Om te beginnen is een paspoort of stamboekpapier geen eigendomsbewijs van een paard. Indien een paspoort van het paard op naam van een persoon of rechtspersoon staat, is dat wel een sterke aanwijzing dat het paard ook daadwerkelijk in juridisch eigendom is van degene op wiens naam het paspoort staat.
In de praktijk wordt het paardenpaspoort vaak door eigenaren gezien als bewijs dat het paard van hen is. Het paardenpaspoort is het identiteitsbewijs van een paard. De vraag die in dit artikel centraal staat, is of het paardenpaspoort (ook) een eigendomsbewijs is.
Op www.HorseID.be kan u eenvoudig het microchip- of UELN-nummer van eender welk paard ingeven en nagaan of dit paard reeds geregistreerd is en al dan niet behouden werd voor de slacht. Daarnaast zal u ook het geslacht en de geboortedatum van het paard te zien krijgen.
Een paspoort vraagt u aan bij een paardenpaspoort uitgevende instantie (ppi) in Nederland. Zij mogen dit namens RVO uitgeven en registreren de gegevens van het paard in hun database. Ook zorgen zij dat de gegevens in de Nederlandse centrale database komen. Daarna meldt u het dier aan op uw UBN.
Het registreren van paarden gebeurt via het chippen in combinatie met het aanvragen van een paspoort bij een paard. Dat verloopt via paspoort uitgevende instanties (ppi). Zij mogen dit namens RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) uitgeven en registreren de gegevens van het paard in hun database.
De houder is de persoon (of de organisatie) die instaat voor de dagelijkse verzorging van een paardachtige, in de meeste gevallen zal dit de eigenaar zijn. De registratie van elke plaats waar paardachtigen worden gehouden in België.
Het enige eigendomsbewijs is een koopovereenkomst of contract. Daarom is het extra belangrijk dat dit document wordt opgesteld en door beide partijen ondertekend. Daarmee sluit je alle toekomstige discussies over wie de eigenaar van het paard is uit.
De paardachtige heeft een nieuwe houder (einde van het houderschap): Elke wijziging van houder vereist een dubbele melding. De mutatie zal pas effectief worden indien de voorgaande houder het einde van het houderschap en de nieuwe houder, het begin van het houderschap meldt.
Je kunt het eigendom het beste aantonen met een koopovereenkomst. Die is uitgebreider en geeft meer bewijs dan enkel een factuur. Alle afspraken liggen vast op schrift en met deze overeenkomst kun je dus onbetwist aantonen dat het paard jouw eigendom is.
Het houden van minder dan 5 paarden wordt als hobbymatig aangemerkt. Dat betekent bijvoorbeeld dat bij woningen, binnen de woonbestemming, maximaal 4 paarden gehouden kunnen worden.
In Nederland mag de naam van het paard veranderd worden. Een naamswijziging kan aangevraagd worden door het paspoort en stamboek-papier naar KWPN te sturen, waarna een nieuw paspoort wordt gegenereerd. Echter, moet de nieuwe naam wel met dezelfde letter beginnen en mag de merrie of hengst nog geen nakomelingen hebben.
De registratie van paarden is belangrijk om snel te kunnen handelen bij een dierziekte, of bij problemen voor de volksgezondheid. Vanaf 21 april 2021 moeten alle paarden in Nederland gehouden verplicht geregistreerd worden op de locatie waar zij gehouden worden.
Een I&R (Identificatie en Registratie) bevoegde dierenarts chipt je paard en vult hiervoor een registratieformulier in en stuurt deze op naar de desbetreffende instantie.
Mocht het chipnummer niet werken, dan kan je ook het levensnummer (Unique Equine Life Number UELN) proberen. Ook dat nummer vind je in WorldFengur. Daarvoor moet je op het FEIF-nummer van het paard klikken.
Een gebrek dat ontstaat nadat het paard is overgedragen aan de koper zal – uitzonderingen daargelaten – voor rekening van de koper zijn. Het gebrek kan immers zijn ontstaan door een slechte behandeling van het paard door de koper. Het gaat er dus om wat de toestaand van het paard was bij levering.
Het heeft dan niet meer genoeg ruimte om de benen te strekken waardoor het onmogelijk wordt voor het paard om zelf weer op te staan. Bij een zeer kleine stal is de kans op vastliggen uiteraard sneller aanwezig. Maar ook in een grote stal draaien paarden zich gemakkelijk vast. Het is een moeilijk te voorkomen fenomeen.
Een paard dat opgeleid is, kost gemiddeld tussen de 4.500 en 10.000 euro. Voor sportpaarden betaal je nog meer. Om prijzen te vergelijken moet je o.a. rekening houden met de leeftijd van het dier, het opleidingsniveau en het seizoen.
Voor de wet is een paard een 'gewone' roerende zaak. De wet zegt wel 'dieren zijn geen zaken', maar nog in dezelfde wetsbepaling staat '… maar we behandelen ze wel hetzelfde' met een aantal uitzonderingen. Levering van roerende zaken vindt plaats door feitelijke terbeschikkingstelling.
U registreert de locatie door een zogenoemd Uniek Bedrijfsnummer (UBN) aan te vragen via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De houder van de locatie vraag het UBN aan. Op de website van de RVO kunt u ook paarden en paardachtigen op het UBN aanmelden.
Het dier moet binnen 24 uur met chipnummer gemeld worden aan Rendac; U meldt de dood van het dier rechtstreeks in horseid (www.horseid.be(externe link)) of u meldt de dood aan de BCP die de databank aanpast.
Sinds de oprichting van de centrale gegevensbank leverde BCP “mutatiedocumenten” af als bewijs van encodering maar ook om mutaties te melden. Deze documenten werden enkel per post opgestuurd.
In het paardenpaspoort moet een hoofdstuk 'Medische behandelingen' staan, met gegevens over medicijngebruik. Deze gegevens zijn nodig om te kunnen bepalen of een paard mag worden geslacht voor menselijke consumptie. Het paardenpaspoort moet altijd in de buurt van het paard zijn. Een kopie volstaat niet.
Het paardenpaspoort is een identiteitsbewijs voor paarden, pony's en ezels binnen de Europese Unie. Het is geen eigendomsbewijs. Alle paarden moeten een eigen paspoort hebben met bijbehorende chip.
Een volledig overzicht van wedstrijdresultaten van een bij de KNHS-geregistreerd paard is vanaf nu eenvoudig te bestellen via de website www.watkanditpaard.nl. De service van de KNHS is tot 1 juni 2017 gratis, daarna kost elk verzoek 5,00 euro.
Een Uniek Bedrijfsnummer (UBN) voor honden
U heeft een UBN nodig zodra de dierenarts of chipper voor u een hond chipt. De dierenarts heeft uw UBN ook nodig voor de aanvraag van een EU-paspoort.