Hun zoekmachine werkt op basis van een algoritme , dat ze PageRank noemen. Dit algoritme bepaalt de volgorde van zoekresultaten op basis van het aantal links naar een website en de kwaliteit van die links. Je kan links dus zien als 'stemmen' op een website: hoe meer stemmen, hoe beter.
Wil je weten wat Google over je reisgedrag weet, en waar je allemaal geweest bent, dan bezoek je de locatiegeschiedenis. Ook zijn er pagina's met zoekgeschiedenis bij Google en YouTube. De pagina Accountactiviteit biedt een lijst van alle apps die toegang hebben tot jouw gegevens.
Google is je vriend. De eerste zoekmachines werkten met simpele formules die trefwoorden turfden. Nu bepalen algoritmes op basis van wel duizend signalen wat jij krijgt voorgeschoteld. Daardoor weten zoekmachines heel veel over gebruikers.
Google weet welke apps je gebruikt
Het bedrijf weet hoe vaak je die gebruikt, waar je ze gebruikt en met wie je contact hebt via die apps en extensies. Dat betekent dat ze weten met wie je praat op Facebook, met mensen in welke landen je contact houdt, maar ook hoe laat je gaat slapen.
Je profielen in Google-services bekijken en beheren
Ga op je Android-telefoon of -tablet naar je Google-account.Tik bovenaan op Persoonlijke informatie.Scroll naar Je profielen.Tik daarna op Profielen bekijken.
Wanneer je bent ingelogd, kun je zien welke apparaten recent toegang hebben gekregen tot je account. Je kunt de apparaatactiviteit bekijken, waaronder apparaten die in de afgelopen 28 dagen actief waren in je account, en je kunt een verloren of gestolen telefoon terugvinden.
Google weet een hele hoop van een hele hoop mensen. Om preciezer te zijn, volgens onderzoek van de Universiteit van Amsterdam: Google weet van 70% van alle unieke internetgebruikers verdeeld over meer dan 100 landen in de wereld wat ze wanneer online uitspoken.
Je locatie is afkomstig van verschillende bronnen, die samen worden gebruikt om te schatten waar je bent. Je kunt je locatie-instellingen tijdens het gebruik van Google-services updaten om de gewenste zoekresultaten te krijgen en je privacy te beheren op de manier die bij jou past.
De zoekgeschiedenis van Google zegt veel over wie je bent. Alle URL's en trefwoorden die je ooit in de zoekpagina van Google hebt getypt, worden op de servers van Google opgeslagen.Ze laten zien wie je bent en wat je interesses zijn.
De internetgigant werd 4 september 1998 opgericht door de twee Amerikaanse informatici Sergey Brin en Larry Page, die twee jaar eerder als studenten aan Stanford University 'Backrub' hadden uitgevonden, het latere Google.
Met de eerste versie van Google, in augustus 1996, konden zij dit testen. De naam komt van googol, een getal dat wordt aangeduid als een 1 met honderd nullen erachter. De zoekmachine nam in die tijd soms bijna de helft van de bandbreedte van de universiteit in beslag. Waarschijnlijk op 4 september 1998 kwam Google LLC.
Gegevens van bij Google ingelogde gebruikers verlopen standaard na 26 maanden. Als de Analytics-instelling Bewaring van gegevens is ingesteld op een periode die korter is dan 26 maanden, worden de gegevens van op Google ingelogde gebruikers bewaard voor die kortere termijn.
Op 4 september 1998 werd de naam Google Inc. officieel geregistreerd als bedrijf. Het was toen gevestigd in de garage van een vriend uit Menlo Park, Californië.
Facebook verzamelt ongelofelijk veel informatie over zijn gebruikers. Dit gaat verder dan de informatie die jij op je profiel post: ook je locatie, betalingen, interesses en apparaatgegevens worden bijgehouden. Met al deze informatie heeft Facebook een gedetailleerd beeld van wie je bent en wat je doet.
Dat komt op een ronde 50 miljard dollar in 2021, het jaar waarin Google 18 miljard dollar aan Apple betaalde. In 2021 draaide Google een jaaromzet van ruim 257 miljard dollar.
Bovenaan het lijstje domineert de zoekmachine Google. Met bijna 6 miljard zoekopdrachten per minuut heeft de zoekmachine zijn positie voor het vinden van informatie online verstevigd. Op nummer 2 vinden we een andere website van het bedrijf van Google: YouTube.
Elk jaar deelt Google de meest trending zoekopdrachten. In 2021 moet het coronavirus de eerste plaats laten aan koning voetbal. “Euro 2021" is namelijk de meest trending zoekopdracht van het jaar.
Afluisteren op commando
Gebruik je bijvoorbeeld de Google Assistent? Googles digitale stemassistent luistert slapend op de achtergrond mee en ontwaakt op het moment dat je “Hé Google” zegt. Dit is hét seintje voor de Assistent om aandachtig te luisteren en jouw stemcommando uit te voeren.
Google luistert mee
Dat gebeurt door zogenaamde 'false positives", wanneer Google Assistent denkt dat je "Oké Google" hebt gezegd, maar dat dus niet het geval is. Dat het cijfer van die 'false positives' zo hoog ligt, is toch wel verrassend te noemen. Wil je niet dat Google meeluistert?
Zorg ervoor dat de microfoon aan staat: Speakers (behalve Google Home), smartdisplays of smartklokken: Zorg ervoor dat de schakelaar voor de microfoon op de achterkant van het apparaat aan staat. De schakelaar is vaak oranje of rood als de microfoon is uitgeschakeld.
Als je vreemde pieken in je gegevensgebruik opmerkt, kan dit wijzen op spionage-apps. Als iemand je mobiele telefoon bespioneert, gebruikt diegene het netwerk om de verzamelde gegevens over jou te downloaden. Als je om de een of andere reden je gegevensgebruik niet bijhoudt, begin daar dan meteen mee.
Gebruikers kunnen bij het zoekresultaat dat leidt naar een pagina die ze willen laten verwijderen tikken op de knop met drie stippen, die leidt naar het onderdeel 'Over dit resultaat'. Daar is de optie 'Resultaat verwijderen' te vinden, waarmee het verwijderverzoek is in te dienen.