Gier bevat vooral stikstofverbindingen (je ruikt duidelijk ammoniak), kalium- en fosforverbindingen, gisten, anaërobe bacteriën,... Als je gier op jouw planten sproeit, kan het blad verbranden, vooral door de ammoniak. Sommige anaërobe bacteriën in plantengier kunnen nadelig zijn voor plant en mens.
Gier of beer is vloeibare mest van dierlijke en menselijke oorsprong. De gier van dierlijke oorsprong bestaat hoofdzakelijk uit urine, die van menselijke oorsprong (beer) uit urine, ontlasting en water.
Ze zorgt ervoor dat de bladeren van planten harder worden en daarmee minder smakelijk voor bladluizen. De gier versterkt planten ook, waardoor ze minder vatbaar worden voor schimmels en ziekten. Daarnaast geeft de brandnetelgier het bodemleven een oppepper door de stikstof die erin zit.
Bescherm je planten met DCM Brandnetelgier tegen o.a. bladluizen, rupsen van motten, spint(mijten), witziekte (meeldauw), valse meeldauw, aardappelplaag, bladvlekkenziekten en andere ziekten en plagen(i).
Brandnetelgier gebruiken
Eénmaal per week kan je vers water aanlengen met brandnetegelier om aan je planten geven. Ook hier is de verhouding 1 op 10. Bij 1 liter brandnetelgier moet je dus 10 liter water toevoegen. Je kan het gier gieten op de aarde rond de planten gieten of vernevelen op de bladeren.
Waar toepassen? Brandnetelgier bevat enorm veel stikstof stikstof wat een bijzonder positief effect heeft op tomaten, komkommers, kool, selderie, prei, fruitbomen, bessenstruiken,…
Meststoffen met een relatief hoog stikstofgehalte zijn kippenmest, bloedmeel en hoornmeel (en er zijn uiteraard kunstmestsoorten waar veel stikstof in zit).
Brandnetelthee is vochtafdrijvend wat enorm helpt als je lichaam veel vocht vasthoudt. De werking van brandnetelthee is ook goed bij mensen met diabetes en het vermindert ontstekingen. Heb je veel last van vermoeidheid, menstruatiepijn of een misselijk gevoel? Ook dan werkt brandnetelthee heel goed.
Zet de emmer ergens in een hoekje van je tuin en houdt er rekening mee dat 1) het er wel een paar weken zal blijven staan en 2) ontzettend gaat stinken.
Maak thee van de brandnetels die je net hebt geoogst door er net gekookt water op te gieten en dit tien minuten te laten trekken. Of kies ervoor om de bladeren eerst te laten drogen in de zon. Dan kun je ze makkelijker en langer bewaren.
De mest kan afkomstig zijn van drijfmest en van kunstmest. Kunstmest wordt gestrooid wanneer de gewassen groeien. Drijfmest wordt vooraf en volgend op het bebouwen van gewassen uitgereden.
Lavameel: de ideale mineralenbron
Bovendien bevat lavameel veel meer verschillende mineralen dan waarschijnlijk in je heermoes zitten. Let wel: het heermoes zal niet als sneeuw voor de zon verdwijnen. Het zal ook op deze manier een paar jaar duren voordat je echt een volledig gezonde mineraalrijke bodem hebt.
Zoals hun bijnaam al verklapt, zorgen deze vogels ervoor dat het leefgebied van vele dieren opgeruimd blijft. Gieren eten namelijk van dode dieren, oftewel kadavers. Doordat de gieren de kadavers opruimen, blijven er dus geen vleesrestanten achter die gaan rotten en ziektes verspreiden.
Gieren zien er vaak van dichtbij toch wat angstaanjagend uit. Dit komt door hun scherpe bek en lange nagels. Deze gebruiken ze om hun prooi in mooie hapklare stukjes te scheuren tijdens het eten. Toch zijn de bek en de poten van een vale gier niet zo enorm sterk als ze eruit zien.
Mestinjectie is een manier van bemesten van landbouwgrond waarbij drijfmest direct in de bodem wordt geïnjecteerd. Op deze wijze wordt uitspoeling van de mest, ammoniakvervluchtiging en stankoverlast beperkt vergeleken bij oppervlaktebemesting. Het is tijdsbesparend omdat de mest niet ondergewerkt behoeft te worden.
aalt, beer, drek, gier, stalmest. in Charivarius' Een Ander Woord (1945): drek: mest, aalt, beer, gier.
Welke planten houden van brandnetelgier? Uien, wortels, bonen, erwten en peulen houden niet van gier.
Gratis bescherming tegen schimmels en luizen
heermoes is niet allemaal kommer en kwel. Ven heermoes kun je heermoesgier trekken, net zoals je brandnetelgier en smeerwortelgier kunt maken. In heermoes zit silicium of kiezelzuur. Het legt een beschermlaagje waar schimmels en luizen het flink lastig mee hebben.
Brandnetel thee bevat o.a. vitamine C, foliumzuur, flavonoïden, ijzer en magnesium. Deze stofjes stimuleren de doorloop van urine, waardoor je lichaam in staat is om afvalstoffen effectief af te voeren. Op die manier blijven je nieren en urinewegen goed schoon.
Brandnetelsteken zijn goed voor de bloedsomloop
'Bij aanraking met brandnetels komt er in je huid een stof vrij die histamine heet. Die zorgt ervoor dat je blaasjes en jeuk krijgt. De bloedvaten in de huid zetten zich - heel lokaal - open. Dat het invloed zou hebben op de algemene bloedsomloop, is niet bewezen.
Brandnetelblad bevat veel mineralen en en draagt daarom bij aan een goed ijzergehalte van het bloed. Verder heeft brandnetelthee een stimulerende werking op de spijsvertering en is bloedzuiverend. Brandnetel zorgt voor een goede vochtbalans in het lichaam en bevordert een natuurlijke stoelgang.
Koemest heeft wel degelijk kwaliteit voor de tuin. Paardenmest echter is nóg beter. Dat bevat meer stro en weet de meststoffen beter te binden. Bovendien is een goed opgezette paardenmesthoop rijk aan wormen, die zorgen voor een geweldige structuur- en humusverbetering van de grond.
Compost verbetert de bodemstructuur, zodat plantenwortels de voedingsstoffen beter kunnen opnemen. Je kunt ook zelf compost maken. Dierlijke mest bevat iets meer voedingsstoffen dan compost en verbetert ook de bodemstructuur.
Compost is in principe voor elke plant te gebruiken. Echter moet je wel uitkijken met planten die houden van zure grond (bijv. conifeer). In tegenstelling tot wat vele mensen denken is compost niet zuur.