gebruiken, dienen hier rekening mee te houden.
Als je echter merkt dat je te veel kaneel hebt gebruikt, zijn er een paar snelle oplossingen mogelijk. Voeg voor hartige gerechten water toe om het te verdunnen, extra groenten om de smaak op te nemen of maskeer het met andere specerijen, tomaten, knoflook of ui.
De Verstegen gemalen kaneel is kaneel van Cassia (van origine Indonesië). De Verstegen kaneelstokjes is Ceylon kaneel (van origine Sri Lanka).
Wanneer u kaneel licht over grond verspreidt, gaat het schimmels en paddenstoelen in de bovenlaag tegen. Ook tegen schimmels op potgrond en planten zelf kan kaneelpoeder gebruikt worden. Gebruik er in de tuin echter niet teveel van, want als kaneel te diep in de bodem komt, kan het ook nuttige bodemschimmels doden.
Kaneelstokjes geven een extra aroma aan siropen, melk, chocolademelk of koffie. Daarvoor laat je het stokje gewoon even meekoken of trekken in de warme drank. Kaneelpoeder kun je gebruiken in gebak, bij couscous, pasta's en marinades. Ook een tomatensaus kun je afronden met een snuifje kaneel.
Kaneelzeylanicum heeft zowel een maagbeschermende als antisecretoire werking bij een oraal toegediende dosis van 100 mg/kg, wat niet alleen de genezing van maagzweren bevordert, maar ook de ontwikkeling van zweren in de twaalfvingerige darm bij ratten voorkomt [30].
Een te hoge dosis kaneel kan misselijkheid, hoofdpijn of hartkloppingen veroorzaken.
Kaneel heeft dus veel goede eigenschappen. Toch raadt het Voedingscentrum af om teveel kaneel te eten, omdat dit schadelijk voor uw gezondheid is. Kaneel bevat namelijk het stofje coumarine, wat een natuurlijke gifstof is. Dit komt niet alleen in kaneel, maar ook in bijvoorbeeld bergamot en tonkabonen voor.
Ceylon kaneel heeft een lichtzoete smaak en een mildere geur, terwijl cassia kaneel veel sterker van geur en scherper van smaak is. Hierdoor geven beide kaneelsoorten een andere draai aan een gerecht.
Honing en kaneel hebben eigenschappen die kunnen bijdragen aan herstel bij kwalen als huidinfecties, maar grote gezondheidsproblemen zal je er niet mee oplossen. De inhoud van stukken die de combinatie als wondermiddel presenteren is misleidend en niet wetenschappelijk onderbouwd.
Kaneel is een bron van vitamine A, vitamine C, vitamine B2 en vitamine B6. Ook is deze specerij rijk aan mineralen, zoals calcium, kalium, magnesium, zink en ijzer. Het heeft een ontstekingsremmende werking en wordt dan ook veel gebruikt bij keelontsteking en verkoudheid.
Als je Cassia kaneel gebruikt, kun je het het beste bij een half theelepeltje kaneel per dag houden. Heb je Ceylon kaneel in huis? Dan kun je met gerust hart een theelepel kaneel per dag gebruiken [8].
Onderzoekers concludeerden op basis van data afkomstig van 12 studies dat kaneel op de volgende manieren kan helpen bij afvallen: het verlaagt het gewicht (met gemiddeld 1,02 kilogram) kaneel verlaagt de BMI (met gemiddeld 0,51) het doet de middelomtrek afnemen (met gemiddeld 2,40 centimeter)