Met azijn, limoensap of citroensap Met een zuurtje kun je ook pittig eten minder pittig maken. Zuren neutraliseren namelijk de pittigheid. Voeg dus gerust eens wat (balsamico)azijn, citroensap of limoensap toe als een gerecht een beetje te heet is.
Melk en zuivelproducten bevatten een proteïne genaamd caseïne dat zich kan binden met capsaïcine voordat het onze tong bereikt, zodat het minder receptoren kan bereiken en de sensatie van pittigheid vermindert. Als uw gerecht te pittig is, probeer dan slagroom, yoghurt, zure room of boter toe te voegen om het te verzachten.
Voeg een scheutje zuivel toe
Yoghurt, (kokos)melk, boter, kaas en room staan bekend als goede blusmiddelen als je pikant eet. De zuivelproducten camoufleren de pittige smaak en verhelpen het branderige gevoel in je mond dankzij caseïne. Dit eiwit helpt capsaïcine, de stof die je mond in brand zet, af te breken.
Als je per ongeluk een beetje uitgeschoten bent met de sambal of chilipeper zorgt een scheutje citroensap ervoor dat het wat minder pittig wordt. In plaats van een scheutje citroensap kun je ook een schepje suiker toevoegen als je je gerecht wat te pittig hebt gekruid.
Met azijn, limoensap of citroensap
Met een zuurtje kun je ook pittig eten minder pittig maken. Zuren neutraliseren namelijk de pittigheid. Voeg dus gerust eens wat (balsamico)azijn, citroensap of limoensap toe als een gerecht een beetje te heet is.
Afkoelen Te Pittig: Tomatensaus
Besprenkel met wat slagroom om de hitte aanzienlijk te verminderen, of probeer grote hoeveelheden versgeraspte Parmigiano-Reggiano kaas om de saus wat lichter te maken . Goede backups die ook werken zijn mascarpone, zure room, yoghurt (bij voorkeur Griekse stijl) en melk. Proef terwijl je bezig bent.
Volgens McGee verdwijnt de branderigheid van capsaïcine doorgaans binnen ongeveer 15 minuten . Serena Ball, MS, RD, is een geregistreerde diëtiste, voedingsdeskundige, culinair schrijver en receptenontwikkelaar. Ze blogt op TeaspoonOfSpice.com en is de auteur van de bestseller The 30-Minute Mediterranean Diet Cookbook.
In rode pepers zit vitamine A en C. Deze versterken je bloedvaten. In combinatie met bovengenoemde voordelen van pittig eten zorgt dit voor gezonde hart- en bloedvaten en een stabiele bloeddruk. Het kan ook helpen bij je cholesterol.
Als jouw soep of curry te pittig is geworden, kun je het beste wat zuivel toevoegen. Zuivel werkt verkoelend en haalt een deel van de pit uit je gerecht. Room, verse kaas, volle melk, crème fraîche of zelfs een lepel kwark zijn hier ideaal voor. Volvette kokosmelk werkt overigens ook heel goed.
Beter werkt het om een glas melk te drinken. In melk zit een kaasachtige stof die zich aan de olie bindt en daarmee voorkomt dat er nog meer stoom uit je oren komt. Heb je even geen melk bij hand, eet dan een hap brood, kroepoek of rijst.
Pittig is breder in betekenis dan scherp en komt neer op een sterke prikkeling van de smaakpapillen. Deze sterke prikkeling kan het gevolg zijn van scherpe, gekruide of pikante voeding. Pittig is dus een overkoepelende term, voor een scala aan sterke smaakbelevingen.
Door water te drinken zal de capsaïcine zich juist meer verspreiden door de mond en keel, waardoor je het zelfs alleen maar erger maakt.
De zenuwcellen in je mond slaan alarm als je pittig eet. Er worden dan pijnprikkels naar je hersenen gestuurd. Het stofje dat pijnprikkels stuurt naar je hersenen raakt uitgeput als je veel pittig eten eet.
Voeg suiker toe . Een snufje suiker (of een vleugje melasse, ahornsiroop of honing) kan een gerecht minder pittig maken, vooral als de smaken erg geconcentreerd zijn, zoals in een marinade, saus of roerbakgerecht.
Pittig eten kun je trainen. Hoe vaker je met pepers eet, hoe minder het brandende gevoel op je tong wordt. Terwijl jij dus repeteert op eten met pepers, raakt neurotransmitter 'substance P' in je hersenen steeds meer uitgeput van het sturen van pijnprikkels. De overdrachtsstof zal dus steeds minder fanatiek worden.
De kern van de zaak
Als je van pittig eten houdt, is er veelbelovend onderzoek dat aantoont dat specerijen en pepers die de stof capsaïcine bevatten, je gezondheid ten goede kunnen komen. Dit omvat het verbeteren van je darmmicrobioom, mogelijk het verlagen van je bloeddruk, het verbeteren van goede cholesterolwaarden en zelfs het versnellen van je metabolisme.
Pittig is goed voor je hart
Uit onderzoek blijkt dat regelmatig pittig eten zorgt voor een lager risico op hart- en vaatziekten. Dat komt omdat capsaïcine het bloed dunner maakt, waardoor het makkelijker door de vaten stroomt. Ook zou capsaïcine helpen het slechte LDL-cholesterol te verlagen.
Wees matig met suiker en zout. Beperk het gebruik van sterk gezouten en erg zoete producten zoals kant-en-klare sauzen en soepen, zoutjes, snoep en frisdrank. Eet voldoende bonen, soja, noten en zaden (een bron van onverzadigde vetten). Kies volkoren graanproducten voor voldoende vezels.
Een manier om het pittige gevoel te stoppen is om de stukjes capsaïcine los te maken van de receptoren. Maar capsaïcine mengt niet goed met water. Hoeveel water je ook drinkt na het eten van hete pepers, het water zal gewoon over de receptoren klotsen . Het zal de capsaïcine niet wegspoelen.
Te veel zout gebruikt
Maar net wat erbij past. Ook citroen, azijn of suiker helpen om de smaak te neutraliseren.
**Vasodilatatie**: Pittig eten bevat stoffen zoals capsaïcine, die een reactie in het lichaam kunnen veroorzaken die bekend staat als vasodilatatie. Dit betekent dat bloedvaten uitzetten, waardoor de bloeddruk licht daalt . Het lichaam kan op deze bloeddrukdaling reageren door zich duizelig of licht in het hoofd te voelen.
Voeg zuur toe
Neem deze truc uit de Thaise keuken, die met plezier veel chilipepers gebruikt. Om de pittigheid tegen te gaan, gebruiken veel van hun gerechten een flinke hoeveelheid zuur van citrus, azijn of zelfs ketchup. Een lepel kan echt wonderen doen om de pittigheid in evenwicht te brengen en tegen te gaan.
Als alternatief kun je er een beetje citroensap en suiker of honing doorheen mengen . Dit werkt omdat het citroenzuur en de zoetheid de pittigheid neutraliseren. Of je kunt een schep zure room bovenop de salsa doen om de scherpte eraf te halen.
Als je de pittigheid wilt verminderen, kun je zeker minder knoflook gebruiken. Bovendien maakt het type knoflook dat je gebruikt wel degelijk verschil. Als je olifantsknoflook gebruikt, wordt de saus iets milder. Als je op zoek bent naar een pittigere saus, gebruik dan verse knoflook en misschien een beetje jalapeno.