Ontgrendel je telefoon en open de app Instellingen.Klik op Meer en daarna Nooduitzendingen.Er verschijnt nu een menu.Vink nu de optie Extreme Dreigingen aan.
Ga naar Instellingen en dan naar Berichtgeving.Scroll daar helemaal naar beneden en zorg dat het schuifje naast Noodmeldingen op groen staat. Als het goed is krijg je rond 12:00 uur het controlebericht van NL-Alert.
NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid dat waarschuwt en informeert over een noodsituatie. U ontvangt een NL-Alert bij levens- en gezondheidsbedreigende situaties.
Op Android is dit bij Instellen > Apps en meldingen > Noodmeldingen > Noodwaarschuwingsgeschiedenis.
Bij een Android- of Google-telefoon werkt het anders. Ga ook daar 'Instellingen'. Klik op het zoekscherm en tik op 'Noodmeldingen', 'Noodwaarschuwingen' of 'Emergency alerts'. Daar zou 'Extreme dreigingen' of 'Extreme alerts' tussen moeten staan.
Het is niet nodig om je actief aan te melden voor het ontvangen van NL-Alerts. Mobiele telefoons ontvangen de meldingen automatisch, anoniem en gratis. Twee keer per jaar, op de eerste maandag van juni en december, wordt er bovendien een testbericht verstuurd.
Om de melding van de overheid in te stellen, doorloop je de onderstaande stappen. Open de Instellingen-app van je iPhone; Ga naar 'Meldingen'; Veeg helemaal naar beneden tot je bij 'Noodmeldingen' komt (zie screenshot hieronder);
De Nederlandse overheid heeft de NL-Alert-app beschikbaar gemaakt voor iOS en Android. De app stuurt berichten bij ernstige incidenten in de buurt. Het is volgens de overheid een aanvulling op de bestaande noodmeldingen op smartphones.
Open de Instellingen-app op je iPhone.Tik op 'SOS-noodmelding'.
Het kan voorkomen dat uw telefoon geen NL-alert ontvangt. Mogelijk heeft uw smartphone geen verbinding, omdat u zich bijvoorbeeld buiten het bereik van een zendmast bevindt of omdat uw smartphone op vliegtuigstand staat. Zorg ervoor dat uw telefoon verbinding heeft om NL-alerts te kunnen ontvangen.
Een NL-Alert komt met een hard en doordringend alarmgeluid binnen. Dit geluid klinkt heel anders dan een WhatsApp-bericht, sms of uw beltoon. Zelfs als het geluid van de mobiele telefoon uitstaat klinkt het NL-Alert nog steeds op volle sterkte! Zet uw mobiel daarom op 'stil' en niet op de vliegtuigmodus of uit.
Het alarm is ook uit te zetten. Een lezer op Facebook schrijft dat dit op Android te regelen is onder instellingen, geavanceerde instellingen, draadloze noodwaarschuwingen.
NL-Alert is sinds 8 november 2012 in gebruik en bestaat dus 10 jaar. Via het alarmmiddel kan de overheid mensen heel snel waarschuwen op hun mobiele telefoon. Nederland was een van de eerste landen die gebruik maakte van Cell-broadcast.
Elke eerste maandag van juni en december zendt de overheid rond 12.00 uur een NL-Alert testbericht uit. In het bericht is duidelijk aangegeven dat het om een testbericht gaat. Met het NL-Alert testbericht kun je ervaren hoe het is om een NL-Alert te ontvangen.
Een AMBER Alert wordt verstuurd als een vermist kind in levensgevaar is. U herkent deze in de Burgernetapp aan de oranje kleur en de titel AMBER Alert.
Druk snel driemaal op de zijknop totdat je de schuifknoppen op het scherm ziet en wacht tot de afteltimer voor een SOS-noodmelding is gestopt. Als je de activeringsknop hebt ingeschakeld, houd je de zijknop en een van de volumeknoppen tegelijkertijd ingedrukt totdat je de schuifknoppen op het scherm ziet.
Een melding krijgen wanneer een vriend(in) op een locatie aankomt of daar vertrekt. Tik op 'Personen' onder in het scherm en tik vervolgens op de naam van degene over wie je meldingen wilt ontvangen. Tik onder 'Meldingen' op 'Voeg toe' en tik vervolgens op 'Meld aan mij'.
Je bent attent en aandachtig, voortdurend op je hoede. Je bent zorgvuldig in jouw waarneming. Je houdt de boel nauwlettend in de gaten. Je hebt een waakzame instelling.
AMBER Alert zou in Nederland op 22 juli 2021 worden stopgezet, en geïntegreerd in het Burgernet systeem. Na een motie in de Tweede kamer werd unaniem besloten om AMBER Alert ten minste tot 22 november van dat jaar actief te laten in Nederland.
Schakel de noodmeldingen op uw telefoon niet uit als u de NL-Alert app geïnstalleerd hebt. De app dient als aanvulling op de standaard berichtgeving via de noodmeldingen op uw telefoon.
Burgernet gaat uit van de gegevens waarmee u zich heeft aangemeld en/of de Burgernetapp (Android of iOS) van de omgeving waar u zich op dat moment bevindt. Informatie over een Burgernetactie kunt u tijdens de actie doorbellen naar 0800-0011.
Dit kan een inbreuk zijn op de privacy van een kind, dus daarom doen we dat alleen wanneer de nood hoog is. Als we bijvoorbeeld zeker weten dat een kind zich nog in een bepaalde regio bevindt, geven we een regionaal amber alert af. Dan is de inbreuk op de privacy minder.