De makkelijkste oplossing is om met een spons de bodem van uw zwembad over te gaan. Dit kan een normale spons zijn die u gebruikt bij het schoonmaken van uw auto of een keukenspons(niet de schuurkant van een schuurspons gebruiken!). Het kan verstandig zijn om deze spons in de nacht in het zwembad te laten liggen.
Als het zwembadwater groen is of de wanden of de zwembadbodem glad zijn kan het zo zijn dat er algen in het water zitten. Dit kan komen doordat de pH-waarde van het water niet meer goed is, waardoor het chloor zijn werk niet goed kan doen. Ook een te grote hoeveel cyaanzuur kan een probleem vormen.
Mocht er toch zand op de bodem van het zwembad liggen, dan kun je de korrels eenvoudig van de bodem verwijderen met een zwembadstofzuiger. Een (automatische) zwembadstofzuiger zuigt moeiteloos algen, zand, bladeren en ander vuil uit het zwemwater.
Voeg vlokmiddel toe aan het zwembad! Vlokkingsmiddel bindt alle zwevende vuildeeltjes aan elkaar zodat ze wél gefilterd worden door de filterinstallatie. Vlokmiddel is er in tabletten of vloeistof.
Vlokker moet je altijd toedienen als de filterpomp aanstaat of net voordat u de filterpomp aan gaat zetten Wij adviseren als je vlokker heeft toegevoegd aan het zwembadwater om even niet te gaan zwemmen.
Als je goed in het water kijkt, zie je de vlokjes drijven. Ook hebben deze vlokken de functie om samen te klotten tot één geheel. Dat zie je dan op de bodem van het zwembad liggen.
Heb je een mechanische robot die het vuil naar je filter stuurt, dan doe je in het hoogseizoen best na iedere stofzuigbeurt een backwash. Tip: bij iedere backwash zakt je waterniveau met zo'n 5 cm. We spreken dus algauw een paar honderd liter water dat afgevoerd wordt.
Wij adviseren de (zand)filterpomp minimaal 3 uur per dag te laten draaien. De hele dag is absoluut niet nodig. Een zwembadpomp 24 uur laten draaien, kost veel (onnodige) energie. Het belangrijkste is dat de pomp zo lang aanstaat dat de volledige inhoud van jouw Intex zwembad dagelijks wordt gefilterd.
1) Backwash
Een backwash keert de waterstroom in de filter om zodat het zand gespoeld wordt. Pomp stoppen. De 6-wegkraan op “Backwash” zetten. Pomp aanzetten en water laten stromen gedurende 2-3 minuten.
Chloor Shock is er in tablet en granulaat vorm. Belangrijk: heeft u een chloor shock behandeling toegediend, dan moet het filtersysteem minimaal 2 tot 3 dagen ingeschakeld blijven. Plaats NOOIT een afdekking op uw zwembad nadat u chloor shock aan uw zwembadwater heeft toegevoegd! Oplossing: Pas filtratietijd aan.
Wij adviseren u om in de avond na het zwemmen het chloor aan het water toe te voegen. Laat na een schokbehandeling de pomp 24 uur draaien. Wij adviseren u om na een schokbehandeling ten minste 12 uur niet te zwemmen. Het chloorgehalte van het zwembad behoort zich tussen de 2 en 5 ppm te bevinden.
Shockbehandeling zwembad: wat is dat? Om het chloorgehalte op het juiste niveau te krijgen, kun je een chloorshock toevoegen. Dit betekent dat je een extra dosis chloor aan het zwembad toevoegt om zo in één keer het chloorgehalte omhoog te brengen.
Een eenmalige dosering is geen optie. Vlokmiddel moet eerst goed mengen en daarna met de minuscule deeltjes in het zwemwater een vlok vormen en dat heeft tijd nodig: minimaal 10 seconden vóórdat het gefilterd wordt.
Het goede nieuws is dat hoewel het er niet zo prettig uit ziet, algen in je zwembad ongevaarlijk voor je gezondheid zijn. Je kunt dus in principe in groen zwembadwater blijven zwemmen, maar je zult toch een stuk meer van je zwembad genieten als het er weer helder uitziet en fris ruikt!
Je voegt bij de eerste behandeling 30 ml toe per 1.000 liter water. Vervolgens 8 ml Anti alg toe per 1.000 liter water. Dit herhaal je elke om de 5-7 dagen. Dit voorkomt groen zwembadwater!
We raden wel aan om de pomp tijdens de warmere uren te laten draaien, omdat algen zich eerder in warmer water kunnen ontwikkelen. Maar aangezien je in de warmere uren jezelf het liefst in je zwembad begeeft raden we aan op warmere dagen de pomp in de ochtend en avond te laten draaien.
Mag de zwembadpomp aan staan tijdens het zwemmen? Het is geen probleem als de zwembadpomp aan staat, terwijl je aan het zwemmen bent. Houd er wel rekening mee dat de zwembadpomp water aanzuigt en terug in het zwembad blaast. Let dus op met losse touwtjes van zwemkleding, zodat deze niet in de zwembadpomp terecht komen.
Dek het badje na gebruik 's avonds af met een zeil en schep met een klein netje de beestjes en al het andere vuil in de ochtend uit het bad. Zo kan het water makkelijk een dag of twee mee.
Als we de optelsom maken komen we dus uit op een jaarlijks bedrag voor het onderhoud van je zwembad op een bedrag tussen de 1100 tot 1500 euro. Op maandbasis komt dit tussen de 90 tot 125 euro uit. Hiervoor geniet je het jaar rond van een perfect onderhouden zwembad.
In Nederland betaal je ongeveer 4,5 euro voor 1 kubieke meter (m³) water. Als je dus een volledig zwembad van 60m3 wil vullen, kost je dat in totaal 270 euro. Voor het af en toe bijvullen van je zwembadwater mag je dus op een paar tientallen euro's per jaar rekenen.
Stroomkosten voor een zwembad
Dit verbruikt gemiddeld 4 Kw per dag. Dit komt neer op € 1,00 per dag (gemiddeld zwembad). De kosten voor de verlichting zijn gelukkig een stuk lager, zeker nu met de opkomst van de LED lampen.
Flovil Duo vlokmiddel en anti-alg voor zwembaden
Flovil Duo tabletten geven een ontzettend goed resultaat doordat kleine, zwevende vuildeeltjes samen klonteren en op de bodem terechtkomen, waarna ze gefilterd kunnen worden. Ook voorkomen deze tabletten alg, waardoor je zwembadwater mooi helder blijft.
Hoevaak chloor in het zwembad? Chloorshock (granulaat) voegt u alleen toe wanneer het zwembadwater een boost nodig heeft. Dit kan zijn wanneer het zwembad net met water is gevuld of er bijvoorbeeld net een onweersbui is geweest. Dit onttrekt chloor uit het water, dus het toedienen van chloor is dan vereist.
Stappenplan gebruik vlokmiddel:
Zet na 5 minuten de filterpomp uit. Na 20 minuten kan de pomp weer aan.