Dit jaar hebben we weer met (bijna) hetzelfde te maken: Eerste Kerstdag én Nieuwjaarsdag vinden beide plaats op een zondag. Tweede Kerstdag valt in 2022 wel op een maandag, dus je kunt hier 4 vakantiedagen aan vastplakken. In dat geval heb je alsnog 9 dagen achter elkaar vrij.
Bijvoorbeeld lange weekenden van vrijdag tot en met maandag? Dan ben je maar twee vakantiedagen per keer kwijt. Heel letterlijk genomen kun je dan dus elke maand een keer weg: twaalf maanden steeds twee dagen per weekend is immers 24. Toch raad ik je aan om zeker in de zomer op z'n minst even een week vrij te pakken.
Een werknemer krijgt minstens 4 keer het aantal werkdagen (werkdag van 8 uur) per week als wettelijke vakantiedagen. Bij een 4-daagse werkweek heeft hij dus recht op 16 vakantiedagen per jaar. Bij een volledige werkweek op 20 dagen per jaar.
50 dagen vrij in ruil voor 18 vakantiedagen in 2022
Om 50 dagen vrij te zijn, moet je minimaal 18 vakantiedagen kunnen opnemen. Volgens de wet heb je in ieder geval recht op 20 dagen, maar vaak geven bedrijven nog een aantal bovenwettelijke vakantiedagen zodat je in de zomer ook een aantal dagen vrij kunt zijn.
Als werkgever kan je een regeling invoeren waarbij werknemers die tijdelijk meer vrije tijd of inkomen nodig hebben, verlofuren kunnen kopen of verkopen. Je bent daar als werkgever niet toe verplicht en mag zelf kiezen of kopen en/of verkopen van vakantiedagen binnen je bedrijf is toegestaan.
Acht officiële en twee nationale feestdagen in 2022
Van deze 8 officiële dagen zijn er in Nederland 2 nationale feestdagen: Koningsdag op 27 april en Bevrijdingsdag op 5 mei.
Het is in principe verboden om de niet-opgenomen wettelijke vakantiedagen over te dragen naar het volgende jaar. De vakantiedagen moeten dus opgenomen zijn op 31 december 2021.
Volgens de wet moet de werknemer jaarlijks minimaal 2 weken aangesloten vakantie kunnen genieten. Terugkomend op de in de titel gestelde vraag: Het is toegestaan om in een vakantieregeling te bepalen dat een werknemer maximaal 3 weken (15 dagen bij een fulltime baan) vakantie opneemt (in een bepaalde periode).
In dat kader krijgen oudere personeelsleden zogenaamde rimpeldagen, extra vakantiedagen. Ben je vijfenvijftigplusser, dan heb je zo jaarlijks recht op 36 'rimpeldagen'. Dat komt neer op drie extra vrije dagen per maand.
Je hebt best wat vakantiedagen nodig om écht tot rust te komen, te ontspannen en je weer op te laden. Uit onderzoek onder ruim 10.000 Europese werknemers blijkt dat Nederlanders gemiddeld 18 vakantiedagen nodig hebben om tot rust te komen.
Werknemers krijgen een wettelijk aantal vakantiedagen per jaar. In uren is dit 4 keer het aantal uren dat u per week werkt. Als u bijvoorbeeld het hele jaar 25 uur per week werkt, heeft u recht op 100 vakantie-uren per jaar. Daarmee kunt u in ieder geval 4 weken vakantie per jaar opnemen.
Om dit door te berekenen naar 32 uur deel je het aantal bovenwettelijke uren door 40 maal 32. Je wilt namelijk het aantal vakantie uren bij 32 uur weten. In het voorbeeld komt dit neer op 32 bovenwettelijke uren, wat resulteert in 4 extra dagen.
Voor 2022 zijn er 3 brugdagen toegekend: vrijdag 27 mei.
De meeste wettelijke vakantiedagen zijn te vinden in Groot-Brittannië (28), gevolgd door Frankrijk, Zweden, Denemarken en Luxemburg met 25 dagen.
Een vakantie van twee weken duurt natuurlijk dubbel zo lang als die van één week, maar je hoeft er niet op te rekenen dat je ook met dubbel zo veel herinneringen terugkomt. Volgens psycholoog Daniel Kahneman zijn korte vakanties achteraf net zo goed als lange.
Is onbetaald verlof een recht? Onbetaald verlof is geen recht, niet in hoofde van de werknemer, noch in hoofde van de werkgever. Dit betekent dat een werknemer onbetaald verlof mag vragen, maar de werkgever mag dit weigeren. Met andere woorden: de werknemer kan onbetaald verlof vragen, maar niet afdwingen.
Een werkgever kan verlof alleen afkeuren met een gewichtige reden. Een gewichtige reden voor het afkeuren van verlof kan bijvoorbeeld zijn: (Verwachte) extreme drukte in de periode dat het verlof wordt aangevraagd. Reeds ingediend verlof van collega's in dezelfde periode.
Uitbetaalde vakantiedagen en de belasting
Heel belangrijk: over uitbetaalde vakantiedagen betaal je meer belasting dan over je reguliere salaris. De belastingdienst hanteert dan het hogere 'bijzonder' tarief, net als bij vakantiegeld, een dertiende maand en bonussen.
Vakantiedagen uitbetalen: in de wet is geregeld dat de uitbetaling voor niet genoten vakantiedagen (of vakantie uren) gelijk moet zijn aan het bedrag van het laatstverdiende loon over de periode overeenkomstig de nog openstaande vakantie (artikel 7:641 BW). Anders gezegd: één vakantiedag is één dag loon waard.
Als het de schuld van de werkgever is dat de vakantie niet is opgenomen, moet de werkgever het bedrag uitbetalen. Als de werknemer zelf nalaat de dagen op te nemen, ben je als werkgever het bedrag niet verschuldigd en kun je weigeren om de vakantiedagen uit te betalen.
Koningsdag en loontoeslag
Opgeteld is de loonbetaling dus 300%. Dit geldt trouwens niet voor alle branches. In veel cao's zijn afspraken gemaakt over Koningsdag. Werken jouw medewerkers bijvoorbeeld via de CEO Verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT), dan is Koningsdag geen verplichte vrije dag.
Bevrijdingsdag is niet altijd dubbel betaald. De overheid heeft ooit bepaald dat de CAO's dit zelf mogen bepalen. In bijna iedere CAO staat vermeld dat één keer in de 5 jaar Bevrijdingsdag een feestdag is. Dan heb je vrij of krijg je dubbel betaald.
Wel kan de cao een toeslag voorschrijven. Deze feestdagen zijn nieuwjaarsdag (1 januari), Goede Vrijdag, Pasen (zondag en maandag), Koningsdag (27 april), Bevrijdingsdag (5 mei, officiële feestdag eens in de 5 jaar, zoals in 2020 en 2025), Hemelvaartsdag, Pinksteren (zondag en maandag) en Kerstmis (25 en 26 december).