Hoe kan het toch zo snel klaar zijn? Het meeste eten in een Chinees restaurant (maar dat geldt evengoed voor andere restaurants) wordt 's middags voorbereid: de groenten en het vlees zijn tegen het avonduur allang gesneden. Groothandels verkopen ook voorgekookte rijst en mie.
Een wok gebruikt een waanzinnig hete brander, vele malen de kracht van uw fornuis.Het eten kookt in seconden op de heetste plek.Vervolgens worden stukjes eten naar de heetste plek gepompt . Het kan serieus een grote maaltijd in een paar minuten koken.
Afhaalchinees bevat veel vet en andere ongezonde ingrediënten om aan de westerse smaak te voldoen. Afhaalchinees is dan ook geen gezond alternatief voor de Hollandse aardappels, groente en vlees.
Avondeten. Populaire restaurants hebben hun drukste tijd vaak vanaf 19.00 uur tot ongeveer 21.00. De meeste restaurants sluiten rond 22.00 uur, maar in de grote steden kan dat ook net zo goed om 1.00 zijn. Langs de straat bieden kleine kraampjes tot laat in de nacht snacks zoals noedels, dumplings of gegrilde snacks.
De reden dat het eten heel snel gaar is, is dat het in een wok met ronde bodem op een hoge temperatuur wordt gekookt . De temperatuur is ongeveer 200 graden Celsius (392 Fahrenheit). Eten gaart sneller in een kleinere wok, en daarom is het eten zo snel klaar.
Velveting is een Chinese methode van marineren die delicaat vlees en zeevruchten sappig en mals houdt tijdens het koken . De velveting-techniek is heel eenvoudig en geeft verbluffende resultaten.
Hoe lang kun je de restjes bewaren? Het Voedingscentrum heeft als vuistregel dat restjes eten twee dagen in de koelkast bewaard kunnen worden op 4°C. Na deze twee dagen neemt de kans toe dat er ziekmakende bacteriën in het eten aanwezig zijn. Restjes kunnen langer bewaard worden, maar dan wel in de vriezer.
In de Chinese eet-etiquette wordt het als onbeleefd beschouwd om eerst uzelf te bedienen. De norm is om ouderen en gasten te bedienen voordat u zelf eten neemt. Deze praktijk komt voort uit de Chinese waarden van respect voor ouderen en gastvrijheid. Eerst uzelf bedienen wordt gezien als egoïstisch en respectloos.
In China pakken ze het ontbijt helemaal anders aan dan wij in Europa. Daar beginnen ze de dag graag hartig, bijvoorbeeld met congee: een hartige rijstepap. De basis is rijst gekookt in een krachtige bouillon, met daarop allerlei toppings.
Van 9 uur 's morgens tot 9 uur 's avonds, 6 dagen per week: Chinese ict'er pikt 'slaafse' werktijden niet meer. Een jonge generatie ict'ers in China verzet zich openlijk tegen de overwerkcultuur in hun sector. Daar is '996' normaal: werken van 9 uur 's ochtends tot 9 uur 's avonds 6 dagen per week.
Sommige Chinese afhaalopties, met name in de Amerikaans-Chinese keuken, kunnen veel zout, suiker en olie bevatten. U kunt echter nog steeds heerlijk en gezond eten door items te kiezen die gebakken, gestoomd, gekookt of gebakken zijn in slechts een beetje olie .
Als je na een chinese maaltijd enorm last krijgt van buikkrampen, dan kan dat een reactie zijn op Ve-tsin. Om nog maar te zwijgen over de diarree, hoofdpijn, stijve nek, tintelende vingers en braken. Typische verschijnselen die horen bij het Chinees-restaurant-syndroom.
Je hoeft niet alleen traditioneel mediterraan voedsel te eten om de basisrichtlijnen van het mediterrane dieet te volgen. Mexicaans, Chinees, Indiaas en ja, zelfs Amerikaans voedsel kan allemaal gegeten worden ; het gaat erom verstandig te kiezen.
Wie te veel Chinees heeft afgehaald of een andere maaltijd wil bewaren van een restaurant, kan dat restant het beste in de koelkast zetten (op 4 graden Celsius) en binnen een dag opeten. Ook dit kun je beter niet invriezen vanwege het risico op voedselinfectie.
Een besmetting met Bacillus cereus is te voorkomen door restjes snel af te koelen tot 4 °C, niet langer dan 2 dagen in de koelkast te bewaren en restjes voor gebruik goed te verhitten. Het is aan te raden gerechten uit Chinees-Indische (afhaal)restaurants niet opnieuw op te warmen.
Brood en crackers worden nog steeds verreweg het meest gegeten tijdens het ontbijt, al blijkt uit dit onderzoek dat de populariteit afneemt. Ook is gevraagd naar het ultieme guilty pleasure ontbijt, met als opvallende keuzes onder andere het broodje kroket of rookworst, champagne, donuts en sushi.
China's nationale drank is thee, meer precies groene thee (die trouwens niet groen is maar lichtbruin). Aan de smaak moet je even wennen. Thee wordt ongezoet gedronken. Je zult zien dat Chinezen glazen potjes met een deksel meenemen naar hun werk of op reis.
De Chinese keuken benadrukt het gebruik van een grote verscheidenheid aan ingrediënten, waaronder groenten, fruit, granen, vlees en kruiden, elk met zijn eigen yin- of yang-eigenschappen. Ook spelen kookmethoden en -technieken een rol bij het in balans brengen van yin en yang, zoals stomen, roerbakken en koken.
Een boer of scheetje laten na het eten is bij bepaalde culturen een blijk van waardering. Zo boeren de Chinezen na hun maaltijd om de chef een compliment te geven. De Inuit hanteren hetzelfde principe, maar zij laten een scheetje na de maaltijd.
En Chinezen of chinezen? Het is bijvoorbeeld: 'In China spreken de Chinezen Chinees. ' In eten bij de chinees/Chinees zijn beide spellingen te verdedigen. Het werkwoord chinezen is met een kleine letter.
Het gaat om diarree, hoofdpijn, duizeligheid, een stijve nek, tintelende vingers, overgeven en hartkloppingen. Deze klachten zouden een reactie zijn op de stof ve-tsin, ook bekend als de smaakversterker E261, mononatriumglutamaat, gistextract, gehydroliseerde proteïne en MSG.
De gezondheidsvoordelen van Chinees eten zijn enorm en divers, variërend van evenwichtige voeding en hartgezondheid tot immuunondersteuning en gewichtsbeheersing . Door deze smaakvolle en voedzame keuken in uw dieet op te nemen, kunt u uw smaakpapillen verwennen en uw algehele gezondheid en welzijn ondersteunen.
Over traditioneel Chinees kunnen we kort zijn: dat is behoorlijk gezond. Veel groenten, veel soep en weinig slechte vetten. Dat is echter weinig relevant voor onze meeste lezers: dit is immers niet het eten dat je na een lange werkdag afhaalt bij de Chinees op de hoek.