Eerst maak je contact met je onderbewuste doordat je iets zegt wat waar is en je je spierspanning voelt na mijn lichte druk op je arm. Daarna zeg je iets wat niet waar is en voel je je zwakke spierspanning. Daarna kun je spiertesten of een situatie je stress geeft (hersenhelften niet goed verbonden).
Je kunt jezelf herprogrammeren door consequent bezig te gaan met wat je wilt. Elke dag zeggen wat je wilt zijn, en je hersenen zullen een nieuwe verbinding gaan aanleggen en de oude langzaam afbreken. Hoe mooi is dat?! Maar circa 99% van wat we denken, gebeurt onbewust.
Wat zijn onbewuste gedachten? Onbewuste gedachten zijn dus gedachten die zich niet uiten in taal. Wanneer je bewust denkt denk je vaak in taal en in beeld of geluid. Wanneer je onbewuste gedachten hebt uit dit zich meer in gevoelens.
Oefenen met je gedachten
Zie je brein voor je en gniffel gerust. Humor is ideaal om even afstand te nemen van je gedachten en uit die automatische stroom te stappen. En zo laat je je gedachten je leven een stuk minder bepalen. Zelfs op zondagochtend.
Het onbewuste brein werkt met beelden en emoties. Jouw onderbewustzijn zou je kunnen zien als een grote biologische supercomputer. Het regelt onze ademhaling, bloeddruk, hoe je loopt, praat, beweegt, onze hartslag, hoe je je gedraagt en nog veel meer.
Om jezelf te kunnen zijn moet je weten wie dat is. Je moet je bewust zijn van je sterke en zwakke kanten, je emoties, verlangens en gedachten. Dat gaat van weten welke kleren je mooi vindt tot je neiging tot terugtrekken bij ruzies kennen, tot weten hoe je je op bepaalde momenten voelt.
Het bewuste brein gebruik je bij praten, logisch denken, analyseren, beslissingen overdenken en bijvoorbeeld plannen. Het kan kleine hoeveelheden informatie verwerken, heeft een vrije wil en kan er tot op zekere hoogte voor kiezen om het onbewuste te overstemmen. Ook kan het bewuste maar één ding tegelijk.
instinctmatig, intuïtief, onberedeneerd, onbewust, onwillekeurig.
Psycholoog John Kim vertelt dat wanneer je niet helemaal jezelf kan zijn in de relatie, dit de kans heel groot maakt dat jullie uit elkaar gaan en dat jullie niet voor elkaar gemaakt zijn. "Als alles wat jou uniek maakt en wat je leuk aan jezelf vindt vervaagt, is het niet meant to be," vertelt hij.
Jouw zelfreflectie maakt je bewust van de impact die je hebt op anderen. Pas als je op jouw eigen gedrag kunt reflecteren, kan je erachter komen op welke manier je effectiever kunt communiceren. Zelfreflectie gaat over het onderzoeken van je gedrag en je manier van handelen.
We laten zoveel negatieve gedachten toe, waardoor we ons automatisch down gaan voelen. Probeer eens wat liever voor jezelf te zijn. Je mag best wat vaker in de spiegel kijken en zeggen dat je mooi bent. Wees tevreden over je prestaties, het heten niet voor niets prestaties.
Kun je onbewust een trauma hebben? Ja. Het kan zijn dat je jezelf bewust of onbewust afsluit voor de verwerking van het trauma. Dan stop je het weg en vermijd je nadenken over je gevoelens en gedachten die met het trauma te maken hebben.
Volgens Freud bestaat het onbewuste vooral uit verdrongen materiaal. We moeten daarbij denken aan gevoelens, gedachten en herinneringen die het daglicht niet goed kunnen verdragen doordat ze afwijken van hetgeen binnen de cultuur als acceptabel wordt gezien.
Het bewuste is ons cognitief stuk zeg maar, het onderbewuste 'weet veel' (zielsniveau) en het onbewuste is de plaats waar we verdringen wat we niet willen weten of voelen. Het onbewuste laat heel veel details weg, vervormt de waarheid en generaliseert. Dit doen we om onszelf gezond te houden, om ons te beschermen.
Je gedachten zijn de bron van je gevoel, dus daar moet je beginnen wil je angst, boosheid of welke andere emotie dan ook de baas worden. Je gedachten zijn ook de bron van je gedrag. Het gedrag in het voorbeeld werd bepaald, niet door de situatie zelf, maar door je gedachten óver de situatie.
Negatieve gedachten zijn voornamelijk afkomstig van je overtuigingen. Je overtuigingen bepalen de manier waarop je naar alles kijkt. Naar jezelf, andere mensen, je leven, je uitdagingen.
Vanuit de haptonomische inzichten zeggen we dat het gevoel er eerst is. We worden als voelers geboren en tot denkers gemaakt. Baby's voelen en ervaren, ze denken nog niet zoals volwassenen of oudere kinderen dat kunnen. Vanuit de ervaring en het gevoel groeit bij kinderen het denken; het gevoel is er eerst.
Waarom ben ik zo streng voor mezelf? is een gedachte die ontstaat op het moment dat we het erg zwaar voor onszelf maken. We kunnen ons dan gevangen voelen in de regels waar we van onszelf aan moeten voldoen. Wanneer deze regels eigenlijk niet goed voelen, bedenken we hoe we hiervan af kunnen komen.
Als je vriendelijk wilt zijn, moet je tonen dat je echt geïnteresseerd bent. Mensen moeten kunnen zien dat je echt om hen geeft voor wie ze zijn, wat ze denken en hoe ze handelen. Om vriendelijker te zijn, moet je verschillende eenvoudige vragen stellen die laten zien dat je om hen geeft.