Kokhalzen is gewoonlijk een normale, automatisch optredende reactie (reflex) met een beschermende, soms zelfs levensreddende functie. Het voorkomt dat men zich verslikt of stikt in voorwerpen die soms te diep in de keel komen. Het kan een misselijkmakend gevoel geven, waarbij iemand soms moet braken.
Op een goede manier van ademhalen is heel belangrijk. Mensen stoppen vaak tijdens het kokhalzen met ademhalen of gaan door de mond ademhalen in plaats de neus. Leer uzelf een goede ademhaling aan, waarbij u vooral lang uitademt. Oefen hiermee goed thuis, alleen dan kan de behandeling slagen.
Oorzaken van kokhalzen
Spanning, angst of paniek bijvoorbeeld. Ook een herinnering aan een vervelende of enge situatie kan ervoor zorgen dat je moet kokhalzen. Daarnaast kunnen alcohol en roken je gevoeliger maken voor kokhalzen. Ook medische problemen zoals benauwdheid en maagklachten kunnen een oorzaak zijn.
Meestal is braken het gevolg van een maag- of darminfectie. Hoewel deze meestal wordt veroorzaakt door een virus, kan ook een bacterie of parasiet (bv. door inname van besmet water of bedorven voedsel) aan de basis liggen.
Kokhalzen is gewoonlijk een normale, automatisch optredende reactie (reflex) met een beschermende, soms zelfs levensreddende functie. Het voorkomt dat men zich verslikt of stikt in voorwerpen die soms te diep in de keel komen. Het kan een misselijkmakend gevoel geven, waarbij iemand soms moet braken.
3 // Overgeven door stress
In veel gevallen gaat stress samen met angst. Misschien maak je je zorgen hoe je toekomst eruit zal zien of ben je bang dat je een belangrijke taak niet kunt uitvoeren. Het komt in dat soort situaties vaak voor dat je moet overgeven of kokhalzen.
Overgeven kan meestal geen kwaad. Bij misselijkheid is overgeven vaak een opluchting. Als de maag leeg is, komen de maag en darmen meestal vanzelf weer tot rust. Let op: u verliest wel veel vocht als u vaak moet overgeven, zeker als u ook diarree of koorts heeft.
Gal overgeven kan zowel milde als ernstige oorzaken hebben. De milde oorzaken zijn bijvoorbeeld overmatig alcoholgebruik, voedselvergiftiging of buikgriep. Wanneer de maaginhoud het lichaam al verlaten heeft en je blijft overgeven dan geef je gal over. Dit kan pijnlijk zijn en een bittere smaak in de mond geven.
Overgeven komt meestal door buikgriep (door een virus of bacterie). Blijf genoeg drinken: vaak en kleine beetjes per keer. Is het overgeven na een dag niet minder, overleg dan met uw huisarts.
Kokhalzen is een normale, automatisch optredende reactie (reflex). Het is een nuttige beschermende functie van ons lichaam. Het voorkomt dat u zich verslikt of stikt in voorwerpen die te diep in uw keel komen. Door het kokhalzen kunt u zich ook misselijk voelen.
Bij psychogeen braken vindt het braken plaats tijdens of vlak na de maaltijd. In een groot bevolkingsonderzoek in Noorwegen bleek misselijkheid vaak met angst (OR 3,4) en in mindere mate met depressie (OR 1,5) samen te hangen.
Door drukverhoging in je maag – het middenrif trekt samen – duwt je lichaam de maaginhoud via je slokdarm naar buiten. Overgeven kan dus in de meeste gevallen geen kwaad en als je maag leeg is, komen je maag en darmen meestal vanzelf weer tot rust.
Veelgebruikte middelen tegen misselijkheid en braken zijn metoclopramide (merknaam Primperan) en domperidon (Motilium). Andere middelen die soms gebruikt worden zijn haloperidol (merknaam Haldol) en dexamethason.
kokhalzen (zn): onpasselijkheid. kokhalzen (ww): braken.
Klachten en symptomen bij gallige reflux
Ook misselijkheid en (gal)braken komen voor. Het braaksel is dan groenig gekleurd. Door de inwerking van galvloeistof en alvleeskliersap kan de slijmvlieslaag aan de binnenkant van de maag onstoken raken. Dit noemen we een maagslijmvliesontsteking of gastritis.
Gal is een geel-groenige (soms zwarte) vloeistof die wordt uitgescheiden door de lever. Gal wordt gemaakt door de lever en in de galblaas tijdelijk opgeslagen in een ingedikte toestand. Gal bestaat onder andere uit water, galzouten, cholesterol en bilirubine.
Ursodeoxycholzuur verbetert de doorstroming van gal via de galblaas naar de darm. Het lost ook galstenen op. Het beschermt de levercellen. Bij ernstige leverziekten, zoals ontsteking van lever en galwegen en bij galstuwing.
Een banaan helpt tegen misselijkheid: fabel
"Daar is geen wetenschappelijk bewijs voor. Er zijn misschien mensen die het fijn vinden om een banaan te eten als ze misselijk zijn. Je moet zelf uitproberen of dat voor jou helpt."
Cola bij buikpijn of misselijkheid
Er zijn theorieën die de samenstelling van cola in verband brengen met een antibacteriële werking of medicatie tegen misselijkheid. Maar er is geen wetenschappelijk onderzoek dat laat zien dat cola werkelijk helpt als je misselijk bent of buikpijn hebt.
Vrijwel direct na het overgeven zal men zich stukken beter voelen, naar aangenomen wordt door het afgeven van endorfine aan het bloed. Wanneer de oorzaak hiermee is weggenomen (bijvoorbeeld bedorven eten dat is uitgebraakt) zal dit blijvend zijn.
Symptomen van chronische stress zijn slecht slapen, prikkelbaarheid, gespannenheid, de neiging om je terug te trekken, verminderde eetlust of net meer zin in zoet, humeurigheid en vermoeidheid. Ook ben je gevoeliger voor pijn.
De meest voorkomende ziekte die misselijkheid veroorzaakt, is gastro-enteritis. Andere infectieziekten zoals griep of meningitis kunnen eveneens misselijkheid veroorzaken. Voedselvergiftiging door het eten van bedorven voedsel kan leiden tot misselijkheid.