De eerste stap om weer een leuker persoon te worden is dus interesse tonen in een ander. Probeer in een gesprek eens wat vragen te stellen en wanneer de ander iets van jou wil weten, ga dan niet te lang door in een antwoord. Gun die ander de ruimte en probeer het gesprek bij hem of haar te houden.
Hoe ben je een goed mens is de ontroerende en hilarische nieuwe roman van Nick Hornby over de sleur van relaties en de worsteling van de moderne mens met normen en waarden.
Goede mensen
Een goed persoon is zich continu bewust van de slechte dingen die hij/zij doet (of kan doen), terwijl hij/zij wel vergeeflijk is naar anderen. Een schuldig geweten is het begin van de deugd. Voor de persoon zelf is het dus niet per se fijn om goed te zijn.
Adem bewust en goed in en uit. Je erkent je emoties, staat er even bij stil en geeft ze 'meer lucht'. Ze worden dan minder heftig en zijn beter 'in de hand' te houden. 'Even diep zuchten' is dus nog niet zo gek om je emoties te reguleren.
Mentaal sterk zijn betekent niet dat je je emoties uitschakelt. Het gaat er juist om dat je je in evenwicht bent, op zowel emotioneel gebied als verstandelijk gebied. Het gaat erom dat je om kunt gaan met gevoelens en weet wanneer je naar je gevoelens handelt en wanneer naar wat je hoofd je ingeeft.
Wanneer je denkt dat je een slecht mens bent, denk dan eens goed na of deze gedachte door anderen veroorzaakt werd en of je werkelijk iets slechts hebt gedaan. Kwaad is iets dat je doet zonder reden. Stel je eens voor dat je iemand zomaar mishandelt, dan ben je als mens pas slecht bezig.
Alles wat we ervaren als positief krijgt het label 'goed'. Alles wat we ervaren als negatief krijgt het label 'slecht'.
Iemands persoonlijkheid is een unieke combinatie van aangeboren en aangeleerde eigenschappen, en onze waarneming en interpretatie daarvan. Identiteit wordt grotendeels bepaald door onze relatie met anderen. Heel simpel gezegd is persoonlijkheid wie we vanbinnen zijn, en identiteit wie we vanbuiten zijn.
Anderen helpen geeft je het gevoel dat je ertoe doet, maar ook een gevoel van trots of plezier: je gaat anders kijken naar jezelf, bouwt zelfvertrouwen op en leert nieuwe vaardigheden. Ook hier is het tweerichtingsverkeer: het gaat om steun geven én krijgen.
Er is maar een kleine hoeveelheid mensen die vanaf jongs af aan uitblinkende sociale vaardigheden hebben. De meeste mensen hebben het toch echt geleerd. Sociale vaardigheden kun je snel leren door elke keer weer in nieuwe gesprekken te belanden. Zo ga je na een tijd patronen herkennen.
Voeding is ongezond als het te veel is: te veel verzadigd vet, te veel zout of gewoon te veel eten. Te veel eten leidt tot overgewicht, wat diabetes en een te hoog LDL-cholesterol tot gevolg kan hebben. Te veel verzadigd vet en en te veel zout verhogen het risico op slagaderziekte, met of zonder overgewicht.
Bij een probleem zijn er altijd meerder mensen verantwoordelijk, dan alleen jijzelf. Een andere mogelijkheid waardoor je veel stress ervaart als jij altijd de schuld krijgt van alles. Komt doordat je steeds meer er in begint te geloven dat jij het nooit goed kan doen.
Onzekerheid en angst spelen rol bij schuldgevoel
Als je iets hebt gedaan waaraan je echt schuldig bent, dan weet je dat je schuldig bent. Maar de schuldgevoelens die haar het meest interesseren, gaan over je onnodig schuldig voelen: "Schuldgevoelens waaraan je eigenlijk niet echt schuld hebt."
Het gevoel van eigenwaarde kan in de loop van tijd en met ervaring afnemen en variëren. Dus als je je ooit begint af te vragen waarom alles bij je mis gaat, dan is het misschien tijd om jezelf af te vragen hoe het met je zelfbeeld, zelfrespect en zelfvertrouwen gesteld is.
U voelt u bijvoorbeeld somber, verward, angstig of gespannen. Door zulke psychische klachten heeft u minder plezier in het leven. Psychische klachten ontstaan vaak als er meer problemen zijn of heftigere dingen gebeuren dan u aankunt. De balans hiertussen is tijdelijk niet goed.
Gezond eten, voldoende slapen en regelmatig bewegen zijn belangrijke onderdelen. Een gezond lichaam is belangrijk. Er is nog iets anders wat belangrijk is maar wat we tegelijkertijd vaker over het hoofd zien: je mentale gezondheid. Veel mensen ervaren een vorm van mentale uitputting.
Snel emotioneel door stress of burn-out: Laat die tranen maar stromen. Als mensen veel stress hebben of een burn-out krijgen komt het vaak voor dat ze ook snel emotioneel zijn. Bij Liberi zien we vaak dat er sprake is van heftige emoties als gevolg van stress of burn-out.
Soms kan het te maken hebben met een psychisch element, terwijl bij de ander een nare ervaring voor klachten zorgt. Ook kan een ingrijpend evenement leiden tot verdrietige gevoelens, zoals een ontslag, het ontbreken van sociale contacten, een verhuizing of het verlies van een naaste.
Ook in dat geval kun je ze 'afsluiten', bijvoorbeeld door ze letterlijk van je af te schudden (met je lijf), te bewegen of te mediteren. Hoe vaker je dit oefent, hoe meer het vanzelf gaat. Wellicht zul je tijdens dit proces af en toe een traan laten, maar misschien ook niet en dat is prima.