Voeg een bouillonblokje toe aan de saus om het extra op smaak te brengen. Op basis van één liter water is één bouillonblokje voldoende, dus mocht de inhoud minder dan een liter zijn, gebruik dan een half blokje.
Voeg een scheutje balsamicoazijn toe aan je pastasaus om een subtiele, zoete touch toe te voegen die je smaakpapillen prikkelt. Het zuur in de azijn helpt ook om de smaken in de saus in balans te brengen.
Een scheutje extra vergine olijfolie van goede kwaliteit, een scheutje room of halfvolle melk, een dot ricotta of mascarpone, of zelfs een paar klontjes boter erdoorheen geroerd, kunnen die ruwe randjes gladstrijken. Als je wat umami in een saus zonder vlees wilt brengen, probeer dan eens een bouillonblokje of een lepel bouillonpasta toe te voegen.
Extra smaak
Pastawater is hét ingrediënt voor een lekkerdere, romiger en smaakvollere pastasaus. Het enige wat je hoeft te doen is het kookvocht gebruiken voor je saus. Tijdens het koken van de pasta komt namelijk zetmeel vrij. Het water zorgt uiteindelijk voor een meer gebonden saus.
Door zout toe te voegen aan het kookwater krijgt de pasta al meer smaak terwijl het kookt. In Italië wordt trouwens altijd zout aan het kookwater toegevoegd. Wel belangrijk om even te onthouden is dat je het zout het beste kunt toevoegen als het water kookt.
Vers of gepoederd, knoflook is een basiskruid voor een groot aantal pastarecepten. Rode chilipeper voegt een vleugje pit toe aan tomatensausen, knoflooksausen, olijfolie en romige sauzen. Zwarte peper is een must om de smaak van romige sauzen, tomatensausen en simpele pasta met olijfolie op te peppen.
Houd tijdens het koken de watertemperatuur zo constant mogelijk door de pasta op hoog vuur te koken. Als je de pasta al dente (beetgaar) wilt koken, kun je hem het beste iets korter koken. Voeg na het afgieten warme saus toe, zodat de pasta nog een beetje kan doorgaren. Ook neemt hij dan de smaken het beste op.
Kosher zout is ideaal voor het zouten van pastawater, omdat het goedkoop is en een aangename smaak heeft. Belangrijk, omdat het een belangrijk smaakcomponent van de gekookte noedels zal zijn. Deze stap zorgt ervoor dat uw pasta overal op smaak is, en niet alleen door de saus die op de buitenkant van de noedels is gesmeerd.
Wanneer je de pasta overgiet met koud water, spoel je het zetmeel weg. Het zetmeel maakt de saus die je achteraf over de slierten doet romiger, en zorgt ervoor dat de pasta zich goed vasthecht aan de saus.
Conclusie. Als je wilt gaan voor de minste calorieën is de saus van 'Grand'Italia Tradizionale' de beste keus, hier is weinig suiker aan toegevoegd. Ook de 'Bertolli Kruidig Pastasaus' is een prima keuze. In de 'Heinz Pasta Sauce', de 'Bertolli Basilicum' en de 'Bertolli Tradizionale' zitten gemiddeld meer calorieën.
Tomatensaus lang laten koken
Het lijkt zo idyllisch: een grote pan vol tomatensaus die uren op je fornuis staat te pruttelen. Toch verpest je de meeste tomatensauzen zodra je ze langer dan 15 minuten laat borrelen. De smaak van de tomaten vliegt dan volledig uit de saus en er blijft een zurige, rode saus over.
Tomatenpuree: geconcentreerde smaakmaker
Van tomatenpuree heb je maar weinig nodig om een gerecht smaak te geven. Vanwege de dikke consistentie en de heldere, rode kleur, voegt tomatenpuree body en kleur toe aan sauzen, soepen en stoofschotels.
1. Laat de saus sudderen. Laat de tomatensaus zeker 10 à 20 minuten sudderen op het vuur. Zo kan er wat water verdampen en wordt de saus dikker en intenser van smaak.
Pittige verse kruiden zoals tijm, rozemarijn, salie, dragon en marjolein kunnen tomatensaus opvrolijken met hun gedurfde, onderscheidende smaken . Voeg 1 tot 2 takjes van een of meer van deze kruiden toe aan uw favoriete saus, dek af en laat minstens 5 minuten sudderen zodat ze in de saus kunnen trekken. Verwijder de takjes voor het serveren.
Zoet en minder zuur
Tijdens het bakken worden de natuurlijke suikers in de tomaten gekarameliseerd, waardoor de smaak intenser en dieper wordt. Het bakproces helpt ook om de natuurlijke zuurgraad van de tomaten te verminderen, waardoor de saus minder zuur wordt en een zoetere smaak krijgt.
Gerechten die te zuur smaken, door bijvoorbeeld citroensap, kunnen afgezwakt worden door een tegenovergestelde smaak toe te voegen. Iets zoets zoals suiker, honing of siroop kan helpen.Ook een beetje baking soda kan helpen de zure smaak tegen te gaan.
De kracht van het kookwater
Wel, pastawater zit vol restjes zout en zetmeel van de pasta die je erin kookte. Als je dat water toevoegt aan de pan waarin je je pasta afwerkt én waarin zich een vet – olijfolie of boter – bevindt, ontstaat er een emulsificatie (of culinaire magie).
Als je je noedels koud of op kamertemperatuur gaat eten, dan zul je ze waarschijnlijk na het koken willen afspoelen. Door pasta na het koken onder koud water te houden, stop je het kookproces en voorkom je dat je pastasalade papperig wordt.
Als je de pasta mengt met je saus kunnen enkele eetlepels pastawater ervoor zorgen dat de saus goed aan de pasta blijft plakken en zal je saus een mooie, romige textuur krijgen.
Zout geef de pasta namelijk enorm veel meer smaak. Alle smaken in het pastagerecht komen door het zout extra naar voren. Het maakt je gerecht daarom nog veel lekkerder. Toevoegen van zout aan het pasta water is dus erg belangrijk.
Een andere tip is om ingrediënten van hoge kwaliteit te gebruiken voor je pastasaus , zoals verse kruiden, olijfolie van goede kwaliteit en rijpe tomaten. Je kunt de smaak van je pasta ook verbeteren door er wat versgeraspte Parmezaanse kaas of een scheutje extra vergine olijfolie overheen te doen vlak voor het serveren.
De beste kwaliteit pasta heeft een opvallende gele kleur . Dit is een signaal dat uw pasta niet is gemaakt met conserveringsmiddelen of andere dingen die de kwaliteit kunnen verminderen. Veel grote ketens pastamerken houden zich niet aan deze regel en hun pasta heeft een meer bronzen tint.
De zoete smaak van de tomaten versterken? Dat doe je door zelf nog een klein beetje extra zoet toe te voegen. Met een schepje suiker bijvoorbeeld, of een klein beetje honing. Ook een kneepje balsamicocrème doet wonderen.
De voor de hand liggende factoren die de smaak van de pasta beïnvloeden, zijn de ingrediënten en het type meel dat wordt gebruikt . Bijvoorbeeld, pasta gemaakt van eieren, rijst of soba — hebben allemaal een eigen smaak. Verse en droge pasta smaken anders omdat de verse meestal eieren bevatten.
Het is niet voor niets dat Cavalieri's pasta door de meest gerenommeerde bedrijven is uitgeroepen tot de beste pasta ter wereld!