De beste plek om kleding voor langere tijd te bewaren is een droge, stofvrije en donkere plek. Vochtvrij is nodig om schimmel te voorkomen en een donkere ruimte zorgt ervoor dat textiel niet verkleurt door licht. Een extra kledingkast op zolder of een vochtvrije kelder kunnen werken.
Hoeden met een brede rand stof je af en berg je vervolgens ondersteboven op in een hoedendoos. Als je ze opvult met tissuepapier behouden ze hun vorm. Als leuk extraatje kan je van de stapel hoedendozen een supereenvoudig nachttafeltje maken, zo spaar je ook wat plaats uit.
Gebreide, tricot en jersey kledingstukken kun je beter opvouwen dan ophangen, omdat ze anders gaan uitrekken. Linnen en katoenen kleding kun je juist weer beter ophangen omdat je dan voorkomt dat het gaat kreuken.
Wanneer je broeken en jurken wil ophangen reken je best op 130 cm. Voor het hangen van extra lange jassen en avondjurken hou je rekening met een hoogte van ± 150 cm.
Met haken (zoals bijvoorbeeld een lipje van een blikje) kun je meerdere kledinghangers verticaal aan elkaar hangen. Schuif het lipje over de haak van de hanger en hang er een tweede kledinghanger aan. Zo kun je gemakkelijk hele outfits of meerdere items uit één categorie (zoals een paar rokken) bij elkaar hangen.
In iedere slaapkamer heb je er wel een: een stoel of fauteuil waar de kleding zich opstapelt. Helaas ziet het er eerder chaotisch uit dan chic. Veel cooler en overzichtelijker: een kledingladder. Hij neemt niet veel ruimte in beslag en hij is ideaal om je kleren netjes aan op te hangen.
Maak twee denkbeeldige lijnen van de hals naar beneden. Vouw het shirt (op de denkbeeldige lijn) naar binnen en vouw de mouw terug. Een korte mouw kun je recht terug vouwen, maar een lange mouw moet je iets schuin terug vouwen; Herhaal dit bij de andere zijde van het shirt.
Waarom antislip kledinghangers zo handig zijn We kennen allemaal de kledingstukken die zielig onderin de kast liggen. Met de fluwelen kledinghangers is dit verleden tijd! Doordat de hangers met fluweel bekleed zijn kunnen de kledingstukken er niet vanaf glijden.
Een kledinghanger wordt gebruikt om kleding op te hangen in een kast of in schappen in een winkel. Bij standaard kledinghangers moet je eerst de halsopening uitrekken, hierdoor kost het veel moeite om de kleren er af en op te doen.
De meeste kastsystemen waarmee ik werk houden een ruimte aan tussen de legplanken van ongeveer 35 cm. Hangroedes kunnen op verschillende maten, maar minimaal wordt er een maat aangehouden van ongeveer 105 cm. Dat is voldoende voor blouses/overhemden en jasjes.
Van een kledingrek en een wasmand, tot een opstaprekje en een archiefkast. Een hoek van de kamer kan ook perfect dienen om je kleding op te bergen. Zet een kledingrek tegen de ene muur, een spiegel tegen de anderen en je bent klaar om je favoriete outfits te passen.
Maak makkelijke stapeltjes
Wanneer je hebt uitgezocht wat je houdt en wat er weg kan is het tijd om de kleding die je houdt op te delen in makkelijke stapeltjes. Het beste kun je dit doen door soort per soort te stapelen. Dus per kledingstuk, maar het liefst ook gesorteerd op stofsoort of kleur en print.
Om jouw kast langer netjes en overzichtelijk te houden, is het beste alles per categorie op te bergen. Dus broeken bij broeken, truien bij truien en hemden bij hemden. Sokken, ondergoed en sjaals kun je beter in mandjes (of schoenendozen) leggen of speciale ladeverdelers zodat je lades of planken langer netjes blijven.
De beste en meest kreukvrije manier om je kleding op te hangen is nog altijd op een hangertje. Plaats een decoratieve plank aan de muur met wat schilderijen, plant of spiegel met een rails eronder waar je je kleding van de vorige dag aan hangt. Je kunt er ook nog wat losse mandjes aan bevestigen voor je accessoires.
Wij zijn dol op het ophangen van planken aan de slaapkamermuren: je kunt ze prachtig inrichten en hierin continu variëren. Met fotolijstjes, souvenirs, kleine ornamenten, kaarsjes, geurstokjes, sieradendoosjes en veel meer… Zo kun je je slaapkamer bijvoorbeeld ook per seizoen een nieuwe, passende look geven.
Bevestig haken aan de muur
Maak een paar haken aan de muur en je hebt voortaan een plek waar kleding netjes weggehangen kan worden. Bovendien kreukelen ze hier door niet en is de kans kleiner dat ze – door enthousiast gespetter in bad of onder de douche – nat worden.
Hang alles op kleur van licht naar donker als een echte pro. Lichte en witte items aan de ene kant en donkere stukken aan de andere kant. Zo zie je in één oogopslag hoeveel je hebt per kleurcategorie. Je kunt ook organiseren op lengte en materiaal.
De kledingkast opruimen doe je bij voorkeur twee keer per jaar. Een keer na de zomer en een keer tijdens de voorjaarsschoonmaak. Zo voorkom je een overvolle kast waarvan je de helft van de stukken niet draagt; Gooi jij kleding die te schoon is voor de was, maar niet schoon genoeg voor de kast ook altijd op een stoel?
Omdat de standaarden behoorlijk zijn veranderd, is kleding nu niet meer zo'n lang leven beschoren. Uit Brits onderzoek blijkt dat het gemiddelde kledingstuk in het Verenigd Koninkrijk ongeveer 2,2 jaar 'overleeft'. Daarna wordt het weggedaan.
Wil je je ondergoed wel graag georganiseerd in je kast of lade hebben? Gebruik dan mandjes of ladeverdelers. Ladeverdelers kun je o.a. bij hier krijgen of nog simpeler zelf te maken, door een schoenendoos doormidden te knippen. Voor bh's, hemden, sokken en onderbroeken werkt het goed om ze in mandjes te bewaren.