Soms worden weefselstukjes weggenomen en als er poliepen zijn, probeert de arts die met een lus te verwijderen. Het onderzoek duurt 10 tot 30 minuten.
Het onderzoek zelf duurt ongeveer een uur, maar met de narcose meegeteld kan het soms wel anderhalf uur duren, voordat u uw kind weer kunt zien. Na afloop van het onderzoek wordt uw kind naar de uitslaapkamer gebracht, de verpleegkundige brengt u daar naar toe.
Tijdens de coloscopie
Als je poliepen hebt, haalt de arts deze meteen weg. Het onderzoek duurt 30 minuten. Inclusief de voorbereidingen ben je in totaal 3 uur in het ziekenhuis.
Uw huisarts of behandelend specialist vindt het noodzakelijk dat uw dikke darm of een gedeelte daarvan van binnen wordt onderzocht. Dit onderzoek (coloscopie) gebeurt op de operatiekamer van ZGT. Dit onderzoek gaat plaatsvinden onder narcose.
Door middel van een knijper op de vinger of het oor van de patiënt controleert de arts gedurende het hele onderzoek de hartslag en ademhaling. Na afloop van het onderzoek moet de patiënt nog 1 á 2 uur uitslapen.
Het is ook mogelijk om het onderzoek zonder roesje te ondergaan. Bespreek uw voorkeur van tevoren goed met de arts die de coloscopie aanvraagt. Het is niet mogelijk om op de dag van het onderzoek nog een roesje aan te vragen.
Kort na de operatie kunt u zich nog slaperig voelen en af en toe wegdommelen. Dat is heel normaal. Het duurt een dag voordat de narcose is uitgewerkt. Uw lichaam zal echter nog enkele dagen tot weken nodig hebben om helemaal te herstellen van de operatie.
Het gebeurt regelmatig dat u de eerste 24 uur na de operatie geen ontlasting hebt. Dat is normaal. Als de ontlasting langer dan 48 uur uitblijft, wordt het risico op persen en pijn groter.
Een colonoscopie of sigmoïdoscopie gebeuren tijdens een dagopname. Vaak krijg je een lichte verdoving waarbij je nog wakker maar licht versuft bent. Je mag na het onderzoek geen auto besturen. Daarom moet je op voorhand je vervoer regelen naar huis.
In totaal duurt je hele spijsvertering 24 tot 48 uur, afhankelijk van wat je precies gegeten hebt en hoeveel.
Je mag pas naar huis – onder begeleiding - als deze is uitgewerkt. Dat is meestal ongeveer één tot twee uur na de coloscopie.
Pijnbeleving is voor iedereen anders. Het inbrengen van de endoscoop ervaren veel mensen als vervelend. Als u last hebt van aambeien of kloofjes rond de anus, kan dit extra pijnlijk zijn. Het opschuiven van de endoscoop door de dikke darm kan vooral bij de bochten pijnlijk zijn.
De eerste tijd na het onderzoek kunt u last hebben van buikpijn, darmkrampen, een opgeblazen gevoel en winderigheid. Dit is normaal en wordt meestal veroorzaakt door de ingeblazen CO2. Het is belangrijk dat u die lucht snel kwijtraakt. Dit doet u door winden te laten.
1 dag voor het onderzoek
Lichte lunch (bijvoorbeeld cracker, witte boterham, beschuit). Hierna mag u niets meer eten. Alleen heldere dranken drinken. Heeft u het onderzoek na 12.00 uur dan mag u om 15.00 uur een licht tussendoortje van de lijst.
Na de coloscopie hebben veel mensen een tijdje klachten, zoals buikpijn, darmkrampen, een opgeblazen gevoel en winderigheid. Ook kunt u wat slijm en vocht verliezen via uw anus. Als uw arts een poliep of een stukje weefsel heeft weggehaald, kunt u wat bloed verliezen via de anus.
Als je onder narcose bent kun je niet uit jezelf wakker worden. De anesthesioloog is de dokter die jou de slaapmedicijnen gaat geven.Hij zorgt voor jou als je onder narcose bent en zorgt ervoor dat je weer wakker wordt als de ingreep klaar is. We noemen hem ook wel de slaapdokter.
Over het algemeen bent u vrij snel wakker. Als alles stabiel is mag u na een bepaalde tijd (minimaal 30 minuten) terug naar de verpleegafdeling.
Het is belangrijk dat u de eerste nacht na de ingreep niet alleen thuis bent. Of zorg dat er die nacht iemand dicht bij u in de buurt goed bereikbaar is, zodat u snel hulp hebt bij eventuele complicaties. De behandelend anesthesioloog maakt afspraken over de voor u geschikte pijnmedicatie.
Na een operatie is binnen een aantal uren geplast hebben van belang om te weten "dat alles weer werkt" . Tijdens een operatie wordt alles min of meer stil gelegd,dus dat moet weer op gang komen.
Naar huis. Bij een operatieve ingreep raden wij u ten sterkste aan, iemand te regelen die u komt afhalen en dat er thuis iemand is, op wie u de eerste 24 uur een beroep kunt doen. Ga niet met het openbaar vervoer naar huis en rijd ook geen auto, fiets of motor gedurende de eerste 24 uur na de operatie.
Anesthesie is tegenwoordig heel veilig en gaat ook bij oudere patiënten en patiënten met meerdere aandoeningen goed. Maar direct na een narcose is de patiënt niet meteen weer de oude. Als iemand bijkomt uit de anesthesie zijn er soms gevoelens van onrust, emoties en prikkelbaarheid.
Tijdens het onderzoek kan er weefsel worden afgenomen (biopteren). Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.
Uw arts vermoedt dat er iets aan de hand is met uw dikke darm. Een coloscopie is een onderzoek van de dikke darm (colon). Met een colonoscopie kan de internist of maag-, darm- en leverarts de binnenkant van uw dikke darm en het laatste deel van uw dunne darm bekijken.