De aorta of grote lichaamsslagader is het grootste bloedvat van het lichaam. De aorta vertakt zich tot steeds kleinere bloedvaten en uiteindelijk tot haarvaten. Het hart krijgt zuurstof en voedingsstoffen via de kransslagaders. Deze slagaders liggen als een krans rond het hart.
Een mens heeft miljoenen grote en kleine bloedvaten. Alle bloedvaten achter elkaar hebben een lengte van wel 100.000 km.
Dat doet de grote bloedsomloop. Vanuit je linkerhartkamer pompt het hart het bloed in je lichaamsslagader. De grote lichaamsslagader wordt ook wel de aorta genoemd. De aorta heeft een heleboel vertakkingen en daardoor komt het zuurstofrijke bloed overal in je lichaam terecht.
De kleine bloedsomloop zorgt ervoor dat je bloed CO2 kan afstaan aan de longen en zuurstof kan opnemen. De grote bloedsomloop geeft juist zuurstof af aan je lichaam en neemt CO2 op. De twee bloedsomlopen zijn via het hart met elkaar verbonden.
Er zijn drie soorten bloedvaten: de slagaders (arteriën), aders (venen) en haarvaten (capillairen). Ze hebben alle drie een andere functie en zijn daarom ook verschillend gebouwd. Het bloed stroomt vanuit het hart naar de slagaders, daarna naar de haarvaten en via de aders weer terug naar het hart.
vena, mv. venae) - Deze brede bloedvaten met slappe wanden zorgen voor de verdere terugvoer van het bloed vanuit de organen richting hart.
Het hart is een holle spier in onze borstkas dat ons bloed doorheen het lichaam pompt. Het vormt samen met de slagaders en de aders onze bloedsomloop. Het hart pompt zuurstofrijk bloed naar de spieren en organen.
De aorta of grote lichaamsslagader is het grootste bloedvat van het lichaam. De aorta vertakt zich tot steeds kleinere bloedvaten en uiteindelijk tot haarvaten. Het hart krijgt zuurstof en voedingsstoffen via de kransslagaders. Deze slagaders liggen als een krans rond het hart.
Kleur van bloed
Zuurstofrijk bloed is helderrood, zuurstofarm bloed is donkerrood. In je lichaam is de kleur van je bloed dus niet overal hetzelfde. Het bloed in aderen stroomt onder enkele lagen weefsel, hierdoor lijkt het bloed donkerder. Aderen ogen daarom niet rood, maar soms blauw.
Een slagader van het hart heeft een diameter van 1,5 mm tot 2,5 mm. De grote lichaamsslagader (aorta) heeft een doorsnede van ongeveer 20 mm tot 35 mm. De aorta is de slagader die uit het hart komt en die het zuurstofrijke bloed dat de linker kamer van het hart uitpompt opvangt.
Hoeveel slagaders heeft een mens? Een mens heeft meer dan twintig grote slagaders. In het lichaam vertakken de grote slagaders in kleinere slagaders en vervolgens in heel veel kleine haarvaten. Als je alle slagaders, aders en haarvaten in je lichaam aan elkaar zou knopen, dan kom je op wel 100.000 kilometer uit.
Weetje 1 - Je bloed kan 2,5 keer de aarde rond
In totaal zijn je bloedvaten zo'n 100.000 kilometer lang.
Alle aders uit de grote bloedsomloop bevatten zuurstofarm bloed, de longader uit de kleine bloedsomloop is de enige ader in het lichaam die zuurstofrijk bloed vervoert. De longader leidt namelijk het bloed terug van de longen naar het hart en bevat zuurstofrijk bloed.
Het hart is een hol orgaan, dat bestaat uit vier ruimtes: twee aan de linkerkant en twee aan de rechterkant. De linker- en rechterhelft worden verdeeld door een tussenschot (septum), en de ruimtes worden boezems/atria (boven) en kamers/ventrikels (beneden) genoemd.
Het bloed beweegt er traag voort: 25 cm/s. De diameter van de ader is tot 2 maal groter dan de slagader met als gevolg dat de stroomsnelheid van het bloed duidelijk verschilt. Haarvaten of capillairen bestaan enkel uit endotheel, het is als het ware een voortzetting van de binnenste laag van slagaders en aders.
Het hart klopt door het samentrekken van de boezems en de kamers, samen pompen ze het bloed rond. Dit samentrekken gaat volgens een vast patroon, waarbij de boezems en kamers samenwerken.
Alle gewervelde dieren hebben rood bloed. Hetzelfde geldt voor zoogdieren, vogels, reptielen en vissen. Maar bij de ongewervelde dieren zijn er soorten die geen rood bloed hebben, zoals wormen en inktvissen. Dat komt doordat deze dieren andere eiwitten dan hemoglobine gebruiken voor het transporteren van zuurstof.
'Mijn bloed kookt' betekent dat je woedend bent. Je kunt het ook over iemand anders zeggen, bijvoorbeeld: “Zijn bloed kookt.” Dat betekent dat diegene furieus is.
Wat is de functie van bloed? We kunnen bloed zien als transportmiddel en beschermmiddel. Bloed vervoert de stoffen die in omloop zijn in ons lichaam. Het vervoert voedings- en afvalstoffen, zuurstof en koolstofdioxide, hormonen, antistoffen en nog veel meer andere stoffen.
Haarvaten (capillairen)
dit zijn de kleinste bloedvaten van het lichaam die als een soort net om de organen heen liggen. De haarvaten vormen de overgang van slagader naar ader. Ze zitten overal in het het lichaam, want overal in het lichaam is zuurstof nodig.
Haarvaten. Haarvaten (capillairen) zijn zeer kleine bloedvaten die diep in de weefsels liggen. Doordat de wanden van de haarvaten poreus zijn, kunnen er voedingsstoffen en zuurstof door de wand heen. Zo worden zuurstof en voedingsstoffen afgegeven aan het omringende weefsel.
Slagaders voeren bloed van het hart af en aders voeren bloed naar het hart toe.
De kaak heeft de sterkste spier, het oor de kleinste
Niet de grote spierbonken zoals bil en bovenbeen, maar de kaakspier is, gemeten naar kracht per vierkante centimeter, het sterkst. Volgens Van de Vijver kan dit spiertje wel 4000 newton in beweging brengen – dat is 400 kilo.
De rechterlong heeft drie kwabben en de linkerlong twee. Rondom de longen zitten twee vliezen: het longvlies en het borstvlies. Deze vliezen worden pleura genoemd.
Normaal slaat je hart in een regelmatig tempo. Hoe hoog je hartslag is, hangt af van wat je aan het doen bent. Zo is de hartslag in rust lager dan wanneer je je inspant. Over het algemeen is de hartslag bij volwassenen in rust tussen de 60 en 100 slagen per minuut.