Men kan het aftreksel van de thee blijkbaar ook gebruiken als natuurlijke meststof of insectenspray bij o.a. bladluis. Je kunt 4 eetlepels gedroogde Heermoes 15 minuten koken in een liter water en dit gedurende de dag drinken. Het wonder van de natuur. Gebruik medicinale thee niet langer dan 3 weken achter elkaar.
Heermoes zelf is giftig voor enkele andere planten. Bepaalde grassen kunnen niet ontkiemen in de nabijheid van deze plant. Zo zorgt het onkruid zelf voor ruimte om zich heen. Heermoes kan giftig zijn voor mensen, maar zeker ook voor paarden.
Heermoes staat vandaag de dag vooral bekend als kruid voor huid, haar en nagels*. Heermoes is bovendien een natuurlijke rustgever*. Daarnaast is het goed voor de lever* en voor het hart en de bloedvaten*.
Heermoes heeft een bloedzuiverende werking die het lichaam ondersteunt bij ontstekingen en huidproblemen en bij de wondgenezing. Daarnaast werkt het ook vochtafdrijvend en ondersteunt de nieren. Heermoes houdt de bloedvaten soepel en kan daarom ook worden ingezet ter preventie van hart- en vaatziekten.
Heermoes is zowel inwendig als uitwendig te gebruiken. Inwendig gebruik door het drinken van heermoes thee/extract of tinctuur of het slikken van tabletten of capsules. Uitwendig gebruik door kompressen of een bad waar heermoes tinctuur of extract aan toegevoegd is. Je kunt het gedroogd kopen.
Kalk maakt de grond kalkrijker en heermoes kan hier niet goed tegen. Heermoes bestrijden met azijn kun je het beste doen als azijn in een steeg groeit of een plek waar niet veel andere planten staan. Azijn tast namelijk alle groene planten in zijn omgeving aan.
De Latijnse naam van Heermoes is Equisetum arvense. In Nederland noemen we het ook wel kattenstaart en paardenstaart. Heermoes groeit overal, niet per definitie op arme grond.
Heermoes ondersteunt het herstellende vermogen van je lichaam. Ook helpt het bij het behoud van gezonde cellen en weefsel. Om heermoes thee te zetten doe je twee theelepel kruiden in een kop kokend water. Laat dit 10 minuten trekken.
Je moet dus geen extra meststoffen strooien maar mineralen toedienen. Lavameel is daarom de beste keuze om te strooien als je heermoes hebt. Voorzie minstens 20 kg lavameel per are / per jaar.
Lavameel: de ideale mineralenbron
Bovendien bevat lavameel veel meer verschillende mineralen dan waarschijnlijk in je heermoes zitten. Let wel: het heermoes zal niet als sneeuw voor de zon verdwijnen. Het zal ook op deze manier een paar jaar duren voordat je echt een volledig gezonde mineraalrijke bodem hebt.
Boeren houden niet van heermoes in de wei. Uit onderzoek is gebleken dat zowel runderen als paarden ervan eten. Wanneer het wordt verwerkt in hooi, kan consumptie van heermoes leiden tot vernietiging van vitamine B1, met verlamming van de achterpoten tot gevolg.
Heermoes is te vinden op voedselrijke omgewerkte grond in akkers, bermen, grasland, langs spoorwegen en in tuinen. Soms vind je de soort ook in loofbossen.
Dit onkruid kan bestreden worden door de bladeren te bespuiten (of in te smeren) met een biologisch afbreekbaar onkruidbestrijdingsmiddel (zonder glyfosaat). Het middel wordt via het blad opgenomen, zodat de hele plant afsterft. Het blad dus niet verwijderen!
Heermoes-min bestaat uit een mengeling van traag en snel opneembare mineralen. Aangezien planten niet goed mineralen uit de bodem kunnen opnemen en aangewezen zijn op het bodemleven om deze los te krijgen hebben we extra micro-leven toegevoegd die de werking van Heermoes-min zal bespoedigen.
Je kunt heermoes verstikken door een bemesting met kalium en fosfor (beendermeel) uit te voeren en daarna het perceel af te dekken met dit zwart plastic. Na verloop van tijd zullen de planten uitgeput zijn en de strijd opgeven.
Hoeveel moet/mag je gebruiken? Om te beginnen moet je weten dat lavagruis (of -meel) een gesteente is en langzaam wordt afgebroken. Het is geen meststof en je kan het dus ook niet te veel geven.
voorkom zoveel mogelijk het inademen van dit product. Het is uiteraard niet schadelijk maar omdat het gesteente is wordt het moeilijk afgevoerd door het lichaam.” Mwah, zo zit het niet helemaal. Ieder fijn poeder of stofdeeltje dat te klein is om te worden uitgeademd blijft plakken aan je longen.
Wanneer je lavameel strooit in de border, dan kunnen de slakken niet bij je (sier)planten, groenten en fruit komen. Een bijkomend voordeel van lavameel is dat het een biologisch product is dat niet al te snel oplost na een regenbui. Het kan vrijwel het hele jaar door wel gebruikt worden om slakken te bestrijden.
Heermoes wijst namelijk op een verarmde bodem, of grond die te weinig mineralen bevat. Om die reden heeft heermoes ook zulke lange wortels, omdat de plant op deze manier toch nog mineralen van diep onder de grond kan opnemen. Heb je de heermoes eruit getrokken, dan kun je ze gerust een poosje in de tuin laten liggen.
Guldenroede thee is een milde thee met licht bittere nasmaak. Ons gedroogde guldenroede kruid is 100% natuurlijk en zonder toegevoegde stoffen. Wanneer je 3 of 4 koppen guldenroede thee per dag drinkt, zorg er dan voor dat je daarnaast ook nog 2 liter water drinkt.
Ook heeft de Kattenstaart een antibiotische werking op darmen (diarree, dysenterie, maagslijmvliesontsteking en vlektyfus) en prikkelbaar darmsyndroom, beschermd de lever, helpt bij koorts, hepatitis, en is bloedstelpend, bij menstruatieklachten gebruikt (adstringerend), en hypoglycemisch. Verse- en drogerij gebruiken.
Eetbaarheid. Heeft een hele bittere, wrange smaak (veel looistoffen). Stengels (enkel jonge stengels in het voorjaar anders zijn ze taai) schillen en te gebruiken als kook- of roerbakgroente. Verse, malse bladeren in een salade.
Equisetum spp. De paardenstaart komt veel voor langs bosranden en in de buurt van beekjes. Deze plant is in het speciaal giftig voor paarden, andere dieren hebben minder tot geen symptomen bij het eten ervan. De gehele plant is giftig, zowel vers als in hooi, maar wordt vooral in hooi gegeten door paarden.
Paardestaart is een stimulans voor de stofwisseling en dus goed voor het bindweefsel. Maar het is ook bekend als 'remineraliserend' zelfzorgmiddel voor sterke nagels, haren en huid. Paardestaart wordt als bron van kiezelzuur, andere mineralen en sporenelementen vaak ingezet voor de gewrichten.