Twijfel je of ze goed vetvrij zijn? Was ze dan (nog) een keer extra af met afwasmiddel en droog ze goed met een theedoek.Je kunt ook wat citroensap met een stukje keukenrol gebruiken om de kom en garde(s) goed te ontvetten.
Maak je kom goed schoon, neem een sponsje met een beetje afwasmiddel en maak de kom helemaal schoon. Spoel goed na met zeer heet water. Droog niet af maar ze de kom op de kop weg. In een handdoek kunnen vetdeeltjes zitten.
Reacties. Met gewoon afwasmiddel kom je al een heel eind. Maar als je ze naveegt met een doekje met wat zijn of citroensap, zijn ze zeker vetvrij. (Het allerbeste is trouwens om eiwit in een kopen kom te kloppen.
Maak je beslagkom, mixer en spatel vetvrij door hem in te wrijven een partje citroen, of met een doekje dat je hebt gedrenkt in citroensap. Het zuur helpt tegelijkertijd om je schuim stabiel en stevig te maken. Ook eigeel is vet en zal ervoor zorgen dat je eiwit niet goed stijf te kloppen valt.
Het kloppen van de eiwitten
Doe dit met een garde of een staafmixer en zorg dat de eiwitten op kamertemperatuur zijn. Klop de eiwitten totdat ze niet meer doorzichtig zijn en stijve pieken geven. Een goede graadmeter is altijd om te testen of je de kom kunt omkeren zonder dat de inhoud eruit valt.
EIWITTEN SCHEIDEN
Nadat alles vetvrij is gemaakt, ga je de eieren scheiden. Ook hier is het van belang dat er geen vet bij het eiwit terecht komt. Eigeel bevat (veel) vet en als er ook maar een heel klein beetje eigeel bij het eiwit komt, zal je het eiwit niet meer stijf kunnen kloppen.
Doe de eiwitten in een grote metalen kom. Klop het eiwit met een staafmixer of een foodprocessor 1 minuut op middelhoge snelheid. Verhoog de snelheid zodra het wit schuimig wordt en in volume toeneemt. Ga door met kloppen tot het mengsel helemaal wit is en er aan het eind van de garde pieken ontstaan.
Vetvrij. Voordat je begint met opkloppen: zorg dat de kom en de garde volledig vetvrij zijn. Gebruik hiervoor heet water, eventueel een beetje citroensap en een schone theedoek. Een klein spoortje vet kan er al voor zorgen dat je de eiwitten niet optimaal stijfgeklopt krijgt.
Wat is dat, iets en ruban kloppen? Als je iets en ruban klopt, wil het eigenlijk zeggen dat je eidooiers en suiker tot een luchtige massa bindt om het beslag stevigheid te geven en je gebak lichter te maken.
Waarschijnlijk is je room te warm. Heel belangrijk bij het mooi stijfkloppen van slagroom is de temperatuur. Niet alleen de slagroom zelf moet dus goed koud zijn, óók de kom waarin je de slagroom klopt. Koel 'm met koud water, ijs of zet de kom even in de vriezer.
Hoe krachtiger het eiwit wordt geklopt, des te beter de belletjes worden verdeeld en des te steviger het schuim wordt. Zelfs zo stevig dat je een kom met stijfgeslagen eiwit op zijn kop kunt houden zonder dat er iets uitvloeit. Als er vet of eigeel in het eiwit zit, zal het niet goed stijf worden bij het kloppen.
Let goed op dat er geen eigeel meekomt. Daarna gaan we het eiwit flink stijf kloppen. Ter controle kun je af en toe de kom op zijn kop houden. Stijfgeklopt eiwit zal er niet uitvallen.
Het kan met de hand, maar een mixer werkt het snelst. Voeg lepel voor lepel (fijne) kristalsuiker toe aan de eiwitten. De hoeveelheid suiker is afhankelijk van het recept wat je gaat maken en van je smaak. Een gangbare hoeveelheid is 300 gram suiker op 6 eiwitten.
Kloppen is een kooktechniek waarbij producten met elkaar vermengd worden zonder dat er lucht in wordt gebracht. Opkloppen is een kooktechniek waarbij er wel lucht in geklopt moet worden, om het product luchtiger te maken.
De Soda (natriumbicarbonaat) reageert met de azijn (zuur). Hierbij komt CO2, koolstofdioxide vrij, hetzelfde gas als de bubbeltjes in frisdrank. Het gas wordt als het ware gevangen in het eiwit, hierdoor ontstaat schuim.
Meringue is zowel vanbuiten als vanbinnen droog en stevig en hierdoor minder kwetsbaar dan pavlova. Maar het grootste verschil is toch wel de topping: pavlova wordt traditioneel geserveerd als een taart met een topping van slagroom en vers fruit, terwijl meringue slechts uit gedroogd schuim bestaat.
Een Duits schuim of zwaar schuim, is een schuim waarbij het eiwit en de suiker au-bain marie worden verwarmd. Het is een schuim dat vrij zwaar is, een taaie tot harde kern heeft en minder vochtgevoelig is dan andere schuimsoorten zoals kookschuim en rauw schuim.
Formaat – Minimaal 4 liter inhoud, daarmee kan ik ruimschoots uit de voeten, ook met geklopt eiwit of andere ingredienten die in volume toenemen, Maar vooral: bij het schillen van ui en andere groenten heb je al snel veel restafval, uiteraard gebruik je een groot deel voor het maken van je eigen groentebouillon, maar ...
Je kan de eiwitten opkloppen met de hand, maar wil je toch dat tikkeltje meer volume klop ze dan machinaal op met een keukenrobot of handklopper. Ze zullen luchtiger en steviger zijn.
Stijfgeklopt eiwit kun je het beste snel verwerken. Bewaar stijfgeklopt eiwit tot gebruik in de koelkast en klop eiwit altijd kort vóór het gebruik. Bij langer bewaren zakt het eiwit weer in. Je kunt het dan weliswaar weer opkloppen, maar daarmee boek je uiteindelijk geen tijdswinst.
Yoghurt en kwark zitten vol eiwitten en je kunt er eindeloos mee variëren! Lekker met granola, noten, een lepeltje honing, lijnzaad en/of fruit. Havermoutpap met melk is een supergezond eiwitrijk ontbijt. Lekker met nootjes, bosvruchten en/of kaneel.