Stress slaat op de nek. En als stress lang aanhoudt, wordt de zeurende nekpijn er alleen maar erger op. Spieren verkrampen, houden uw schouders in een houdgreep, en uiteindelijk kan nekpijn ook omslaan in hoofdpijn en duizeligheid.
Stress is één van de belangrijkste oorzaken van nekpijn en schouderpijn. Door stress spant u onbewust uw spieren, waardoor er overbelasting en verkramping ontstaat. Dit kan zelfs lijden tot hoofdpijn, ook wel spanningshoofdpijn genoemd.
Ga rechtop zitten en draai je hoofd een beetje naar rechts. Masseer gedurende 1 minuut met je linkerhand je nek met zachte kneedbewegingen. Draai je hoofd nu juist een beetje naar links en masseer gedurende 1 minuut met je rechterhand. Hierdoor ontspannen je nekspieren meteen.
Oorzaken pijn in nek nader bekeken
Meestal is een slechte lichaamshouding hiervan de oorzaak. Het kan gaan om een slechte lichaamshouding tijdens de nacht als gevolg van een verkeerd matras of een verkeerd hoofdkussen. Ook kan nekpijn ontstaan als langdurig werkzaamheden worden uitgevoerd waarbij het hoofd is gebogen.
Als een stijve nek gepaard gaat met hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en abnormale slaperigheid, ga dan naar een arts (omdat dit symptomen van hersenvliesontsteking zijn). Als een van de structuren in je nek opzwellen, kun je een dikke nek krijgen. Dat kan komen door een tumor, allergie, bloeding of ontsteking.
Gewone nekpijn gaat vaak vanzelf over. Soms kunnen de klachten terugkomen. Gebruik pijnstillers, zo mogelijk, maar een paar dagen. In ieder geval niet langer dan twaalf weken.
Wat verder helpt om de pijn te verlichten, is warmte. Neem een warme douche, of door een warme pittenzak of kruik in uw nek te leggen. Hierdoor ontspannen de spieren, waardoor u ze gemakkelijker kunt bewegen.
Een tumor is meestal onregelmatig van vorm en voelt heel hard aan, want bestaat uit vast weefsel. Ook een jonge volwassene (tot 40 jaar) kan klierzwellingen hebben ten gevolge van een infectie. Cysten in de hals verschijnen doorgaans niet voor de vroege volwassenheid.
Een beklemming/irritatie van een zenuwwortel levert nek- of rugpijn met uitstralende pijn. Afhankelijk van welke zenuw geïrriteerd is, straalt de pijn uit naar een bepaald deel van het lichaam. Bij een beknelling/irritatie in de nek straalt de pijn uit naar de arm.
Wel of niet doorgaan met sporten bij nekklachten? Bij nekpijn geldt over het algemeen dat het goed is om te blijven bewegen. Normaal bewegen zorgt er in de meeste gevallen voor dat je klachten afnemen. Daarbij mag je eventueel een pijnstiller gebruiken.
Span de spieren van je hand en arm goed aan. Let op het gevoel van spanning in je linkerarm. Laat na 5 tot 10 seconden de spieren los en let op het verschil tussen spanning en ontspanning. Herhaal het spannen en ontspannen van deze spiergroep tweemaal.
Een fysiotherapeut kan helpen om de acute symptomen in nek en arm die het gevolg zijn van de aandoening te verminderen en ook om de kracht en het functioneren in het algemeen te verbeteren. De meeste gevallen van cervicale radiculopathie worden door middel van fysiotherapie en zonder operatie verholpen.
Stress kan leiden tot psychische klachten zoals slaapproblemen en moeheid, somberheid en psychose. Ook kan je last krijgen van lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, een gejaagd gevoel, een hoge bloeddruk en veel zweten. Dit zijn signalen dat de stress te veel wordt of te lang duurt.
Wanneer lymfeklieren opzetten, komt dit door ontstekingen. Van stress is bewezen dat dit het immuunsysteem kan aantasten. Omdat je immuunsysteem en lymfeklieren sterk met elkaar in verband staan, kan stress ervoor zorgen dat die klieren opspelen.
Doordat er een gezwel groeit, komt er meer druk op je hersenen te staan. Daardoor kun je hoofdpijn krijgen. Soms heb je daar last van als je bepaalde dingen doet, zoals niezen, bukken of persen. Je kunt de hoofdpijn op verschillende plekken in je hoofd voelen.
Lymfeklieren zitten bijvoorbeeld in de hals, oksels en liezen. Lymfeklieren in uw hals kunnen opzwellen bij een ontsteking van keel, neus, oor, kaak of huid. Ze zorgen ervoor dat de ontsteking niet verder gaat naar de rest van uw lichaam. Een vergrote lymfeklier in de hals kan meestal geen kwaad.
Meestal helpt voldoende rust en met mate blijven bewegen voldoende. Maar als de klachten steeds erger worden of na een week niet afnemen, is het verstandig om de hulp in te schakelen van een fysiotherapeut. Een fysiotherapeut kan de nek en schouder(s) onderzoeken en daarna een diagnose stellen.
Zo kunt u last hebben van spanning, overbelasting, een verkeerde houding of een verkeerde beweging hebben gemaakt. Verder kunnen onderliggende klachten, zoals stijve spieren, artrose, botontkalking of een nekhernia de oorzaak zijn van uw nekpijn. In de meeste gevallen trekt de pijn vanzelf weg.
Bij een blokkade is er bijna geen beweging meer mogelijk in deze gewrichten en zijn daarenboven ook de spiertjes errond verkrampt. De nekwervels worden hierdoor in een bepaalde stand gebracht en gehouden.
Een pijnlijke stijve nek met spieren die voelen als kabeltouwen kan aangepakt worden met onze pijnstillende Baclofen crème. Deze klachten zijn al eeuwen bekend, en vroeger had men er allerlei bijzondere behandelingen voor.
De behandeling van nekpijn
Meestal verdwijnt nekpijn binnen zes weken vanzelf weer. Een röntgenfoto of MRI is vrijwel nooit nodig. Aarzel niet om bij een aanval van acute nekpijn – in overleg met je (huis)arts – pijnstillers te gebruiken. Hierdoor wordt bewegen gemakkelijker, wat het herstel bevordert.
Onderzoek en diagnose
MRI-scan - Een MRI-scan is de beste methode om te zien of u een hernia hebt. CT-scan - Met de CT-scan kunnen we vooral de botstructuren van de wervelkolom goed zien. röntgenfoto - Met een röntgenfoto kunnen we de botstructuren zien waaruit de halswervelkolom is opgebouwd.