Verwarm de oven voor op 175 °C. Halveer hele walnoten en verspreid deze over de bakplaat, zorg daarbij dat ze niet bovenop elkaar liggen. Als de oven verwarmd is tot 175 °C plaatst u de bakplaat met walnoten in de oven. Haal de walnoten na 4 minuten uit de oven en draai ze om.
Vooral gebrande en gezouten noten, omdat deze erg vatbaar zijn voor bacteriën. Als je dan toch een lekker tussendoortje wilt kun je het beste de noten zelf branden. Je kunt de noten 20 minuten roosteren in een hete lucht oven op 60 a 70 graden. Je kunt ze ook 10 minuten bakken in een ingevette koekenpan.
Hazelnoten, walnoten of pijnboompitten kunnen ook goed in de oven geroosterd worden. Zet de oven op de hoogste stand en verdeel de noten gelijkmatig over de bakplaat. Blijf er wel bij want ze zijn heel snel klaar.
Neem een bakplaat met bakpapier en verdeel de noten over de bakplaat en spreid ze goed van elkaar. Strooi er optioneel wat zeezout en gedroogde rozemarijn overheen. Zet de bakplaat in de oven en draai deze naar 175° graden. Bak de noten voor 4 minuten.
Rauwe, ongebrande noten: de meest pure vorm. Deze noten zijn perfect om mee te bakken of koken. Gebrande ongezouten noten: gebrande of geroosterde noten zijn meteen een lekkere hartige snack en hebben een iets stevigere bite van zichzelf.
Voordat je kan beginnen met noten roosteren, moet je eerst bepalen welke soort je gaat gebruiken. Over het algemeen zijn de meeste soorten geschikt om te roosteren maar noten met een hoog vochtgehalte, zoals macadamia's, zijn wat minder geschikt omdat ze snel verbranden.
Gebrande noten zijn noten die zijn gefrituurd in olie. Doordat de noten op hoge temperatuur zijn gebrand, bevatten deze noten iets minder vitamines en mineralen dan de ongebrande rauwe variant.
Ongebrande noten zijn iets gezonder, maar het maakt niet veel uit. Gebrande noten zijn gefrituurd in olie. Door de hitte van de olie gaat er iets van de vitamines en mineralen verloren. De hoeveelheid vet in gebrande noten is niet heel anders dan de hoeveelheid in ongebrande noten.
Hanteer dan de volgende vuistregel: 175 graden is een goede temperatuur om noten te roosteren in de oven. Noten die zachter zijn van textuur (zoals pistache, pecan of walnoten) hebben ongeveer 6 tot 8 minuten nodig, noten met een hardere textuur zullen 8 tot 10 minuten nodig hebben.
Ze worden ook wel rauwe noten genoemd. Deze noten bevatten alle reeds aanwezige voedingsstoffen. Je kunt vrijwel alle noten ongebrand kopen, denk bijvoorbeeld aan paranoten, hazelnoten en amandelen. Deze noten zijn heerlijk om zo te eten, maar doen het ook goed door de yoghurt of met wat gedroogd fruit.
Doordat de eiwitten en vetten in een walnoot langzaam verteerd worden, is je lichaam langzamer bezig met als gevolg dat je minder snel een hongergevoel hebt. Walnoten zijn dus prima als snack, maar let erop dat je niet overdrijft: neem niet meer dan een handjevol (9 stuks) walnoten per dag.
Noten in de dop zijn ongeveer 2 jaar houdbaar, gepelde noten gemiddeld 1 jaar. In veel gerechten, zoals tzatziki, kan je walnoten verwerken. Als ze een beetje muf zijn geworden, helpt het de noten in een koekenpan (zonder boter of olie) kort te roosteren. Ze krijgen dan weer een lekkere bite.
Wanneer een walnoot vers van de boom komt, heeft deze nog een hoog vochtgehalte, wat kan leiden tot een muffe smaak en textuur, evenals bederf en schimmelvorming. Om deze reden is het belangrijk om walnoten eerst te drogen voordat je ze eet.
Minder calorieën: Zonder extra olie bevatten geroosterde noten over het algemeen minder calorieën dan gebrande noten. Behoud van nutriënten: Hoewel sommige voedingsstoffen verloren kunnen gaan door verhitting, blijven geroosterde noten over het algemeen voedzamer dan wanneer ze gebakken worden.
Ongebrande noten zijn rijk aan gezonde vetten, eiwitten, vitamines en mineralen. Links en rechts wordt geroepen dat je in een verantwoord dieet noten beter kunt mijden, vanwege het hoge vetgehalte. Echter zijn ongebrande noten een bron van onverzadigde vetten zoals Omega-3 vetzuren.
Daar zijn verschillende redenen voor. Ten eerste worden er geen bestrijdingsmiddelen gebruikt waardoor er meer noten verloren gaan per hectare. De opbrengst is daarom minder. Doordat de hoeveelheden kleiner zijn, zijn de kosten per kilo hoger.
Om te roosteren houd ik een oventemperatuur van 220 graden aan in een elektrische oven. Als je een heteluchtoven hebt, pas de temperatuur hier dan op aan. In dit geval kan de heteluchtoven op ongeveer 190 graden. Verder is het zo dat de voorbereiding van de groenten ook van invloed kan zijn op het eindresultaat.
Walnoten pellen
Walnoten kunnen gemakkelijk gepeld worden als ze eerst voor 30 seconden in kokend water hebben gelegen en direct daarna afgespoeld worden met koud water.
Paranoten zitten bomvol vezels, eiwitten, fosfor, magnesium, vitamine E en B1 en selenium. Hoewel die stoffen allemaal heel goed zijn voor je gezondheid, kun je er beter niet te veel van eten.
Het advies is 25 gram per dag voor mannen tot en met 69 jaar en vrouwen tot en met 50 jaar. 25 gram is een klein handje vol noten. Voor iedereen die ouder is, is 15 gram noten per dag voldoende. Let goed op dat je hiermee niet overdrijft, want er zitten nog altijd wel veel calorieën in noten.
Het eten van ongezouten noten verlaagt bovendien het LDL-cholesterol. LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten. Vanwege deze positieve effecten staan ongezouten noten in de Schijf van Vijf. Het advies is om elke dag wat ongezouten noten te eten.
Doordat noten vooral veel vetten bevatten lijken ze misschien ongezond. Gelukkig is niks minder waar. 80% tot 90% van de vetten zijn gezonde, onverzadigde vetten.Deze vetten kunnen juist helpen met afvallen.
De noten zijn ranzig, taai, of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.