Oregano kun je het beste in de groentela van je koelkast bewaren, daar blijft het enkele dagen goed. Je bewaart oregano in de originele verpakking, in een open plastic zakje of vershoudfolie. Je kunt oregano ook prima drogen.
Hoe oogst ik oregano? Je oogst de blaadjes wanneer je wilt, mits de planten groot genoeg zijn, en er genoeg takjes met blaadjes over blijven om voor nieuwe groei te zorgen. De kleine blaadjes zijn zacht, je kunt ze niet lang bewaren, oogst ze zo kort mogelijk voor het gebruik in de keuken.
Spreid op een stuk keukenpapier een paar takjes verse kruiden uit (goed opletten dat ze elkaar niet raken) en leg daaroverheen een tweede velletje keukenpapier. Laat ze vervolgens drie minuten drogen in de magnetron op 600 Watt. Stop de gedroogde kruiden daarna in een potje en je kunt ze meteen gebruiken!
Kruiden drogen met een oven
Wil je het toch proberen, zet je oven dan op de allerlaagste temperatuur en schik je kruiden op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet de kruiden in de oven tot ze volledig gedroogd zijn (check dit elke 30 minuten): dit zal variëren van 1 tot 4 uur.
Kruiden drogen in de oven
Maak de kruiden goed schoon en dep ze helemaal droog. Verwarm de oven voor tot 35 graden, wanneer je oven niet zo'n lage stand heeft zet de oven dan alsnog op de allerlaagste stand en laat de ovendeur op een kier staan zodat de warmte deels weg kan.
Zowel de blaadjes als de bloemen zijn eetbaar, ze smaken scherp, vergelijkbaar met radijs of rettich. De bloemen zijn wat milder van smaak, en hebben daar klein zoetje bij. Wat je niet op eet staat mooi in je tuin, dus je hebt er dubbel plezier van! Oregano is bijzonder makkelijk in je tuin te kweken.
Uit onderzoek is gebleken dat oregano een positief effect heeft op de gezondheid. Oregano bevat meerdere vitamines en is rijk aan antioxidanten die de gezondheid bevorderen. De gedroogde blaadjes remmen de groei van bacteriën en schimmels. Ook zou oregano een pijnstillende werking hebben.
Oregano is één van de favoriete planten van vlinders. Niet alleen het blad maar ook de bloemen zijn eetbaar!
Gedroogde kruiden hebben een intensere smaak dan de verse variant. Ze bevatten minder oliën en water en je hebt er daarom qua volume ook minder van nodig. Vuistregel: gebruik 1/3 hoeveelheid gedroogde kruiden ten opzichte van verse. Echter verliezen gedroogde kruiden (deels) hun smaak tijdens het drogingsproces.
Verse fijngesnipperde blaadjes zijn lekker op pizza of in tomatensauzen en spaghettischotels. Ook bij fazant, kip of gans is het kruid aan te raden. Gedroogde oregano smaakt ook lekker in groente- en tomatensap. Gebruik het kruid met mate, de smaak overheerst snel.
Essentieel bestanddeel van pastasauzen en pizza. Verse oregano voeg je pas aan het einde van de bereiding toe, gedroogde oregano mag je meekoken.
Een andere methode om je verse kruiden te bewaren is invriezen. Dat kan met eerder genoemde kruiden, maar ook met basilicum, bieslook, marjolein, munt, oregano, kervel en dragon. Was de takjes en dep ze droog. Leg ze daarna in een plastic zakje in de vriezer.
Je droogt de kruiden het beste bij een temperatuur tussen de 30 en 45 graden. Je kunt een kasje of platte bak gebruiken om kruiden te drogen, maar zorg wel dat er voldoende ventilatie is. Een warme, droge zolder is ook geschikt. De droogtijd verschilt per kruid, maar duurt één tot twee weken.
De bladeren van de Turkse oregano kun je zowel rauw als gekookt eten. De smaak blijft goed behouden tijdens het koken.
Oregano ondersteunt je immuunsysteem en treedt krachtig op tegen ziekteverwekkers. Door het kruid regelmatig te verwerken in je maaltijden, verklein je de kans op infecties, griep en verkoudheid.
Kan de darmgezondheid bevorderen; Oregano olie kan de darmgezondheid ten goede komen door het doden van darmparasieten en bescherming tegen een lekkende darm. De carvacrol in oregano olie kan kankerbestrijdende eigenschappen hebben. Oregano olie kan helpen bij het afvallen.
Qua smaak lijken oregano en marjolein zeer sterk op elkaar, hoewel marjolein iets verfijnder van smaak is. Ze kunnen echter beiden voor dezelfde doeleinden gebruikt worden. Het grote verschil tussen de twee is dat marjolein een éénjarige plant is en oregano een doorlevende plant.
Oregano is een kruid met een sterke smaak dat soms ook wilde marjolein wordt genoemd (het is nauw verwant aan zoete marjolein). Oreganobladeren worden vers of gedroogd gebruikt om veel gerechten mee op smaak te brengen, waaronder tomaten, sauzen, saladedressings, en marinades voor gegrild vlees.
Als je airfryer een mandje heeft, is dat ideaal voor het drogen van kruiden. Zet de airfryer op 50 graden en droog de kruiden in 1 tot 3 uur, afhankelijk van de hoeveelheid.
Basilicum, koriander, peterselie, munt en bieslook kun je invriezen. De kruiden zijn ongeveer twee maanden houdbaar in de vriezer. Daarna verliezen ze een groot deel van hun smaak en geur.
Wij hebben de Vita5 Nobel Pro tot beste voedseldroger algemeen gekozen. De voedseldroger heeft een groot droogoppervlak met 6 roestvrijstalen roosters waardoor je veel eten tegelijkertijd kunt drogen. Naast de roosters krijg je er ook een fijnmazige inlegmat bij waar je bijvoorbeeld kruiden op kunt drogen.