Wilt u zeker weten of de spouwmuur van uw woning juist wel of niet geïsoleerd is dan is een zogenaamd endoscopisch onderzoek de meest betrouwbare manier om bevestiging te krijgen. Een kleine camera wordt via een gaatje in de muur gebracht en laat direct zien of de spouwmuur van isolatie is voorzien.
Een isolatiemateriaal heeft altijd een specifieke Rd-waarde, uitgedrukt in m2K/W. Deze kun je berekenen door dikte van het isolatiemateriaal te delen door de lambdawaarde. Hoe hoger de uitkomst, des te beter is de warmteweerstand en de isolatiewaarde. Hoe hoger de Rd-waarde des te beter is de isolatiewaarde.
Hoe dikker de isolatielaag, hoe beter uw huis geïsoleerd is. Een isolatielaag van vier centimeter of minder is minimaal. Bij een isolatielaag tussen de vijf en zeven centimeter heeft u een matige isolatie, acht tot en met twaalf centimeter is goede isolatie en bij 13 cm of meer heeft u een zeer goed geïsoleerd huis.
Met een warmtebeeldcamera kan je een goede indicatie krijgen of er al dan niet isolatie aanwezig is. Een warmtebeeldcamera kan de temperatuur van een oppervlak waarnemen. Richt je met de camera van buitenuit op het dak, dan kan je de temperatuur meten die het dakoppervlak afstraalt.
Vloerisolatie. Je controleert gemakkelijk of je vloer is geïsoleerd door het luik van je kruipruimte te openen. Is er isolatiemateriaal gevestigd tegen de onderkant van je vloer?Dan is je vloer geïsoleerd.
Gemiddeld 18% van de warmte gaat verloren via de gevel en 16% via de vloer.
Wanneer u de ruimte verwarmt stijgt de warme lucht op en maakt plaats voor koudere lucht boven de vloer. Dit voelt als tocht. Dit probleem wordt koude val of 'schijntocht' genoemd. Koude val of 'schijntocht' zorgt voor koude vloeren omdat warme lucht via koude muren neerdaalt, waardoor een circulatie ontstaat.
Als je aan de buitenkant de bakstenen kunt zien en er aan de binnenkant geen voorzetwand is aangebracht, is de gevel niet geïsoleerd. Spouwmuurisolatie kun je herkennen aan het patroon van boorgaten op de gevel en de aanwezigheid van (meestal plastic) ventilatieroosters voor de ventilatie van de kruipruimte.
Als minimumnorm geldt een R-waarde dakisolatie van 0,75m² K/W. Dit stemt overeen met een laag specifiek isolerend materiaal van 3 à 4cm (maar dit verschilt naargelang het materiaal dat wordt gebruikt). Het isolatiemateriaal heeft een lambdawaarde van hoogstens 0,10 W/mK.
Het maken van de warmtebeelden, het interpreteren van deze foto's en dit uitwerken tot uitgebreide rapportage met nuttige tips kost tijd. De kosten voor een warmtescan zijn daarom 150 euro.
Zo komt u achter uw isolatiewaarde
Sinds 2021 is het energielabel voor woningen vernieuwd. Daarin staat de Rc-waarde van elk onderdeel van de woning duidelijk vermeld. Als u geen nieuw energielabel heeft, kunt u een vakman laten onderzoeken hoeveel isolatie u heeft. Maar sommige dingen kunt u ook zelf bekijken.
De meeste warmte gaat via ramen verloren. Het grootste deel van de woningen heeft inmiddels minimaal dubbel glas.
Een Megger test is een elektrische test, te gebruiken om de isolatieweerstand van elektrische systemen en apparatuur te meten. Het is een belangrijke test om de kwaliteit van isolatiematerialen te beoordelen en eventuele isolatielekken op te sporen.
Met spouwmuurisolatie verdwijnt er minder warmte door de muren van je woning naar buiten. Hierdoor bespaar je zo'n 15 tot 30% op je stookkosten. Met de huidige energietarieven loopt de jaarlijkse besparing al snel op tot € 1.000 of meer. De investering in spouwmuurisolatie is na enkele jaren dan ook al terugverdiend.
De isolatiedikte van woningen en bedrijfspanden is wettelijk vastgelegd in de BEN-normen. Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning nagenoeg energieneutraal zijn. De juiste isolatie is één van de vereisten. Voor zowel muren, vloeren als daken geldt een minimumdikte van 15 centimeter isolatiemateriaal.
Het isoleren van een stuk muur is zinloos als niet de rest van de gevel, het dak en de vloer, wordt meegenomen en er geen dubbel glas wordt geplaatst." Het isoleren van een deel van de woning vermindert de warmteverliezen door dat constructiedeel en levert energiebesparing op.
De dikte van de gevel is mede bepalend voor de mogelijkheid tot het aanbrengen van spouwmuurisolatie. De meeste spouwmuren hebben een vrije, holle tussenruimte van ongeveer 10 centimeter. Om goedwerkende spouwmuur isolatie aan te kunnen brengen is een holle ruimte van minimaal 5 centimeter noodzakelijk.
Het hangt af van het doel van de isolatie. Als het gaat om isolatie om warmte binnen (of juist buiten) te houden, heeft isolatie van een binnenmuur nauwelijks zin. De temperatuurverschillen tussen de ruimten aan beide zijden van de binnenmuur zijn vaak dusdanig klein dat isolatie geen voordelen biedt.
Om te checken of het geïsoleerd is, zal je eerst moeten uitvinden hoe het dak geïsoleerd is. Bij een plat dak is het isolatiemateriaal aan de buitenkant zichtbaar. Bij een schuin dak is de isolatie vaak aan de binnenkant aangebracht.
Bitumen dakbedekking gaat gemiddeld 25 jaar mee;Riete daken gaan vaak minder dan 30 jaar mee;Een pannendak gaat 40 – 80 jaar mee;PVC daken gaan ongeveer 20 – 25 jaar mee.
Welk onderhoud heeft een plat dak nodig? Een plat dak kun je het beste twee keer per jaar inspecteren. Kies daarbij wel het juiste moment, zodat je de bedekking niet beschadigt. In de zomer kan bitumen bijvoorbeeld erg zacht worden, terwijl het in de winter (onder 15°C) juist hard wordt en makkelijk versplintert.
Oorzaken van koudeval:
Slechte isolatie: Een van de belangrijkste oorzaken van koudeval is een gebrek aan isolatie in uw huis. Oudere gebouwen en woningen met slechte isolatie laten gemakkelijker koude lucht binnen, wat zich op lage punten in de kamer verzamelt en koudeval veroorzaakt.
Door isolatie van de vloer, stijgt de temperatuur met gemiddeld 2-4 graden waardoor de vloer comfortabeler aanvoelt.
Het beste type vloer om te gebruiken met vloerverwarming is tegels en steen. Tegel en steen hebben een hoge thermische geleidbaarheid, wat betekent dat de warmte van een vloerverwarmingsbuis of draad snel naar het vloeroppervlak overgaat. Tegel en steen houden ook de warmte goed vast, waardoor het systeem efficiënt is.