Mits u uw aankoop goed heeft behandeld, kunt u deze gedurende de zomer met een gerust hart buiten laten staan. Ons advies is wel om (indien u de mogelijkheid heeft) uw meubel in de winter binnen te plaatsen.
De vraag naar hardhout is groot, terwijl bamboe juist als onkruid uit de grond schiet. De dikke bamboestengels zijn sterk, mooi én duurzaam, en daarom kan bamboe heel goed worden toegepast in de tuin.
Bamboe is een hygroscopisch materiaal wat betekent dat het vocht uit zijn omgeving zal opnemen en afgeven tot er een evenwicht is bereikt.
Hoe moet je bamboe reinigen? Om de mooie warme kleur en uitstraling te behouden adviseren wij om minimaal 1x per jaar (liefst 2x; tijdens het najaar en voor het voorjaar), met name de liggende delen, te reinigen. In de betere tuincentra is voldoende aanbod van terrasreinigers, ook op biologisch verantwoorde basis.
Door regelmatig oude, dikke of lelijke stengels net boven de grond te snoeien verjong je de plant. Ook uitstekende stengels aan de zijkant van de plant kan je wegsnoeien. Wanneer je de stengels van de plant uitdunt krijgt de bamboe meer ruimte en licht, waardoor nieuwe bladeren zich kunnen ontwikkelen.
Gelukkig zijn de meeste bamboes wel bestand tegen deze lage temperaturen tot wel -20 tot -25 graden en zullen ze in het voorjaar weer nieuw blad vormen vanuit de oudere takken. Zijn de takken geheel afgestorven dan is uitlopen uit de wortelstokken ook nog mogelijk.
Geel blad of verkleurde stengels geven vaak aan dat of de grond te alkalisch is of de plant te weinig water krijgt. Is dit niet het geval dan wordt het tijd uw bamboe te trakteren op wat bemesting.
Bamboe kan je niet bestrijden met een gewone onkruidbestrijder. Bamboe is van de familie der grasachtigen en moet je dus ook als gras bestrijden. Maak gebruik van een onkruidbestrijder die glyfosaat bevat en besproei / behandel de bamboe bij droog weer.
Bamboe gedijt goed zowel in de zon als de schaduw. Sommige bamboe planten kunnen wel net iets beter tegen de volle zon zoals bijvoorbeeld de Semiarundinaria fastuosa 'Viridis'.
De bamboe geeft jouw tuin een luxueuze, sfeervolle en exotische uitstraling. De Fargesia soorten groeien vaasvormig zijn volledig wintergroen en winterhard. De bamboe wordt uiteindelijk zo'n 80 tot 100 centimeter breed en ongeveer 3 meter hoog. Schrik daar niet van.
Onbehandelde bamboe kunt u enkel met een droge doek afnemen, gebruik geen vocht. De met Woca Exterior Oil behandelde bamboe is vochtbestendig, maar het advies blijft om de bamboe bij vlekken met een licht vochtige doek af te nemen.
Vanaf een klein formaat, zal de meeste bamboe binnen vijf of zes jaar volwassen zijn.
Bamboe -in gedroogde toestand – kan krimpen en uitzetten bij stijgende temperatuur en dalende luchtvochtigheid. Hierdoor kan druk ontstaan in de compartimenten, met als gevolg dat de paal in de lengterichting scheurt. Dit is een natuurlijk proces waarvoor helaas geen remedie is.
Zo houdt bamboe niet van schrale wind en een standplaats op het noorden. En heeft bamboe bijvoorbeeld geen speciale grond nodig. Sporadisch kom je in een tuincentrum wel eens zakken met bamboe-aarde tegen maar dit is meer een verkooptruc dan dat de plant er echt baat bij heeft.
Een niet-woekerende bamboe (Fargesia) is het meest geschikt om in een bak te houden. Een bamboe op het terras biedt volop bescherming tegen inkijk. U kunt hiervoor kant-en-klare bakken gebruiken, maar ook op maat laten maken.
De planttijd begint wanneer de vorst uit de grond is (meestal eind februari) en kan voor de sterkere soorten doorgaan tot de late herfst. Geef dan wel wat extra winterbescherming met blad of stro. De planten worden geleverd in potten en kunnen in principe het hele groeiseizoen geplant worden.
De niet woekerende bamboe is de Fargesia, deze sterke bamboe is zeer winterhard en groenblijvend. Het prettige van niet woekerende bamboe is dat er niet onder de grond nieuwe scheuten komen, alleen direct naast de oude. Dat maakt de Fargesia goed onder controle te houden.
Gematigde klimmers, zoals Fargesia, zijn gemiddeld ongeveer 1 meter hoog per jaar. Grotere lopende types, zoals Phyllostachys, groeien gewoonlijk 90-150 cm in hoogte per jaar. Oudere, meer gevestigde planten, meestal ten minste 3 jaar in de grond, zullen sneller groeien dan nieuw aangeplante planten.
Je mag bamboe heel veel water geven in de zomer. Gaat het blad hangen (treuren), dan heeft het echt water nodig. Gelukkig zijn de planten sterk: ze komen altijd wel goed door droge periodes. Maar toch is het wel goed om je tuinslang regelmatig een paar minuten bij de plant te leggen.
Bamboe uitstraling
Natuurlijk is de bamboe wel wat bijzonders. Het is een boom die een heel eigen uitstraling heeft. Strikt genomen is het ook geen boom, maar een gewas als graan of gras. Bamboe vertakt niet of nauwelijks, maar groeit wel met een indrukwekkende snelheid.
Bamboe wortels groeien gemiddeld 60 cm diep de grond in. Vervolgens plaats je de wortelbegrenzer verticaal in geul. Het is belangrijk dat ongeveer 5 cm van de wortelbegrenzer boven de grond uitsteekt om de bamboe wortels die boven grond groeien tegen te houden.
Je kunt de buren vragen om wortelbegrenzer aan te brengen rondom hun bamboe. Zijn de ondergrondse uitlopers van de bamboe als zodanig verspreid in de tuin van de buren, dan heeft dit niet meer altijd het gewenste effect. In dit geval is de oplossing om een wortelbegrenzer aan te brengen langs de erfgrens.
De fargesia 'Rufa' is een populaire bamboesoort voor degenen die op zoek zijn naar groenblijvende bamboe voor in pot. De 'Rufa' is een bossige bamboeplant die niet woekert en ook in de winter groen blijft. Met een hoogte tussen de 2 en 3 meter is de bamboestruik geschikt voor de kleinere tuin.
Na aanplant geeft u de bamboe overvloedig water. In de eerste week minimaal elke dag! Vanaf de tweede week om de 2/3 dagen. De frequentie van het water geven is afhankelijk van de standplaats (volle zon of schaduw), windomstandigheden en de buitentemperatuur.
Door af en toe oude, dikke stengels helemaal weg te snoeien verjongt u de struik dus en blijft uw bamboe mooi. Knip altijd vlak boven de grond de hele stengel weg. Gebruik een scherpe snoeischaar, of zo nodig een takkenschaar of handzaagje. Verwijder beschadigde stengels helemaal na de winter.