Kan ik toch zwanger zijn hoewel ik tijdens de stopweek een bloeding heb? Ja, uitzonderlijk kan dit. Als je de pil fout gebruikt hebt, kan je zwanger worden.
Tijdens het slikken van de pil word je regelmatig ongesteld. Dit is een onttrekkingsbloeding. Zodra je stopt met de pil komt je natuurlijke menstruatie weer op gang.
In de stopweek kun je niet zwanger worden. Na de stopweek begin je weer met een nieuwe strip. Je begint op dezelfde dag als waarop je de vorige strip bent begonnen.
Je kans om zwanger te raken tijdens je menstruatie is erg klein. Het is echter nog steeds mogelijk om zwanger te raken als je vrijt zonder voorbehoedsmiddelen.
Betrouwbaarheid Bij zorgvuldig gebruik (zonder pillen te vergeten) is de kans op zwangerschap heel klein (0,3% per jaar). Bijwerkingen De eerste maanden kunt u last hebben van hoofdpijn en gespannen borsten. De menstruaties worden meestal minder hevig (minder bloedverlies) en minder pijnlijk.
Gestopt met de pil
Nadat je gestopt bent met het slikken van de pil, kun je in principe na 7 dagen weer zwanger raken. Deze 7 dagen worden soms de 'stopweek' genoemd. Bij sommige pillen is de stopweek korter of moet je de pil zonder stopweek doorslikken. Bij deze pillen kun je al sneller weer vruchtbaar zijn.
Minder dan 12 uur na je vaste tijd van slikken: neem de pil alsnog zo snel mogelijk in. Neem de volgende pil op de normale tijd en ga door met je pilstrip. Dan blijf je tegen zwangerschap beschermd. 12 uur of langer na je vaste tijd van slikken: dan ben je minder goed beschermd.
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!
Innestelingsbloeding: een veelvoorkomende bloeding is de innestelingsbloeding. Die kun je krijgen als gevolg van de innesteling van de eicel, waardoor het eitje een bloedvaatje kan raken. Daardoor kan je wat bloeden, wat soms op een normale menstruatie kan lijken, hoewel minder heftig.
Bij vrouwen met een regelmatige cyclus van 28 dagen ligt de meest vruchtbare periode tussen dag 11 en dag 16 van de cyclus. Zonder rekening te houden met de dag van de cyclus of het moment van de eisprong heeft men de grootste kans op bevruchting wanneer men om de 2 dagen, dus ongeveer 2 tot 3 maal per week seks heeft.
Het is altijd toegestaan om seks te hebben tijdens je stopweek. Ook als je een onttrekkingsbloeding krijgt, kun je veilig intiem zijn met je partner. De vraag is alleen of daar misschien een condoom aan te pas moet komen of niet. Misschien dat je dat sowieso al van plan was om het gehele gebeuren wat schoner te houden.
Je bent ook in de stopweek beschermd tegen zwangerschap. Ook al ben je maar 4 van de 7 dagen ongesteld, de pil beïnvloedt de hele cyclus. Je kunt de pil dus niet met een aspirientje vergelijken, dat alleen werkt vlak nadat je het hebt geslikt. Daarom ben je ook in de stopweek beschermd tegen zwangerschap.
De pil beschermt niet tegen SOA (geslachtsziekten). Om je te beschermen tegen SOA, moet je een condoom gebruiken bij het vrijen.
Maak de stopweek nooit langer dan 7 dagen. Als je langer dan 7 dagen stopt met de pil, ben je niet meer beschermd tegen zwangerschap.
De anticonceptiepil is betrouwbaar. Als je de pil elke dag op dezelfde tijd slikt en op tijd (binnen 7 dagen) begint met je nieuwe pilstrip, is de kans op zwangerschap ongeveer 0.3%. Omdat je met de pil gebruiksfouten kunt maken, raakt toch 7% zwanger. Je kunt de pil te laat innemen of vergeten.
Tijdens de eerste maanden van de zwangerschap kun je bloed verliezen: een paar druppels of meer, zoals bij de menstruatie. Het is begrijpelijk dat je je dan zorgen maakt. Het hoeft niet te betekenen dat je een miskraam krijgt.
Sperma. Een zaadcel kan ongeveer twee tot zeven dagen overleven in het lichaam van de vrouw. Als je als vrouw een korte menstruatiecyclus hebt dan kan het zijn dat je zwanger raakt tijdens je menstruatie omdat de zaadcel overleeft tot je eisprong. Het is een fabel dat je niet zwanger kan worden tijdens je menstruatie.
Vaak gaat het om een zeurende pijn in de onderbuik, meestal meer naar links of rechts, richting je liezen. Ook ervaren zwangeren soms een kortdurende stekende pijn in dat gebied, bijvoorbeeld bij snel opstaan, hoesten of niezen. Wat vaak voldoende helpt tegen bandenpijn is warmte (kruik, douche/bad) en rust.
Om zeker te weten of je wel of niet zwanger bent, kun je het beste een zwangerschapstest doen. Dit kan vanaf de eerste dag dat je ongesteld had moeten worden.
Sommige vrouwen ervaren een innestelingsbloeding. Dit komt door het raken van een bloedvaatje bij de innesteling. Dit gaat gepaard met een lichte bloeding van een helderrode, bruine of roze kleur bloed. Ook zijn er vrouwen die de innesteling wel voelen en omschrijven dit als een krampachtig gevoel in de baarmoeder.
Ben je één pil vergeten in te nemen en had je deze minder dan 12 uur geleden moeten slikken? Dan hoef je je geen zorgen te maken. Neem, zodra je er aan denkt, alsnog je pil. Slik de volgende pil op het normale tijdstip: het is niet erg dat je nu twee pillen op een dag moet innemen.
Slik de tablet zo snel mogelijk. Het liefst binnen 12 uur, maar in ieder geval niet later dan 72 uur (3 dagen) nadat u onbeschermde seks heeft gehad. Stel het innemen van de tablet niet uit. Hoe sneller u de tablet na de onbeschermde seks inneemt, hoe beter het werkt.
Het Antigifcentrum krijgt regelmatig oproepen over dergelijke incidenten. Als een kind 1 of 2 pillen inneemt zal het hoogstwaarschijnlijk geen symptomen krijgen. Een grotere hoeveelheid anticonceptiepillen kan aanleiding geven tot digestieve symptomen, zoals misselijkheid of braken.
Neem de laatst vergeten pil alsnog zo snel mogelijk in. Maak de strip af. Gebruik de komende 7 dagen wel een condoom als je seks hebt.