De oorzaak van systemische lupus erythematodes is onbekend. Er zijn erfelijke factoren en omgevingsfactoren: zo komt de ziekte vaker voor binnen dezelfde familie en door het gebruik van bepaalde medicijnen. Daarnaast spelen hormonen een rol. Eén op de duizend mensen krijgt systemische lupus erythematodes.
SLE is de afkorting voor de ziekte Systemische Lupus Erythematodes, beter bekend als Lupus. SLE is een auto-immuunziekte waarbij het afweersysteem (immuunsysteem) zich tegen het eigen lichaam keert. Het afweersysteem is belangrijk om bacteriën en virussen te bestrijden.
Een vroege diagnose en een doeltreffende behandeling maken dat de meeste patiënten met SLE een normale levensverwachting en een normaal levenspatroon kunnen hebben.
Lupus valt nog niet te genezen. Je behandelende arts(en) kunnen enkel proberen de ziekte in rust te brengen zodat de klachten verminderen of helemaal verdwijnen. Welke medicijnen je precies krijgt, hangt van je klachten af.
Systemische Lupus Erythematosus (SLE) is een ernstige, levenslange auto-immuunziekte die vooral bij jonge vrouwen voorkomt tussen 15-40 jaar.
Diagnose bij systemische lupus erythematodes
vlindervormige huidafwijkingen in je gezicht. verdikte rode plekken op je huid. overgevoeligheid voor zonlicht. zweertjes in je mond.
Bij SLE ontstaan er spontaan afweerstoffen tegen delen van het eigen lichaam. Deze stoffen noemen we auto-antistoffen. Hierdoor kunnen ontstekingen ontstaan in weefsels, zoals de huid, bindweefsel, gewrichten, de nieren, zenuwen en bloedvaten. SLE is een reumatische bindweefselontstekingsziekte.
Eet gezond
Van gefrituurd voedsel, sojaproducten en aspartaam zou de ziekte kunnen opvlammen. Van andere voedingsmiddelen wordt juist een gezegd dat ze genezend zijn (bijvoorbeeld: noten, bonen). Sommige mensen volgen op basis van dit soort beweringen zelfs een dieet.
In de meeste gevallen verdwijnen de symptomen van neonatale lupus spontaan na 3 tot 6 maanden, zonder lange termijn gevolgen. Het meest voorkomende symptoom is een huiduitslag die enkele dagen tot weken na de geboorte ontstaat, vooral na blootstelling aan de zon.
Pijn aan uw spieren en gewrichten; ontstekingen van uw gewrichten (vaak handen, polsen en knieën). Deze ontstekingen gaan soms snel over, maar kunnen zorgen voor standsverandering van de gewrichten.
Het lichaam begint te protesteren: buikpijn, hoofdpijn, zweten en een onrustige hartslag zijn veel voorkomende symptomen. Naarmate de stress hoger oploopt of langer aanhoudt, worden de klachten ernstiger. Omdat je lange tijd meer energie verbruikt dan opbouwt, raak je geleidelijk uitgeput.
Huidlupus wordt onder meer gekenmerkt door aanhoudende schilferende, schijfachtige plaques op de hoofdhuid, het gezicht en de oren, die pigmentveranderingen, littekens en haaruitval kunnen veroorzaken. De huiduitslag veroorzaakt door huidlupus kan gelukkig behandeld worden.
Erfelijke aanleg, vrouwelijke hormonen en omgevingsfactoren, zoals roken, lijken betrokken bij het ontstaan van de ziekte. De ziekte begint meestal, als je tussen de 20 en 40 jaar oud bent.
SLE is een auto-immuunziekte.
Als alleen de huid is aangedaan wordt het cutane LE genoemd (cutis = huid). Dit wordt verder opgedeeld in verschillende vormen, te weten acute-, subacute- en chronische cutane LE (zie NVDV folder 'CDLE'). Als diverse organen zijn aangedaan wordt het systemische lupus erythematosus (SLE) genoemd.
Om SLE vast te stellen, luistert de reumatoloog naar uw klachten en doet lichamelijk onderzoek. Via een bloedonderzoek stelt de reumatoloog vast of er sprake is van verhoogde ontstekingswaardes, zoals BSE en CRP.
Cutane lupus is niet te genezen. Wel kunnen de klachten verminderen bij gebruik van een ontstekingsremmende pijnstiller of reuma-remmend medicijn. Afhankelijk van de ernst van de klachten schrijft de arts medicatie voor huidafwijkingen voor. Daarnaast kunt u de zon het beste zoveel mogelijk vermijden.
De behandeling van SLE bestaat vooral uit medicijnen. Een belangrijk medicijn bij SLE is Hydroxychloroquine (Plaquenil). Omdat Hydroxychloroquine veel problemen bij SLE kan voorkomen, krijgt meestal iedere patiënt met SLE dit medicijn.
Bij sommige mensen met SLE raken ook organen, zoals de nieren, het hart, de hersenen of de longen, aangetast. Ook klachten van de bloedvaten komen voor, en er kunnen stolsels in de bloedsomloop ontstaan. Dit kan tot ernstige problemen leiden. Gelukkig zijn deze klachten tegenwoordig meestal goed te behandelen.
Systemische Lupus erythematodes (SLE)
De naam verwijst naar de karakteristieke rode uitslag op het gezicht in de vorm van een vlinder, die doet denken aan de contouren op een wolvenmuil. Wereldwijd kampen 4 tot 250 mensen per 100.000 met systemische lupus. 90 procent daarvan is vrouwelijk. Hoe het komt dat iemand SLE krijgt, is nog niet duidelijk.
Auto-immuun ontstekingsziekte waarbij antistoffen tegen het eigen lichaam in alle organen afwijkingen kunnen veroorzaken.
Subacute Cutane Lupus Erythematodes (SCLE)
Er is sprake van rode en schilferende plekken op de huid. Vooral op de huid die regelmatig in de zon komt. Deze plekken kunnen op psoriasis, eczeem of zelfs schimmel lijken en laten na genezing geen littekens achter, wat wel bij de chronische variant CDLE hoort.
Auto-immuunziektes kan je niet genezen. De behandelingen die ervoor bestaat, kunnen wel het effect van het immuunsysteem beperken waardoor de pijn en ontsteking kan verminderen. Meestal worden middelen zoals NSAIDs en immunosuppressiva ingezet.