Zoek afleiding en onderneem dingen. Naast een andere mindset is het belangrijk om voldoende afleiding te zoeken als je hem of haar uit je gedachten wil zetten. Zorg ervoor dat je je hoofd af en toe lekker leeg maakt door bijvoorbeeld een wandeling te maken.
Neem afstand. Bij hem in de buurt zijn, met hem praten, leuke dingen doen als vrienden gaat je niet helpen om rustig te worden en je gevoel onder controle te krijgen. Je zult namelijk merken dat iedere keer als je hem ziet en bij hem bent, je weer iets geweldigs aan hem ontdekt wat jou nóg geïnteresseerder maakt.
Je lichaam, je hersenen raken er erg aan gewend om deze gedachten te hebben. Het blijven denken aan die persoon is dus een verslavende gewoonte geworden omdat jouw hersenen gewend zijn aan deze “gedachtenwegen”. Dit is een puur fysieke gewenning en fysieke verslaving.
Als hij constant dingen naar je stuurt en om je mening vraagt en daar zijn best voor doet, laat dat zien dat hij aan je denkt. Als hij je heel vaak berichten stuurt en altijd heel snel reageert op jouw berichten, dan is dat een goede graadmeter om te zien of hij veel aan je denkt.
Helft van de tijd
Op welke manier de relatie ook beëindigd is, het kan soms nog maanden of jaren duren voordat je er vrede mee hebt. Een bekende 'regel' is dat je gemiddeld de helft van de duur van je relatie nodig hebt om over je ex heen te komen.
De reden dat liefdesverdriet zoveel pijn doet
Dit komt omdat onze hersenen de emotionele pijn van het einde van een relatie op dezelfde manier registeren als fysieke pijn, zoals bijvoorbeeld je arm stoten. Er worden een hoop hormonen aangemaakt op het moment dat je verliefd bent.
Een break-up is nooit leuk, en liefdesverdriet verwerken kan lastig zijn. Liefdesverdriet is soms zelfs gevaarlijk. In je brein kan liefdesverdriet namelijk dezelfde gevoelens en klachten opwekken als bij griep, depressie of zelfs een cocaïneverslaving.
Wel zijn er een paar terugkerende signalen die je in de gaten kan houden. Volgens Kromwijk-Lub is een van de eerste tekenen van wegkwijnende liefde dat je je steeds meer aan elkaar gaat ergeren. Je gaat elkaar vermijden, in gesprekken wordt er kortaf gereageerd en er is minder interesse in elkaars leven.
Zeg in gedachten: “ik laat je nu los. Je bent vrij om je weg te gaan. En ik ga mijn eigen weg.” Het is belangrijk dat de woorden voor jou als juist en kloppend voelen. Voel het in elke vezel van je lijf als je dit zegt.
Het verlangen naar iemand is net zo belangrijk – zo niet belangrijker – dan de werkelijke tijd die je met je geliefde doorbrengt. Mensen hebben een sterke behoefte aan innige relaties. En niet alleen omdat dit ons een goed gevoel geeft. Het helpt bijvoorbeeld ook tegen stress en ziektes.
Het moeilijke aan loslaten is het leren van nieuw gedrag en nieuwe gewoontes. En omdat ons gedrag een gevolg is van onze gedachten, ligt daar de sleutel. Loslaten kan soms ook eng zijn, omdat je het niet gewend bent en niet weet hoe het zal zijn zonder.
Hoe lang duurt liefdesverdriet? Uit een onderzoek dat gepubliceerd werd in The journal of Positive Psychology is gebleken dat zowel mannen als vrouwen gemiddeld na 11 weken over hun liefdesverdriet heen zijn. Maar liefst 71 procent was namelijk na 11 weken over hun ergste verdriet heen.
Maar mannen blijken nog veel langer last te hebben van pijn na een relatiebreuk dan vrouwen. Dat trauma kan soms jaren aanslepen en zelfs decennia later nog de kop opsteken, blijkt uit onderzoek. Dat is zelfs het geval als ze zelf de relatie beëindigen en ze daar achteraf wat spijt over hebben.
Je kan dus echt ziek worden van liefdesverdriet. Ook kan liefdesverdriet uitmonden in een depressie.
Het is dan aan jou om erop in te gaan of niet. De meeste exen beginnen hun geliefde te missen na een 2 tal weken. Soms een drie weken, dat hangt ervan af hoe jullie uit elkaar zijn gegaan. De meesten ex liefjes gaan terug naar elkaar als ze elkaar hard missen en als het gemis blijft voortduren.
Hoe lang die periode het beste kan duren is ook afhankelijk van de ernst van de breuk, maar in de regel is het beter om zeker 30 dagen lang uit zijn gezichtsveld te blijven. Wees niet bang dat hij je snel vergeet, zeker als jullie een innige relatie hebben gehad.
Ook als jij de dumper was, kun je maanden (soms) jaren last hebben van liefdesverdriet. Een bekende 'regel' betreft liefdesverdriet is: de helft van de duur van de relatie is hoelang je nodig hebt om over je ex te komen.
1, 2, 3. Uit onderzoek is gebleken dat we gemiddeld zo'n 3 keer écht verliefd worden op een persoon. Het gaat hier dan ook niet om zo maar een simpele verliefdheid. Het onderzoek laat namelijk ook weten dat het bij verliefdheid gaat om drie verschillende soorten verliefdheden.
Er bestaan een aantal symptomen waaraan je verliefdheid kan herkennen: Concentratiestoornissen: je bent afgeleid. Je zit veel te dromen en kan je aandacht nog moeilijk op andere zaken richten. Lichamelijke aantrekking: de geliefde voortdurend willen aanraken, kussen…