Belangrijk als je een gerecht opwarmt in de oven: met aluminiumfolie over het gerecht, voorkom je dat je eten uitdroogt. Ook een deksel of omgekeerd bord op een ovenschaal of vuurvaste pan voorkomt dit. Zet de oven op de juiste temperatuur en tijd. Een goede richtlijn is 10-15 minuten op 180 graden.
Dan merk je ook niets van de veranderde structuur. Bij pasta opwarmen in de oven doe je er goed aan om een scheutje water toe te voegen. Daarmee voorkom je uitdrogen en vastgebakken pasta in de ovenschaal.
Voeg een scheutje water of pastasaus toe aan de schaal en doe er een magnetronbestendige deksel op . (Dit helpt om het vocht vast te houden en voorkomt dat de noedels gaan klonteren.)
Het bewaren van droge pasta doe je het best in een goed afgesloten, droge en koele omgeving om de kwaliteit te behouden. De luchtdichte vershoudbakjes van LocknLock zijn hiervoor ideaal! Ze zorgen ervoor dat je pasta vers blijft door het te beschermen tegen vocht en lucht.
Pasta opwarmen in een pan
Pasta opwarmen doe je bij voorkeur in een pan. Zet de pan op laag vuur en voeg een een scheutje water toe. Zodra het water begint te koken, voeg je jouw restje toe en voilà: je hebt binnen de kortste keren een pasta die smaakt alsof 'ie vers gemaakt is.
Voor pasta waar al saus op zit, breng je een paar eetlepels water aan de kook in een lage koekenpan met een goed sluitend deksel. Voeg je pasta toe en doe het deksel erop. Wacht ongeveer 30 seconden, haal het deksel eraf, roer het om en doe het deksel er nog eens 30 seconden op. Herhaal dit proces totdat het helemaal is opgewarmd.
Kook de pasta niet te gaar: al dente is voldoende. Hij gaart nog wat na na het afgieten. Spoel de pasta niet met koud water na het afgieten: het maakt 'm koud en taai.
Je kunt zelf veel doen om uitdroging te voorkomen. Let er bijvoorbeeld op dat je genoeg drinkt (minstens anderhalve liter per dag), ook al heb je geen dorst. Als je vocht verliest, bijvoorbeeld door diarree, overgeven, koorts en veel zweten, probeer dan extra te drinken (2-3 liter per dag). Je kunt ook ORS nemen.
Voor pasta zonder saus
Gooi het in een metalen zeef en doop het in een pan met kokend water totdat het goed is opgewarmd (ongeveer 30 seconden). Dit zorgt er niet alleen voor dat de pasta niet uitdroogt, maar de snelle inslag van de hitte voorkomt ook dat ze papperig worden.
Houd de bakjes goed afgedekt en op een lage temperatuur van misschien 150F en je zou geen bouillon hoeven toe te voegen om te rehydrateren. Als je bang bent dat het uitdroogt, zet dan een waterbad in de oven .
Dit doe je door je pasta in een zeef onder te dompelen in een pan kokend water op het vuur. Binnen een halve minuut is je pasta al opgewarmd. Vind je de pasta toch nog niet warm genoeg? Dan kun je de zeef ook nogmaals onderdompelen totdat dit de gewenste temperatuur heeft.
Giet je pasta af en voeg wat olie toe
Dit doe je het makkelijkst door de gekookte pasta in een vergiet te storten. Hierna kan je de pasta terug in de pan doe. Voeg een scheutje olijfolie toe en hussel dit goed door de pasta heen, zodat de olie goed verdeeld is tussen de pasta. Zo plakken ze niet tegen elkaar.
Om de perfecte smaak en textuur te krijgen, gooi je de pasta in een magnetronbestendige schaal en voeg je een paar druppels water of saus toe . Dit voorkomt dat de pasta aan elkaar plakt en uitdroogt. Begin met het losjes afdekken van de schaal en verwarm deze opnieuw gedurende 1 tot 1 ½ minuut, controleer dan of deze helemaal is opgewarmd.
De grote boosdoener is de Bacillus cereus, een bacterie die na een dag of twee enorm woekert en toxines produceert die leiden tot een voedselvergiftiging. De bacterie vormt sporen die hittebestendig zijn waardoor de gifstoffen massaal vermenigvuldigen als je jouw restje opwarmt in de microgolfoven.
Verwarm het opnieuw met pastawater . Haal de volgende dag het pastawater dat je hebt bewaard eruit (of maak een vervanging van maizena en water) en voeg een scheutje toe aan je restjes voordat je ze opnieuw opwarmt. Het zetmeelrijke water helpt de uitgedroogde pasta los te maken en voegt wat broodnodige vochtigheid toe.
Drink dan kleinere hoeveelheden, maar vaker op de dag. Denk ook eens aan het aanbieden van voedingsmiddelen met veel vocht: soep, vla, kwark, pap, toetjes, ijs en fruit. Zorg dat er altijd drinken in de buurt is en dat de persoon daar ook bij kan. Flesjes drinken of een klein koelkastje in de buurt kunnen helpen.
ORS recept zelf maken
ORS is een oplossing van zouten en suikers. Als u geen kant-en-klare ORS hebt kunt u het zelf maken door 18 gram suiker (= 8 klontjes) en 3 gram keukenzout (= 1 theelepel) op te lossen in 1 liter drink-water. Dit werkt bijna even goed als kant-en-klare ORS.
Uitdroging betekent dat er te weinig water in het lichaam zit. Kleine kinderen en oudere mensen hebben een grotere kans om uit te drogen. Te weinig drinken, koorts, overgeven, diarree en warm weer kunnen zorgen voor uitdroging.
Als je een koude take-away komen halen bent of je hebt nog een restje over van de vorige dag, dan kan je deze steeds opnieuw opwarmen in de microgolfoven of op het vuur. Als je een gerecht uit de ” Creamy Corner ” sectie hebt genomen, dan warm je deze best op max. 600 watt op.
De kracht van het kookwater
Wel, pastawater zit vol restjes zout en zetmeel van de pasta die je erin kookte. Als je dat water toevoegt aan de pan waarin je je pasta afwerkt én waarin zich een vet – olijfolie of boter – bevindt, ontstaat er een emulsificatie (of culinaire magie).
(Hoewel een vergiet sneller en handiger is voor thuiskoks die grote hoeveelheden bereiden.) " Als je het zetmeel eraf wast, zul je nooit een mooie, glanzende, samenhangende pasta krijgen ."
Pasta opbakken op het vuur
Doe een beetje olie of boter in een pan en voeg de pasta toe. Warm op op een middelhoog vuur en roer er regelmatig door om de warmte gelijkmatig te verspreiden en aanbakken te voorkomen. Voeg desnoods een beetje extra saus (tomaten of room) of wat water toe.
Behandel gekookte noedels als restjes rijst en roerbak ze snel in een hete pan met gehakte groenten en restjes gekookt vlees. Maak af met sojasaus. Lange noedels zijn hier de klassieke keuze, maar korte pastavormen zoals orzo zouden ook goed werken.
Bewaar warme pasta in een thermoskan .
Verwarm een thermoskan door deze te vullen met kokend water en het water 10 minuten te laten staan. Leeg de thermoskan en vul deze met je hete pasta en saus.