Om jezelf beter te ondersteunen, kan je het zenuwstelsel kalmeren door middel van lichaamsoefeningen – diep ademhalen, diep zuchten, zelfs een vriendelijke aanraking. Deze bewegingen helpen de perceptie van en reacties op gevaar in onze
Mensen met overprikkeling hebben vaak last van hoofdpijn, vermoeidheid, stress, verminderde concentratie, slaapproblemen, onrust, en het overlopen van emoties. Bij sommige mensen leidt dit tot tijdelijke uitvalsverschijnselen, koorts, overgeven of een epileptische aanval.
Wie rustig ademhaalt, door de neus in, en lange uitademingen doet zet het lichaam in de rust en herstel stand. Hoe rustiger je ademt, (buikademhaling) hoe rustiger het lichaam wordt. Zo effectief kan het zijn!
Vaak is er al tussen 2 en 3 maanden sprake van stress symptomen en klachten. Het gevolg is een gevoel van uitputting en niet kunnen functioneren in het werk. Herstel vanuit een overspannenheid ligt gemiddeld tussen de 2 – 8 weken.
Ons zenuwstelsel uit balans. Bij een zenuwstelsel dat stress ervaart, zijn er twee mogelijkheden. Symptomen: Angstig, hyperactief, niet kunnen ontspannen, rusteloos, snel schrikken/angstig, moodswings, chronische klachten, slapeloos, woede/irritatie, problemen met de spijsvertering, grenzeloosheid.
Vitamine B1, ook wel bekend als Thiamine, ondersteunt een goede werking van het zenuwstelsel onder meer doordat het de prikkeloverdracht tussen de cellen, bijvoorbeeld bij de spieren, kan bevorderen.
Gelukkig kunnen we toch in dat automatisch werkende zenuwstelsel ergens invloed uitoefenen om het lichaam in de rust en in de herstel-stand te krijgen. De invloed is beperkt en kan niet het lichaam genezen, maar het kan wel de rust bevorderen en herstel van de dag geven.
Magnesium ondersteunt (on)rechtstreeks het energieniveau, de gemoedstoestand, het concentratievermogen en het geheugen. Het bevordert spierontspanning, kalmeert een overprikkeld zenuwstelsel en vermindert spanningshoofdpijn.
Vlees > Vette vis
Eet eens vette vis in plaats van vlees. Vis, maar vooral vette vis zoals makreel, haring of zalm, bevat veel omega-3 vetzuren. Deze vetzuren houden een goede en snelle communicatie tussen zenuwcellen in stand.
Er zijn nog nauwelijks vastgestelde behandelingen voor overprikkeling. Revalidatie kan zich wel bijvoorbeeld richten op: goede uitleg van hoe de hersenen werken en wat er door een hersenaandoening kan veranderen.
Als belangrijkste parasympatische zenuw van het zenuwstelsel is de nervus vagus vooral gebaat bij ontspanning. Goede manieren om de nervus vagus te stimuleren zijn dan ook yoga, meditatie, rustig dansen, ademhalingsoefeningen, zwemmen, een massage of wandelen in de natuur.
Ons zenuwstelsel uit balans. Bij een zenuwstelsel dat stress ervaart, zijn er twee mogelijkheden. Symptomen: Angstig, hyperactief, niet kunnen ontspannen, rusteloos, snel schrikken/angstig, moodswings, chronische klachten, slapeloos, woede/irritatie, problemen met de spijsvertering, grenzeloosheid.
Als je angstig bent, dan stuurt jouw sympathisch zenuwstelsel o.a. adrenaline door jouw lichaam. Dit activeert jou, en zorgt ervoor dat je lichaam klaar is om te reageren op het gevaar. Twee automatische reacties, wanneer we geconfronteerd worden met gevaar, zijn vechten of vluchten.
Vitamine B11 (foliumzuur) en vitamine B5 ondersteunen in stress-situaties. Er zijn nog andere vitamines die niet direct een invloed hebben in stresssituaties, maar de vitamines B1, B3, B6, B12 en vitamine C dragen bij aan een heldere geest.
Lavendel is een krachtig kruid, bomvol etherische olie die haar een uitgesproken geur en smaak geven. Lavendel ruimt ongewenste energie op en verricht wonderen bij overprikkeling, stress en spanningshoofdpijn.
Bespreek met uw bedrijfsarts hoe u zo veel mogelijk uw werk kunt blijven doen. Werken helpt bij uw herstel. U herstelt in 3 fasen. Dit duurt enkele maanden.
Zelfzorg: het nemen van tijd voor zelfzorg is van essentieel belang om je zenuwstelsel te kalmeren. Dit omvat voldoende slaap, regelmatige lichaamsbeweging, gezonde voeding, tijd doorbrengen in de natuur, het beoefenen van hobby's en het vermijden van overmatige blootstelling aan prikkels.
Avocado. Avocado's, vijgen, maar ook pruimen, cashewnoten en amandelen zitten vol met magnesium. En dat is precies het mineraal dat je nodig hebt in tijden van stress. Magnesium helpt je spieren en zenuwen ontspannen in gespannen situaties.
Is magnesium goed voor zenuwpijn? Zenuwpijn is een tintelende, prikkelende, branderige pijn in je zenuwen. Die pijn kan ontstaan doordat je zenuw ontstoken is, klem zit of beschadigd is. Magnesium werkt kalmerend op je zenuwstelsel en reguleert de bloeddruk en hartritme.