Luisteren via DAB+ Op termijn is de vervanger voor analoge radiosignalen (FM). Om DAB+ te ontvangen heb je een DAB+ radio nodig. DAB+ biedt meer keuze in zenders en in bijna heel Nederland ontvangst in digitale geluidskwaliteit. De meeste DAB+ radio's kunnen echter ook FM-radio ontvangen.
Analoge radio stopt. Kabelmaatschappij Ziggo/ Vodafone is de laatste aanbieder die de stekker uit dit bij velen geliefde medium trekt. Eind 2021 moet de hele transitie definitief zijn en is de analoge ontvangst via de kabel niet meer beschikbaar.
Je kunt je bestaande (auto)radio dus geschikt maken voor DAB+ door er een module op aan te sluiten. Dat gebeurt vaak via de AUX-ingang, maar er zijn ook modules die je via USB of bluetooth koppelt. De interface moet dus wel compatibel zijn.
Voor het beluisteren van het digitale radio-aanbod van de tv-provider heb je altijd een televisie, tv-decoder of DVB-C-radio-ontvanger nodig. Vind je dat omslachtig? Dan kun je nog op een andere manier naar digitale radio luisteren. Veel hedendaagse receivers, autoradio's en portable radio's ondersteunen DAB+.
Wanneer je de digitale DAB+ radio voor het eerst aanzet, schuif dan de antenne van de radio uit en zet de radio op een plek waar de ontvangst van DAB+ goed is. Druk vervolgens op 'auto scan' om alle DAB+ radiostations in jouw regio in het geheugen op te slaan.
Voor een goed ontvangst van DAB+ radio heb je wel een DAB+ antenne nodig, gelukkig zit die meestal ingebouwd of los bij DAB+ producten. Controleer bij het aansluiten van een autoradio met DAB+ altijd of de antenne ook te installeren is in je auto.
De eerste tip is om de antenne helemaal uit te schuiven. Het is belangrijk om de antenne van de DAB radio verticaal omhoog te richten. Scan opnieuw naar de zenders. Wanneer je merkt dat de ontvangst nog steeds niet helemaal goed is, kun je de antenne in diverse richtingen plaatsen om zo een goede ontvangst te krijgen.
Je hebt analoge radio, kort gezegd is dat radio via de ether en via de kabel. Het is beide het bekende FM-signaal. Dan heb je digitale radio, kort gezegd is dat radio via een internetverbinding, DAB+, digitale kabel, satelliet, Digitenne of IPTV.
Het einde van analoge radio via FM is nog lang niet in zicht. De nieuwe uitzendlicenties hebben een duur van twaalf jaar. FM blijft dus in ieder geval tot 2035 bestaan.
DAB – Digital Audio Broadcasting – staat voor glasheldere radio zonder ruis.Deze techniek wordt in Nederland ook wel Digital Radio genoemd.
DAB+ alleen te ontvangen met speciale radio
Je hebt er een speciale radio voor nodig die het digitale signaal uit de ether oppikt. Veruit de meeste nieuwe auto's bieden al autoradio's met een ingebouwde ontvanger voor digitale radiozenders. Thuis heb je ook een radio nodig die het DAB+-signaal kan ontvangen.
Met de FM-antenne kun je radio blijven luisteren als het analoge radiosignaal gestopt is. Ook zonder een digitale radio of ontvanger. Met de antenne kan je via de FM naar ruim 30 zenders luisteren. De geluidskwaliteit is afhankelijk van de ontvangst van het radiosignaal in huis.
gaat van FM verdwijnen per 1 september. Eigenaar Mediahuis heeft maar twee frequentiepakketten verkregen bij de frequentieveiling en gaat die inzetten voor 100% NL en Radio Veronica. Toch is het bedrijf tevreden.
Wie een analoog signaal om wil zetten naar een digitaal signaal heeft niet voldoende aan een simpel kabeltje. Hier heb je namelijk een converter voor nodig. Het analoge signaal moet namelijk omgezet worden naar een digitaal signaal. Als dit niet gebeurt, kan het digitale apparaat het signaal namelijk niet ontvangen.
In sommige landen, bijvoorbeeld Noorwegen, is er al geen FM radio meer. In België is 2022 het laatste jaar dat landelijke zenders analoog via de ether kunnen uitzenden. In Nederland is de einddatum nog niet vastgesteld. Vergunningen voor verschillende landelijke FM-zenders zijn verlengd tot 2027.
Met een Ziggo digitale radio-ontvanger.
Wie met de antenne slechte ontvangst heeft, kan bij Ziggo ook een digitale ontvanger bestellen. Deze kost 50 euro. Het apparaat wordt verbonden met de huidige stereoset. Het is een duurdere optie, maar wel met goede ontvangst.
Zo check je of je analoog luistert
Dat is eenvoudig te checken. Heeft je radio geen antenne, kijk dan of er naast de stroomkabel nog een kabel van de radio naar de muur loopt. Is dit het geval, zoek dan de radiofrequentie 98,8 op. Luister je nog analoog, dan hoor je hier een boodschap.
Op 31 december 2027 lopen de huidige FM-vergunningen af, wat betekent dat de FM-uitzendingen op 1 januari 2028 al kunnen stoppen. Is dat niet het geval, dan is er met een eventuele verlenging nog drie jaar uitstel. Maar in 2031 moet het volgens Dalle definitief gedaan zijn met radio via de FM-band.
Vorige maand werd bekend dat Slam zijn landelijke dekking op FM gaat verliezen. Eigenaar Mediahuis was het niet gelukt om bij de veiling een derde FM-kavel te bemachtigen, waardoor Slam zich op ging maken voor een digitale toekomst.
Het omzetten van een analoog signaal naar een digitaal signaal noemt men analoog-digitaal- of AD-conversie.
Neen, naast de aanschaf van je digitale radio zijn er geen extra kosten. Voor het luisteren via DAB+ heb je geen internetverbinding (vast of draadloos) nodig. DAB+ zendt gratis uit in de ether (door de lucht), net als FM en is gratis via de ether te ontvangen via een DAB+ digitale radio met antenne.
Een analoge elektriciteitsmeter is te herkennen aan een draaiende schijf. De meterstand wordt weergegeven op een telwerk met cijfers op draaiende wieltjes. Heb je een telwerk met wieltjes en ook een knipperend lampje, in plaats van een draaiende schijf, dan heb je een digitale elektrameter.
De stations zijn dan wel te beluisteren via FM, kabel en/of internet. Alle radiozenders van de publieke omroep zijn via DAB+ te ontvangen: NPO Radio 1, NPO Radio 2, NPO 3FM, NPO Klassiek, NPO Radio 5, NPO FunX, NPO Sterren NL, NPO Soul & Jazz en NPO KX.
DAB+ is digitale radio en is overal in Nederland te ontvangen. Digitale radio is te ontvangen via de ether en is net zoals FM-radio gratis te ontvangen. Op een DAB+-radio kun je NPO Radio 2 ontvangen via kanaal 12 C / 227,36 MHz.