Het praten tijdens de slaap (in Engels somniloquy genaamd) is een vorm van parasomnie (slaapstoornis). Bij deze stoornis vertoont iemand vreemd gedrag tijdens de slaap. Tijdens het in slaap vallen komen in de hersenen twee chemische stoffen Glycine en Gamma-aminoboterzuur (GAB) vrij.
Een slaaptekort, alcohol, koorts, medicatie maar ook stress en depressie. Indrukwekkende gebeurtenissen kunnen er ook voor zorgen dat je gaat praten in je slaap. Het kan ook onderdeel zijn van andere slaapstoornissen zoals slaapwandelen, slaapapneu en nachtelijke paniekaanvallen.
Een team van Franse onderzoekers heeft onderzoek gedaan naar wat mensen zeggen in hun slaap. Ze ontdekten dat veel van het gepraat erg negatief is, en dat mensen in hun slaap bijzonder veel schelden en vloeken. Mogelijk houdt dat verband met de theorie dat dromen een manier is om dreigingen te verwerken.
Wat kun je doen tegen slaapkreunen? Helaas is er weinig wat je kunt doen tegen slaapkreunen. Sommige mensen claimen minder last te hebben van slaapkreunen wanneer ze volledig ontspannen in bed liggen. Als volwassenen zou je er dus voor kunnen kiezen om wat ontspannende ademhalingsoefeningen te doen.
Apneu betekent letterlijk: geen lucht. Bij slaapapneu stopt de ademhaling regelmatig in de slaap gedurende 10 seconden of langer. Dat komt doordat de luchtwegen tijdelijk worden afgesloten (OSAS) of doordat de hersenen 'vergeten' de ademhaling te regelen (CSAS).
Slaapapneu vormt een groot risicofactor voor hart- en vaatziekten. Daarom is het heel belangrijk om bij patiënten met slaapapneu dit risico tijdig op te sporen en te behandelen. Bij iedere ademstop lijdt u heel even aan een zuurstoftekort.
Niet schadelijk
Om even in cijfers te spreken: de helft van de kinderen praat in hun slaap, maar slechts vijf procent van de volwassenen heeft er nog 'last' van, stelt het wetenschappelijke tijdschrift Brain and Development.
REM-slaap gedragstoornis
Bij deze parasomnia is er een stoornis in het mechanisme van de REM-slaap dat de spierkracht onderdrukt. De patiënten voeren hun dromen motorisch uit, waarbij ze soms agressief gedrag vertonen tijdens de slaap, zelfs in die mate dat ze zichzelf of hun partner verwondingen toebrengen.
Tijdens onze slaap draaien we ons om de 10 minuten om, wat neerkomt op zo'n veertig keer per nacht. Zorgt ons nachtelijk woelen er voor dat we met het goede been uit bed stappen of is het een teken aan de wand? Beweging vormt een belangrijk onderdeel van een goede nachtrust.
Er is geen behandeling voor nachtangsten maar als je kind regelmatig door nachtangst overvallen wordt kun je proberen om nachtangsten te voorkomen: Houd daarvoor een dagboek bij met tijden wanneer je kind in slaap is gevallen en hoe laat de nachtangst is geweest om zo mogelijk een patroon te ontdekken.
Een aanval van nachtangst gaat gepaard met schreeuwen, wild bewegen, een hoge hartslag en wijdgeopende ogen. Dit duurt enkele minuten, waarna je het je vaak niet kunt herinneren. Nachtangst is een parasomnie en wordt ook wel pavor nocturnus of nachtterreur (night terrors in het Engels) genoemd.
Maar wat is een nachtmerrie nou eigenlijk? Noordman: “Nachtmerries zijn verstorende dromen met een afschuwelijke inhoud waaruit mensen kunnen ontwaken en waarbij intense negatieve emoties overheersen. Vaak is dit angst; mensen schrikken wakker uit een nachtmerrie, maar ook walging, verdriet of woede.
Als je op je rechterzij slaapt, zet je druk op je lever en verhinder je zo een optimale werking van het orgaan. Zeker als je buik dikker wordt. Ben je een rugslaper? Dan duwt de baby tegen je aorta, vena cava en belangrijke organen.
Wat kan je zelf doen tegen praten in je slaap? Je kunt ervoor zorgen dat je een gezond slaapritme aanhoudt en voldoende slaap krijgt. De juiste slaaphygiëne kan het praten in je slaap verminderen. Voor bedpartners kunnen oordopjes uiteraard helpen.
De reden? Buikslapen veroorzaakt een verkeerde druk op de nekwervels en soms ter hoogte van de lage rug. Het is niet wetenschappelijk bewezen dat buikslapen ongezond is. Maar volgens ergonomen is op de buik slapen wél slecht voor uw rug.
Volwassenen die slaapwandelen hebben dat als kind meestal ook gedaan. Angstaanvallen (pavor nocturnus): je gilt of schreeuwt in je slaap maar wordt niet echt wakker, net zoals bij slaapwandelen. Meestal slaap je daarna gewoon weer verder. Deze aanvallen komen ook vaak bij jonge kinderen voor.
De term REM slaap behaviour disorder (afgekort als RBD) staat voor 'REM-slaap gedragsstoornis'. Bij deze stoornis vindt de normale verlamming tijdens de REM-slaap niet plaats. Hierdoor vertoont de slaper bewegingen die passen bij de droom die hij of zij op dat moment heeft.
RBD is vastgesteld na beroertes en hersentumoren in de hersenstam, wat erop duidt dat beschadiging aan de hersenstam RBD kan veroorzaken. RBD is meestal chronisch, maar het kan ook optreden als gevolg van medicijngebruik of ontwenning, met name in het geval van alcoholverslaving.
Hoe ontstaat slaapapneu? Slaapapneu ontstaat doordat uw keel slap is en daardoor even dicht zit. Als u slaapt, ontspant u zich helemaal. Bij sommige mensen wordt de keel dan zo slap, dat er geen lucht meer doorheen kan.
Behandeling. Slaaptekort en vermoeidheid vergroten de kans dat iemand gaat slaapwandelen. Een regelmatig slaappatroon en ontspanningsoefeningen kunnen ook helpen om het slaapwandelen te beperken. Daarnaast is het aan te raden dat de slaapwandelaar geen alcohol of drugs gebruikt.
De klachten kunnen verdwijnen als u afvalt. Drink geen alcohol. En slaap niet op uw rug. Een speciaal bitje in de mond, beademing in de nacht of een operatie kan helpen.
De behandeling van OSAS heeft als doel het helemaal wegnemen of sterk verminderen van de klachten van slaperigheid of vermoeidheid overdag en de apneus tijdens het slapen. Er zijn verschillende soorten behandelingen mogelijk. Welke behandeling voor u het meest geschikt is, hangt af van de ernst van de OSAS.
De hersenen, de organen en het bloed krijgen tijdelijk minder zuurstof. Dit heeft invloed op de kwaliteit van de slaap en kan schadelijk zijn voor het hart- en vaatstelsel. Op de korte termijn kan slaapapneu leiden tot vermoeidheid en slaperigheid overdag en stemmingswisselingen.
De eerste 3 slaapcycli of de eerste 4 uur slaap wordt de kernslaap genoemd. Het grootste deel van de diepe slaap en een aanzienlijk deel van de droomslaap gebeurt in deze periode. Dat is dus de belangrijkste slaaptijd voor fysiek en emotioneel herstel en voor gegevensverwerking.