Smelt stukken kaars of kaarstabletten au bain-marie en blijf roeren met de pollepel. Let op dat het water niet kookt, anders verbrand het kaarsvet. Giet het kaarsvet in je mal. Laten drogen, uit de mal halen (karton inscheuren en eraf trekken) en voila, je homemade kaarsen zijn klaar!
Het maken van kaarsen lijkt vrij eenvoudig en gelukkig is het in de praktijk ook niet erg moeilijk. Het is een kwestie van de juiste materialen en de juiste gereedschappen. Desondanks kunnen er behoorlijk wat zaken invloed hebben op het resultaat van eigen gemaakte kaarsen.
Heb je een creatieve opwelling en heb je je lonten liever gisteren dan vandaag in huis? Gelukkig zijn ze ook gewoon te koop in een aantal winkels in jouw stad. Denk bijvoorbeeld aan de hobbywinkel of knutselwinkel. Hier kun je van alles kopen voor jouw creatieve bui.
Hij heeft 8 uur nodig om volledig te stollen en drogen. Als je kaars is gestold en gedroogd, moet je alleen de lont nog afknippen.
Natuurlijke kaarsenwas zoals soja, koolzaad, kokos en bijenwas zijn de beste keuzes voor mensen die op zoek zijn naar kaarsen zonder luchtvervuiling binnenshuis. Er zijn zelfs studies die aantonen dat kaarsen van bijenwas kunnen helpen de lucht te zuiveren.
Krimp is natuurlijk proces tijdens afkoeling. Paraffine zet uit bij warmte en krimpt bij stolling. Dit is normaal en onontkoombaar. Verwarm de gietvorm voor het gieten van de kaars.
Let er wel op dat je de restjes kaarsvet niet door de gootsteen wegspoelt. Nu ga je meten hoeveel sojawax je nodig hebt voor de kaars. Dit doe je door het glas 2 keer te vullen met sojawas en vervolgens weeg je dit af. Ik kwam op ongeveer 175 gram uit.
Voor het maken van kaarsen hebben wij een ruim assortiment van kaarswas. Kaarswas is er veelal kleurloos die je zelf van een mooie kleur kan voorzien. Zo hebben wij bijvoorbeeld kaarswas van de merken Creativ Company, Creotime en We Are Memory Keepers.
Stop de stukjes gebroken kaars in een pan en laat deze net zo lang op het vuur staan totdat de kaars compleet gesmolten is. Als de kaars volledig gesmolten is kun je de olie eraan toevoegen. Gebruik ongeveer drie druppels olie. Je kunt kiezen voor één geur, maar je kunt natuurlijk ook je eigen mix samenstellen.
Als je sojawas, bijenwas of paraffinewas gebruikt, dan kun je de was smelten in een heetwaterbad of de magnetron, de kleur en geur van je keus toevoegen en alles in een pot gieten om af te koelen.
Wat is de beste keuze: etherische olie of geurolie? Etherische olie is veel gezonder voor je dan synthetische geurolie. Geurolie voor kaarsen blijft wel langer hangen en er zijn meer geuren beschikbaar omdat je met syntetische olie haast alle geuren namaken kan.
60 to 80 graden celsius is de optimale giet temperatuur! De mal zou je eventueel voor het gebruiken even onder de warme kraan kunnen houden voor de zekerheid.
Pak genoeg wax voor je glaasje en smelt dit au bain-marie. Hoeveel wax je nodig hebt? Dat is een kwestie van een beetje experimenteren. Voor de grote vierkante kaars op mijn foto's heb ik bijvoorbeeld ongeveer 200 gram gebruikt.
Oude kaarsen of restjes kaarsvet kun je makkelijk omsmelten, zo maak je er weer een nieuwe kaars van. Dit doe je door de kaarsen au bain-marie te smelten. Vul een pan met kokend water en plaats hierop een metalen bakje met kaarsresten. Door de warmte zal het kaarsvet vanzelf smelten.
Na een aantal uren is het kaarsvet voldoende afgekoeld en stevig.
Zelf kaarsen maken kun je op verschillende manieren doen. Je kunt bijvoorbeeld gesmolten vet van oude kaarsen gebruiken, maar ook losse was gebruiken. Korrels van koolzaad en soja zijn dan het duurzaamst omdat ze plantaardig zijn, goed herbruikbaar en verkrijgbaar van Europese producenten.
Een andere benaming is ook wel kaarsenwas, dit mede vanwege het feit dat voornamelijk voor het maken van kaarsen wordt gebruikt. Het is een bijproduct van de olie-industrie dat ontstaat bij het raffineren van ruwe olie. Een van de eigenschappen van paraffine is, is dat het nagenoeg geur- en kleurloos is.
Neem 1 kilo soja was en smelt dit in een pan of in de magnetron vermogen niet te hoog (niet laten koken) Als alle soja was is gesmolten roer je de geur,- of etherische olie door de was eventueel een kleurtje toevoegen, het geheel goed mengen en in de malletjes gieten. Laat alles nu een paar uur goed uitharden.
Het enige wat bijenwas kaarsen soms iets doen is 'knetteren' dit ontstaat door vocht in de kaars (welk in het lont kan zijn getrokken) of door minuscule onzuiverheden in de bijenwas. Maar een brandende kaars van bijenwas is heel rustgevend.
Bereiding. Paraffine wordt uit aardoliedestillaten en -residu's bereid, door deze in selectieve oplosmiddelen op te lossen, sterk af te koelen en de paraffine af te filtreren. De verkregen, nog olie bevattende paraffine wordt van deze olie ontdaan door zweten of door uitlogen met een oplosmiddel, en door centrifugeren.
Brandwonden[bewerken] Bij temperaturen boven de 42 °C kan kan je ernstige brandwonden oplopen. Kaarsvet smelt bij een temperatuur van 55 °C, hanteer het met grote voorzichtigheid.