Je mag tot op de laatste maand van de zwangerschap gewoon autorijden. Hierna wordt het afgeraden. Dit heeft te maken met het risico op een beginnende bevalling, het gevaar voor zowel moeder als kind bij een eventueel ongeluk, maar ook met je huidige gestel.
De heupgordel moet altijd onder de buik lopen, over de heupen. En dus niet over de buik. De borstgordel moet over de schouder lopen, tussen de borsten door en langs de zijkant van de buik. Ook deze gordel mag dus niet over de buik lopen.
Volwassenen en autogordels
Volwassenen moeten voorin en achterin de auto de autogordel om. Volwassenen die kleiner zijn dan 1,35 meter hoeven geen kinderzitje te gebruiken. De regels voor het gebruik van een zogenaamd kinderbeveiligingsmiddel gelden alleen voor personen onder de 18 jaar.
Het dragen van een autogordel is verplicht. Het niet dragen van een autogordel worden gesanctioneerd met een boete van 149 euro. Dat is inclusief administratiekosten (feitcodes R533; R535f t/m R535k; R535m; R535o t/m R535s).
De eerste twaalf weken kun je probleemloos doorfietsen, Vanaf zestien weken zwanger moet je afwegen of je nog wel verantwoord op de fiets kunt klimmen: je buik zit wellicht al iets in de weg (stuur wat omhoog), beter niet in een groep fietsen of mountainbiken (valrisico).
Over het algemeen wordt aangeraden om de eerste twee weken na de bevalling geen auto te rijden. Als je kindje met een keizersnede op de wereld is gekomen kan het wat langer duren voor je weer kunt rijden. Het starten van een gezin kan een goed moment zijn om je autoverzekeringen opnieuw te bekijken.
Onthoud: tijdens de gehele zwangerschap zijn alle houdingen prima! Buik slapen bijvoorbeeld zal je vanzelf niet meer doen wanneer jouw buik in de weg gaat zitten. Je kan dus veilig op jouw rug liggen of slapen.
Zorg er in ieder geval voor dat je verblijfplaats niet hoger dan 2150 meter ligt. Je lichaam moet altijd even wennen aan grote hoogtes. Neem dus de tijd om te acclimatiseren en doe vooral de eerste dag rustig aan. Dit geldt trouwens ook voor niet-zwangeren.
Op babymoon gaan is een nieuwe trend in de reisindustrie. Het woord is gevormd naar analogie van honeymoon. Het slaat op koppels die tijdens de zwangerschap nog een laatste keer met hun tweetjes op reis gaan voor hun eerste kindje er is.
Na algehele verdoving (narcose) kunt u de eerste drie weken nog wel eens duizelig zijn, dus daarom is autorijden af te raden. Ook bij fietsen kunnen evenwichtsstoornissen optreden, vooral bij het omkijken. Sommige verzekeringen vergoeden geen schade wanneer u binnen 6 weken na de keizersnede weer auto gaat rijden.
Het eerste herstel van uw lichaam na de bevalling duurt zes tot acht weken. Volledig herstel duurt echter drie tot vier maanden. Veranderingen in uw lichaam en in uw omgeving vragen veel energie.
De eerste zes weken niet sporten, daarna de sportactiviteit rustig opbouwen. Fietsen, wandelen en traplopen mag in principe direct na ontslag uit het ziekenhuis.
Vermijd springen en schokkende bewegingen. Vermijd bewegingen met tempowisselingen en snelle richtingsveranderingen of draaiingen. Je gewrichten en banden worden, door het toenemen van het hormoon relaxine, slapper in de zwangerschap, hierdoor heb je meer risico op blessures bij dit soort bewegingen.
Voldoende bewegen is voor iedereen een must, ook voor zwangere vrouwen. Blijven bewegen is erg belangrijk: je spieren blijven sterk en soepel, je voelt je beter en fitter, je hebt minder kans op spataders, aambeien of verstopping. Na de geboorte is wandelen de beste activiteit om je lichaam rustig aan te sterken.
Juist in het begin als je zwanger bent (tot week 20) kun je de meeste sporten gewoon blijven doen. Wat je beter kan mijden is gevaar voor harde voorwerpen of stoten in je buik, zoals bij vechtsporten, voetbal of hockey.
Tips om de eerste keer seks na de bevalling zo prettig mogelijk te laten verlopen: Wacht in ieder geval 3 weken voordat je weer geslachtsgemeenschap hebt.
Na de bevalling ben je direct zo'n vijf kilo kwijt. Naast je baby ben je ook het vruchtwater en de placenta kwijt. Tijdens de kraamweek verlies je nog eens vier kilo. De kilo's die dan overblijven, is een laagje extra vet.
Water en met name zwemwater bevatten bacteriën, welke een infectie in uw baarmoeder kunnen veroorzaken. Wij adviseren u om pas weer in bad of naar een zwembad te gaan als het bloedverlies na de bevalling een aantal dagen helemaal gestopt is.
Opstaan en uit bed komen
Ga op uw zij liggen en druk u op met de armen om tot zit te komen. U kunt hierbij de wond eventueel ondersteunen. Zet de rugsteun omhoog. Schuif naar de rand van het bed en laat uw benen uit bed glijden.
Pijn aan de wond neemt na 2 weken meestal af. Masseer je wond regelmatig. Als wond droog is en je geen vaginaal bloedverlies meer hebt mag je in bad.
Vermijd malaria, gele koorts en het zikavirus
Een reis naar de tropen is dus geen goed plan, maar niet alleen vanwege de medische voorzieningen. In veel tropische landen komen namelijk ziektes voor zoals malaria, gele koorts en zikakoorts. Die zijn al gevaarlijk als je niet zwanger bent, dus voor zwangeren al helemaal!
De zon: bron van vitamine D
Die vitamine is tijdens de zwangerschap heel belangrijk voor de vorming van het skelet van uw baby. U kunt voldoende voorraad vitamine D aanmaken als u uw armen en benen 15 tot 20 minuten aan de zon blootstelt.