Voor het verwijderen van boomwortels van reeds gekapte bomen gebruikt men een stronkenfrees. Dit is een machinale frees waarmee de overgebleven stam en de wortels tot op een diepte van 45 centimeter onder het maaiveld kunnen worden verwijderd.
Groentechniek Klomp beoordeelt de boomwortels en kijkt hoe de boomwortels het best te verwijderen zijn. Vaak is het verwijderen van de boomwortels goed mogelijk met een stobbenfrees. Door de boomwortels weg te frezen, worden de wortels tot wel 45 cm verwijderd. Het enige wat overblijft na het frezen zijn houtsnippers.
Snijd de belangrijkste wortels af met een bijl. Probeer de stam te duwen. Als er meer wortels blootliggen, snijdt u ze af met de bijl. Ga door met duwen en trekken aan de stam totdat de boomstam volledig ontworteld is.
Graaf de wortels op.
Graaf met een schop in de aarde naast de stronk om de wortels daaronder bloot te leggen. Werk om de stronk heen en blijf graven totdat je de grootste wortels rondom de boom allemaal opgegraven hebt. Graaf aan beide kanten van de wortels diep in de aarde om ze zoveel mogelijk bloot te leggen.
Om een boomstronk te verwijderen, gebruikt de tuinman vaak een stobbenfrees. Dit is de snelste en goedkoopste manier om een boomstronk te verwijderen. Voor een gemiddelde boom kost dit ongeveer een uur werk. Met de stobbenfrees freest de vakman de boomstronk en de wortels uit.
Je kunt onder andere een boom doden met middelen als azijn, chloor en zout. Houd er wel rekening mee dat deze middelen bij oudere bomen vaak niet krachtig genoeg zijn. Je hebt doorgaans een sterker middel nodig om de boom goed te vergiftigen.
De kostprijs voor het verwijderen van boomwortels met een stronkenfrees is grotendeels afhankelijk van de grootte van de stronk en de bereikbaarheid ervan. Gemiddeld mag je rekenen op een kostprijs van 70 tot 100 euro per uur (excl. btw). Deze prijs is inclusief de bediener, benzine en slijtage van de machine.
Achtergebleven boomstronken en -wortels vergaan uiteindelijk vanzelf door het rottingsproces. Dit kan echter vele jaren duren. Ook verschilt de tijd van wegrotten erg per boomsoort.
Rij keer na keer met de grasmaaier tegen de boom
Vlak onder de schors zit het cambium en het spinthout. Hoe dunner de schors (bv. bij beuken of magnolia), hoe sneller de boom het loodje legt. Zelfs bij bomen met een dikke schors is deze methode uiteindelijk effectief om de boom naar de brandstapel te verwijzen.
Graaf een plantput op de plaats waar je de boom naartoe wil verplanten. Graaf het plantgat totdat het 2 tot 3 keer groter is dan de kluit die je zal uitgraven. En 5 cm dieper dan de hoogte van de kluit. Maak de grond goed los in de bodem.
Wanneer je bomen gaat kappen zonder vergunning kan de rechter je daarvoor een boete opleggen. Vaak is dit dan een boete voor het "Negeren van een gemeentelijke bepaling", het rooien van bomen waar eigenlijk een schriftelijke vergunning voor moeten worden aangevraagd. Het boete bedrag ligt dan rond de 750,- euro.
bij de meeste bomen zitten de wortels helemaal niet zo diep. Het merendeel van de boomwortels bevindt zich in de bovenste 50- 100 cm van de grond. Dit zijn de voedingswortels van de boom, ze zijn niet dik en groeien vooral horizontaal.
De diepte van wortelgroei hangt af van de boomsoort en de groeiomstandigheden. Als het grondwater binnen twee meter van de oppervlakte (het maaiveld) zit groeien de wortels er naartoe. Dieper gaan ze meestal niet omdat het daar te koud is en er te weinig zuurstof zit.
Een boomwortel kan ontzettend diep groeien
Deze groeien in een groot aantal verschillende grondsoorten. Zo vonden ze talloze voorbeelden van bomen met wortels van meer dan 10 meter diep, en in één rapport werd een recorddiepte van 53 meter beschreven.
Soms zijn wortelstelsels enorm van omvang. Gaat het om hele grote bomen met een penwortel, dan zitten die maar liefst enkele meters diep in de grond. Die verwijder je niet zomaar. Soms laten mensen een oude boomstronk dan ook maar gewoon staan.
Boomstronk verwijderen met stronkenfrees
Een standaard diepte van een verwijdering van een oude stronk is ca 35 / 40 cm diep. een stobbenfrees kan tot een diepte van 50 cm oude wortels of stronken verwijderen.
Met boomstronken kan je terecht op het recyclagepark. Het tarief vind je bij 'Recyclagepark' bij info voor jouw gemeente of stad. Onderste stuk van de boomstam met de wortels.
U kunt de natuur wat helpen door met een boormachine wat gaten te boren in de boomstronk. Daar zal dan regenwater in komen wat het verrottingsproces van de boomstronk kan versnellen.
Sommige bomen sterven af na kap, bij sommige soorten bomen loopt de stobbe weer uit om weer een levensvatbaar geheel te vormen.
Wortelrot kun je herkennen aan gele vlekken op de bladeren, bladeren die afvallen of slap hangen of, bij een cactus of vetplant; een snotterige stam of stengel. Wortelrot kun je natuurlijk beter voorkomen dan dat je het moet oplossen. Let er daarom altijd op dat je niet teveel water aan je plant geeft.
Voor de meeste bomen geldt dat u een motorzaag nodig heeft. Takken van kleine bomen zijn nog wel te verwijderen met een handzaag, maar voor de stam heeft u toch echt een motorzaag nodig. Deze apparaten zijn best zwaar en niet erg handzaam. Om een boom veilig te kappen moet u gefaseerd te werk gaan.
Een stobbenfrees huren bij 123 Machineverhuur zorgt ervoor dat u een zware machine tot uw beschikking krijgt die de stobben en wortels een stuk kleiner kunnen maken, zodat ze niet weer uitlopen. Aarzel dus niet langer en kom een stobbenfrees huren bij 123 Machineverhuur.
Algemene tips voor het verplanten van bomen en struiken
Maak het nieuwe plantgat in alle richtingen minstens 10 cm groter dan de wortelkluit. Meng de uitgegraven grond met grondverbeteringsmiddel en eventueel wat organische meststof. Giet ruim water rond de plant. Leg mulch rond de plant.