Verse augurken moet je koel bewaren in de groentelade van de koelkast. Ze zijn ongeveer 2 weken houdbaar. Ingemaakte augurken zijn in ongeopende pot houdbaar tot de datum die op de verpakking staat. Eenmaal geopend in de koelkast bewaren.
Augurken, zilveruitjes en overige producten in het zuur kunnen prima buiten de koelkast bewaard worden. Het zuur zorgt ervoor dat deze niet schimmelt en bacteriën krijgen geen kans.
Augurk invriezen? Het kan wel, maar we raden het af omdat je de augurken na ontdooien niet meer op de gebruikelijke wijze kunt eten.
Geopende Augurken kun je langer dan 1 maand in de koelkast bewaren. De Augurken uit blik kun je het beste overdoen in een bewaarbakje. Gebruik telkens een schone vork om de Augurken eruit te halen.
Augurken hoef je niet te koken, stomen, verwarmen of bakken om ze te kunnen eten. Rauw zijn ze heel goed eetbaar, bijvoorbeeld als tussendoortje. Een bekend gerechtje met augurk is de rolmops, een gefileerde haring gevuld met augurk wordt opgerold en in azijn gelegd.
Augurken bevatten heel weinig calorieën, zo'n 14 per 100 gram. Je kunt er daarom best veel van eten zonder dat je er van aankomt. Helaas zitten er niet veel goede voedingsstoffen in een augurk. Dus ja, gezond zijn ze niet echt..
Augurken kennen we vooral van dat zure schijfje tussen de hamburger. Ze worden verder gegeten bij barbecues en doen het ook goed als aperitiefhapje op een prikker met een blokje kaas of worst. Hun zure smaak zorgt voor een frisse afwisseling tussen de zoetigheid en vettigheid van vlees en kaas.
Tafelzuur (ingemaakte groenten) Tafelzuur is ingelegde groenten en fruit, welke als bijgerecht geserveerd wordt. Voorbeelden zijn: atjar, kimchi, chutney, piccalilly, zilverui, zure augurk, amsterdamse ui. Er zijn duizenden tafelzuren in de wereld.
Komkommers drogen uit in de koelkast. De schil beschadigt waardoor ze sneller bederven. Bewaar ze daarom op een koele plaats in de keuken, de kelder of de berging. Laat de komkommer in zijn folie zitten.
Laat zeker 4 dagen staan, voordat je ervan gaat genieten. Gebruik daarbij een schone lepel, zo blijft dit zuurgoed zeker 3 weken goed in de koelkast.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De augurken zijn verkleurd, beschimmeld of troebel. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Augurken zijn dus een vrucht die lijken op soort kleine komkommer. Een rauwe augurk heeft maar weinig smaak. Daarom worden ze in een bad met zout gelegd, en daarna nog in andere mengelingen afhankelijk van het soort augurk. Pas daarna krijgen ze de verfrissende, sappige smaak.
Een augurk is net een kleine komkommer. Toch is de schil wat meer mosgroen van kleur. Augurken zoals wij ze kennen in Nederland worden ingemaakt in azijn, eventueel met kruiden en/of suiker. De augurk is een vrucht van de plant Cucumis sativus uit de komkommerfamilie die wordt ingelegd in azijn en/of pekel.
Appels en peren. Eigenlijk hoeft heel veel fruit niet in de koelkast, want hetzelfde geldt voor appels en peren. Appels blijven bijvoorbeeld zeker twee weken goed buiten de koelkast, omdat de enzymen in de schil dan actief worden.
Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plastic folie.
Koel bewaren maar geen koelkast
Maar let op: leg de banaan zeker niet in een koelkast, want bananen kunnen niet tegen de kou. Dan worden ze meteen zwart. Op kantoor is het ongeveer 22°, en in een kelder ongeveer 14°: dit zou ideaal zijn om ze wat langer te bewaren.
Eieren in de koelkast: langer vers
De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
Welke groente bewaar je in de koelkast? Bladgroenten zoals sla, andijvie, spinazie, witlof, bosui, paksoi, snijbiet en ook bleekselderij en prei kunnen het beste in de koelkast worden bewaard. Koolsoorten zoals bloemkool, broccoli, spruiten kunnen het beste in de koelkast bewaard worden.
Bijna alles kan worden ingemaakt. Inmaken werd vroeger gedaan om ook producten langer houdbaar te maken zodat men ook in de winter groente, fruit, vlees en vis kon genieten. Tegenwoordig is dat wel anders. Het hele jaar door kun je bijna alle soorten groente en fruit krijgen in de supermarkt.
Laat de ingemaakte komkommer iets afkoelen en zet het dan in de koelkast. Je kunt de ingemaakte komkommer wel een aantal weken bewaren in de koelkast, mits je schone potten hebt gebruikt.
Is de augurk gezond? Komkommers zijn gezond, dus het originele vruchtje waarvan de augurk gemaakt wordt ook! Er is echter een grote maar: de augurk wordt bewerkt met zout en soms met suiker, wat het natuurlijk een flink stuk minder gezond maakt. Desondanks blijft de augurk relatief arm aan calorieën.
De gezondste keuze is de natriumarme augurk van het merkt Kesbeke. Je hebt bij deze soort geen nadelen van het overtollige natrium wat in de meeste andere merken wel zit. Ter vergelijking wordt de natriumarme versie van Kesbeke met de normale soort van het huismerk AH vergeleken.
Voldoende water drinken voor, na en tijdens het sporten is daarom van belang, maar het vocht uit een pot augurken zou voedingswetenschapper Liesbeth Smit niet aanraden. “Het sap bevat water, suiker, azijn, zout. Dit drinken is op geen enkele manier gezond.