Onze meest favoriete en goedkope manier om een zwembad te verwarmen is met zonne-energie. We hebben hiervoor verschillende producten, zoals onze solarmatten. Deze matten leg je in de tuin en het water van de pomp gaat hier doorheen. De zon warmt het water in de buizen op en dit komt dan verwarmd terug.
Het verwarmen van je zwembad kan op veel manieren. Denk aan een warmtepomp, via de zon, elektrisch, op hout of door gebruik te maken van je bestaande boiler/cv. Voor Intex en andere opzetzwembaden zijn er bijvoorbeeld Plug & Play warmtepompen, solar matten en solar bollen.
Rechtstreeks het zwembad verwarmen doe je het beste met zonnecollectoren. Solar collectoren vangen zonlicht op en geven de warmte af aan het zwembadwater. Zonnecollectoren worden aangesloten aan de pomp van het zwembad. Vervolgens kan de pomp het warme water snel in het zwembad verspreiden.
Voordelen van Solar bol Zwembadverwarming
Geen verhoogde energie rekening, in tegenstelling tot een warmtepomp. Het nieuwe design van de Solarbollen neemt minder ruimte in dan de traditionele Solar matten. Ideaal dus voor de tuin met iets minder ruimte.
In ideale omstandigheden kan je er van uit gaan dat je 1 zonnepaneel nodig hebt per vierkante meter zwembad oppervlakte.
Een warmtepomp is de efficiëntste en zuinigste manier om ook grote zwembaden op te warmen. Het maakt gebruik van elektriciteit om warmte te onttrekken uit de buitenlucht en die af te geven aan het water. De koude lucht wordt dan weer door de pomp weggeblazen.
Om een zwembad in je tuin te verwarmen, moet je rekening houden met een jaarlijks verbruik van 1000 kWh. Dat is het gemiddelde verbruik, berekend voor een gemiddeld zwembad met een gemiddelde temperatuur van 28 graden, voorzien van een warmtepomp en een afdekking met solar lamellen.
Voor een gemiddeld zwembad met gemiddelde temperatuur van 28°C voorzien van een warmtepomp, een solar lamellen afdekking en een zwemseizoen van begin april tot begin oktober moet je in ieder geval rekening houden met een jaarlijks verbruik van 1000 kw. Voor een gezin komt dat op een kostprijs van 260 euro per jaar.
De electrische varianten zijn omwille van de veiligheid verboden in Nederland.
Wil je niet alleen op zonnige dagen van het zwembad genieten, dan kies je best voor een efficiënte zwembadverwarming. Zonder verwarming wordt het zwembadwater niet warmer dan 22 graden, op erg warme dagen misschien 25 graden. Terwijl het zwembad zelf voor een sportieve zwemmer pas aangenaam wordt vanaf 26 graden.
Op het gebied van zwembadverwarming is een warmtepomp de beste methode: energiezuinig en met het hoogste rendement. Een warmtepomp warmt het water op en houdt het daarna op een constante temperatuur (als de filterpomp aanstaat). Zo is het water altijd lekker warm wanneer jij een duik wilt nemen.
Zwembaden die zijn aangesloten op een zonnecollector verwarmen het zwembad gratis met zonne-energie. Zodra de zon schijnt wordt het water opgewarmd doordat de pomp het water door de solar elementen transporteert. Op een warme zomerdag kan het zwembadwater worden opgewarmd met max. 4 graden celcius.
Bij een buitentemperatuur van 20 °C doet een warmtepomp van 15 kW er 5 tot 6 uur over om een bad van 70 m³ met 1 °C op te warmen. Als de warmtepomp continu draait, betekent dat dus een temperatuursverhoging van 4 °C per dag.
Voorbeeld: U heeft 50m3 zwembad welke 200 dagen per jaar wordt gebruikt bij een water temperatuur van 28 graden. Dan heeft u een warmtevraag van ongeveer 23.200kWh. Wanneer u een full inverter warmtepomp toepast kost u dit ongeveer € 775,00 euro per jaar.
Een standaard pomp zal 1 tot 1,5kw verbruiken gedurende 10u per dag aan € 0,20 gedurende 180 dagen) terwijl een frequentiegestuurde pomp dit zal doen aan ca. 400w tot 700w (wat zorgt voor een halvering van de jaarlijkse energiekost van je zwembadpomp).
Door je zwembad filterpomp overdag aan te zetten meng je de warme bovenlaag met de koudere onderlaag. Hierdoor verwarm je het complete zwembad, in plaats van alleen de bovenste laag water. Ook zorg je er zo voor dat het water maximaal warmte opneemt. 's Nachts kun je je zwembad filterpomp beter uit laten staan.
De ideale zwembad temperatuur ligt gemiddeld ergens tussen de 25 en 28°C. Dit is ongeveer 10°C kouder dan de gemiddelde lichaamstemperatuur. Bij zwembadwater kouder dan 15°C bestaat de kans op onderkoeling.
Dek het badje na gebruik 's avonds af met een zeil en schep met een klein netje de beestjes en al het andere vuil in de ochtend uit het bad. Zo kan het water makkelijk een dag of twee mee.
Je zwembad lekker warm door de zon
Een Intex opzet zwembad van 3 bij 2 meter (6m2) pakt dus per uur dat er zon op staat ongeveer 100MJ op. Een aangename temperatuur voor het zwembad is ongeveer 25 graden Celsius.
Om warmte uit de lucht te kunnen halen, heeft een zwembad warmtepomp altijd een beperkte hoeveelheid elektrische energie nodig. Meestal werken zwembad warmtepompen via een elektrische aansluiting van 220 volt. Gemiddeld zal een warmtepomp die 1 kWh verbruikt, 4 à 5 kWh genereren.
Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector op het dak (die vangt het zonlicht op) en een vat om het warme water in op te slaan. Voor 4 personen is een collector van 3,5 m2 geschikt, met een opslagvat van 150 liter.