Een groene avocado is niet noodzakelijk onrijp of een bruine niet eetklaar. Er bestaan namelijk verschillende soorten. De meest courante soort in de supermarkt heeft een ruw, hobbelig oppervlak. Wil je meteen een rijpe, dan kies je eentje met een donkergroene, paarsachtige tot bruine schil (zoals een aubergine).
Ondanks dat harde avocado's niet helemaal rijp zijn, zitten ze vaak nog vol smaak. Als je ze inlegt in een mengsel van azijn, suiker en zout zorg je ervoor dat ze zacht worden én extra lekker. Gebruik door salades of als garnering bij taco's of steamed buns.
Stop de avocado met een (rijpe) banaan in een plastic zak. Dichtknopen en binnen no-time is je avo eetklaar. Ben je echt desperate, prik dan met een mes wat gaatjes in de schil van de avocado en doe hem 30 seconden op medium hitte in de magnetron.
De groene avocado is dus niet een bruine die nog rijp moet worden. De groene Fuerte avocado blijft namelijk groen, heeft een gladde schil en meer een peervorm. Deze is nog steviger dan de bruine variant. Het vruchtvlees is meer gelig van kleur in tegenstelling tot de groenere kleur van de Hass avocado.
Verwarm de oven voor op 90 graden Celsius, wikkel je avocado in aluminiumfolie en plaats hem vervolgens op een vel bakpapier in de oven. Terwijl de avocado opwarmt in de oven, zorgt de aluminiumfolie ervoor dat het ethyleengas dat vrijkomt dicht bij de avocado blijft, waardoor het rijpingsproces in overdrive gaat.
Ze bevatten namelijk veel calorieën (gemiddeld zo'n 250 per stuk) en hebben een hoog vetgehalte (tot zelfs 21 gram!). Die vetten zijn gezond, maar het blijft nog steeds vet. Daarom eet je volgens diëtisten beter niet meer dan een halve avocado per dag.
Hoe lang je een avocado kunt bewaren, hangt af van hoe rijp hij is bij aankoop. Bewaar een halve avocado met pit erin afgedekt met huishoudfolie in de koelkast. Dit voorkomt verkleuren van vruchtvlees. Een rijpe avocado kan ook in de koelkast bewaard worden.
Naast gezonde vetten zit de avocado ook vol met vezels, vitaminen en mineralen. Het is een goede bron van kalium, magnesium, vitamine A, B1, B2, B6, C, E en foliumzuur (B11). Vooral het mineraalgehalte is erg hoog: bijna drie keer zoveel als in de meeste andere vruchten. Avocado is ook erg goed voor je huid.
Die zwarte plekken geven aan dat de avocado overrijp is, hij is beurs geworden. Wat nog geel of groen is kan je prima eten, maar wat draderig bruin en zwart geworden is moet je wegsnijden want dat smaakt niet meer.
Avocado is een vruchtgroente. Hij wordt bij de groente ingedeeld omdat hij meestal als groente wordt gegeten. Hij telt dus mee voor de richtlijn van 250 gram groente per dag.
Komt hij wel los, controleer dan de kleur van het kuiltje dat achterblijft. Is de kleur helder, fluorescerend geel of groen, dan is je avocado klaar voor gebruik. Ziet het er beschimmeld of zwart uit, dan laat je de avocado beter links liggen.
Avocado's kunnen echt ingevroren worden en dat is goed nieuws voor iedereen die bang is dat er dit jaar een tekort aan dit fruit ontstaat. Een voorraadje avocado's in de diepvries is bovendien erg handig als je spontaan trek hebt in guacamole of een gezonde smoothie.
Avocado's verliezen hun smaak en worden bitter als ze verhit worden. Daarom is het het beste om het rauw te eten. Je kunt het ook lichtjes verwarmen met een hete schaal of grillen. In totaal mag het niet langer dan 5 minuten verwarmd worden.
Hoeveel avocado's per week is gezond? Volgens diëtist Sonya Angelone hebben we genoeg aan ongeveer een halve avo per dag. "Avocado's zijn een geweldige bron van vezels, vitamine E, kalium en goede vetten. Een doorsnee avocado bevat ongeveer 250 calorieën en 21 gram vet.
Smeer de opengesneden kant van de avocado in met olijfolie. Zo leg je een klein laagje tussen de avocado en de lucht. Leg de avocado in een plastic bakje en zet hem in de koelkast.
Als er zichtbare schimmel op zit of de vrucht een ranzige geur afgeeft, dan is de avocado niet veilig om te eten en moet hij worden weggegooid. Als de avocado ernstig is gedeukt met duidelijke inkepingen, of geplette plekken, dan is het fruit waarschijnlijk niet lekker meer.
De bruine slierten zitten er niets voor niets en hebben wel degelijk een functie. De slierten zijn namelijk de vaatbundels die de voedingsstoffen en water in de vrucht brengen. Ze worden ook wel gezien als het interne 'loodgieterswerk' binnen de boom en het verbinden van de avocado met de rest van de boom.
Gelukkig is een avocado niet helemaal verloren eens de bovenkant bruin ziet. De groene delen onder het bruine laagje zijn immers nog wel perfect eetbaar. Snij de aangetaste delen van de avocado in dat geval gewoon weg, en eet de overschot gewoon op.
In een avocado vind je goede vezels die een bijzondere werking hebben in het lichaam. Ze worden niet verteerd in de dunne darm en kunnen water opnemen in de dikke darm, waardoor de weg door de darmen sneller verloopt. Dit bevordert simpelweg een vergroting van de ontlasting en dus de stoelgang.
Het algemene advies is om niet meer dan een halve avocado per dag te eten. Het geluk hierbij is dat de avocado een neutrale smaak heeft en een verzadigd gevoel geeft, waardoor je minder snel geneigd bent om er veel van te eten.
Avocado bevat sorbitol, dit valt onder de groep polyolen. In de praktijk geven kleine hoeveelheden FODMAPs geen klachten, maar als je hier gevoelig voor bent kan dit dus darmproblemen opleveren! Het kan dan leiden tot diarree en een verstoorde stoelgang.
De absolute winnaar is dan ook de rode ui: snijd een derde van een rode ui in stukjes en leg deze op de onderkant van een plastic bakje. Leg de avocado met de schil naar onder (en dus de groene kant naar boven) boven op de ui. Sluit het bakje af met een deksel en zet deze in de koelkast.
Avocado pit planten
Je kunt je pit al planten als de wortels zo'n 10 centimeter lang zijn. Houd bij het planten van de avocadopit de pit half boven de grond. En let er bij het verpotten op dat je de pit niet per ongeluk breekt, door je plant vast te houden aan de stam.
Over het algemeen moet je avocado's niet bewaren in de koelkast. Maar, als je avocado eigenlijk al behoorlijk rijp is en je wilt 'm nog niet eten, dan is het een ander verhaal. De koelkast vertraagt namelijk het rijpingsproces.