Een wingfoil spot met vlak water is heel fijn om een goede wingfoiler te kunnen worden. Achter een blokkendam, strekdam of andere beschutting voor het water is het meest ideaal maar natuurlijk niet overal voorhanden. Zorg ervoor dat de wind je altijd terug naar de kant voert.
Is het leren wingfoilen moeilijk? Op zich niet, maar het vraagt wel bepaalde vaardigheden en wat doorzettingsvermogen. Als je inmiddels al 'foilervaring' hebt dan heb je zeker een voordeel ook als je al kunt windsurfen, golfsurfen of kiten gaat het leren wingfoilen een stuk sneller.
De wingfoil is verkrijgbaar in verschillende maten. De stelregel is hoe meer beginner je bent, hoe groter de frontwing (voorvleugel) van je foil moet zijn. Door zijn grootte krijg je snel de opwaartse lift die je zoekt en heb je snel resultaat. Het advies is een foil met een frontwing te kiezen van 1650 – 2500.
De meest gekozen maat is rond de 5m2. Wij adviseren eerder om voor grotere wings op je foil te gaan, dan voor een grotere wing! Enkel als je 90 kg of meer weegt dan is het wel aan te bevelen om een grotere wing aan te schaffen (rond de 6 tot 7 m2).
Om echt te kunnen windsurfen is minstens windkracht 2 tot 3 nodig. Dit is tevens de juiste windkracht om windsurfen te leren. Waait het harder dan dat, dan zul je steeds opnieuw van de plank geblazen worden.
Het wereldrecord windsurfen ligt nog altijd onder de 50 knopen. Dit is ongeveer een snelheid van 91 km/h.
Om te kunnen surfen is minimaal een windkracht 5 – 6 nodig. Voor kiten/kitesurfen is een windkracht van 2 tot 3 al voldoende. Het wordt aangeraden om te surfen/kitesurfen tot maximaal windkracht zes.
Wat is windfoilen? Windfoilen of hydrofoilen is een nieuwe vorm van windsurfen, waarbij de windsurfplank ongeveer 50 cm boven het water zweeft i.p.v. over het water. De windsurfplank gaat zweven door een vleugelconstructie, de windfoil genaamd, die onder de windsurfplank is bevestigd.
Voor het windsurfen heb je een surfplank, een zeil met mast en giek en een trapeze nodig. Er zijn verschillende vereisten voor verschillende surfvarianten.
Niet omdat het super moeilijk is om het te leren, maar vooral omdat je met gewoon surfen en suppen leert hoe het board moet voelen en je het beter onder controle hebt voordat je op een foiling surfboard stapt.
Is wingsurfen moeilijk? Wingsurfen lijkt op het oog misschien het meest op windsurfen. Het is echter makkelijker om te leren. Juist omdat het te leren valt op verschillende typen surfboards.
Let op de snelheid
Wanneer je met een e-foil gaat varen, let dan goed op de snelheid die je maximaal kunt halen. Sommige e-foils halen snelheden tot wel 30 km/uur en vallen dan in de categorie 'snelle motorboot'.
Het strand van Scheveningen is van oudsher de bekendste surfspot van Nederland. Ook bij weinig wind zijn er in Scheveningen altijd golven. Net als Scheveningen ligt het strand van Wijk aan Zee niet ver van een havenhoofd.
Langs de Waddenkust zijn golven van 12 meter hoog gemeten. In het midden en noorden van de Noordzee, waar het water veel dieper is, zijn dan golfhoogtes van meer dan 20 meter mogelijk. Een belangrijke factor voor hoge golven is het verschil in temperatuur tussen de lucht en het water.
Is Foilen duur? Je hebt een board nodig waar de vinkast extra is van verstevigd, tuttle box en het liefst met een breede tail, een Foil koop je vanaf €799.00. Een foil is goedkoper dan wanneer je een grootzeil met mast en giek wilt aanschaffen.
Als je naar de hoogste snelheden die je kunt vinden kijkt op deze sites (de hoogste gemiddelde snelheid over 2 seconden) (kiten, windsurfen) dan zie je dat kiten harder gaat.
In feite is zo'n hydrofoil niks anders dan een ellenlange vin voor onder je plank, die ervoor zorgt dat je plank op lage snelheden uit het water omhoog wordt getild. In feite surf je volledig op je foil en sta je zo'n 70 centimeter hoger op je surfplank.
Windfoilen is een nieuwe vorm van windsurfen, waarbij de windsurfplank zo'n 50 centimeter boven het water zweeft. De windsurfplank gaat zweven door een vleugelconstructie, de windfoil genaamd, onder de plank.
Op zoek naar een nieuwe hobby voor deze zomer? Plunder je spaarrekening dan maar, want een basis elektrisch surfboard kost je al snel zo'n € 6000. Heb je nog wel even tijd om te oefenen voordat het echt lekker weer wordt.
Met een hydrofoil voor je buitenboordmotor bereik je dat de stabiliteit van je boot beter wordt en ook dat je boot bij een lagere snelheid al gaat planeren. Door de betere vaareigenschappen zal ook brandstof gebruik afnemen. Dat is natuurlijk een groot voordeel met de brandstofprijzen van tegenwoordig.
Wat is Foil surfboard
Een foil surfboard is een surfplank met een hydrofoil (draagvleugelboot), die zich onder de plank in het water uitstrekt. Dit ontwerp zorgt ervoor dat het board boven het wateroppervlak zweeft en je met verschillende snelheden kunt surfen.