Pegasus of Pegasos (Oudgrieks: Πήγασος), in ouder Nederlands ook Pegaas, is een figuur uit de Griekse mythologie. Pegasus, het gevleugelde paard, ontstond uit een liefde tussen de gorgo Medusa en de zeegod Poseidon. Hij kwam ter wereld uit Medusa's bloed toen de held Perseus haar doodde.
Het gevleugelde paard uit de Griekse mythologie. Het dier werd geboren uit de liefde tussen de gorgo (Gorgonen zijn de monsterlijke dochters van de zeegod Phorcys en met monster Ceto) Medusa en Poseidon de zeegod.
Pegasus is een Griekse jongensnaam en betekent "gevleugeld paard".
De centaur (Latijn: centaurus, ook wel kentaur, Oudgrieks: κένταυρος, kentauros of paardmens) is een fabeldier uit de Griekse mythologie, half mens en half paard, of liever half mens en driekwart paard, want hij heeft het volledige lichaam van een paard, behalve de kop.
De eerst bekende opgetekende Griekse verhalen over het ontstaan van hemel en aarde komen voor in de 8e eeuw v. Chr. en zijn geschreven door Hesiodos. De Griekse mythen en sagen zijn verzameld en doorgegeven door Homerus, die leefde in de 8e of 9e eeuw v.
Losbandige oppergod
Zeus was de machtigste god van het oude Griekenland. Veel van de Griekse stadstaten werden democratisch bestuurd, maar er was geen democratie op de Olympus, waar Zeus als koning over de Griekse goden heerste.
Thor gold namelijk ook als de sterkste vechter onder de goden, die Asgaard beschermde tegen de aanvallende reuzen. Deze god was vrij populair onder de Germanen en Vikingen.
De Olympus is met 2917 meter de hoogste berg van Griekenland. In de Griekse mythologie komt de berg veelvuldig voor. De berg wordt namelijk bewoond door de twaalf Olympische goden, de Olympiërs.
De twaalf Olympische goden zijn: Zeus, heerser over hemel en aarde Hera, de zus en tevens vrouw van Zeus, Athena, de Griekse godin van de wijsheid, de wetenschap en de schone kunsten, Poseidon, de god van de zee, Demeter, godin van de vruchtbaarheid, Apollo, god van het licht, Artemis, de godin van de jacht, Hermes, ...
De oude Grieken hadden de aarde eveneens aan een godheid opgedragen: de godin Taia (Gaia). Zo bezien zijn Gaia (Terra/ Tellus) en Venus dan de enige "vrouwen" te midden van de zeven "mannen" in ons Zonnestelsel. In de mythologie werd Gaia geboren uit Chaos. Zij was zowel de moeder als de vrouw van Uranus.
een Pegasus is een gevleugelde paard zonder hoorn. De eerste Pegasus werd gezien onder de maan door een groepje maankijkers.
Griekse naam met de betekenis '(met hulp van) Hera beroemd'. Heracles is de Griekse vorm, Hercules de Latijnse. Het is de naam van de zoon van Zeus en Alkmene, bekend door de twaalf werken die hij moest verrichten door toedoen van de jaloerse Hera.
Het gevleugelde paard Pegasus werd in de mythologie tevens het 'ros der dichters' genoemd. Bellerophon, zoon van Poseidon en koning van Corinthe, temde Pegasus met behulp van een gouden hoofdstel dat hij van Athena had gekregen.
De mythologische held Perseus weet Medusa echter uiteindelijk te doden, op aansporen van Athena. Zie in dit verband van Antonio Canova het marmeren beeld Triomferende Perseus, dat de held laat zien nadat hij het monster heeft verslagen.
Volgens de verhalen was Medusa eerst een mooie vrouw, maar zij woonde in een land waar nooit de zon scheen. Toen zij aan Athene, de godin van de wijsheid vroeg of die voor zon kon zorgen zei Athene nee. Medusa was daar erg boos over en vernederde Athene.
Hestia is overigens de zuster van Hades, Demeter, Poseidon Hera en Zeus, en ze is de oudste. Daarmee is ze automatisch de oudste Olympiër.
Tijdens de afwezigheid van haar man, vertrok Helena op een dag met Paris, de zoon van de laatste Trojaanse koning: Priamus. Toen deze Paris de godin Aphrodite eerder tijdens de bekende twist om de appel als mooiste godin had verkozen, had zij hem als dank de mooiste vrouw ter wereld beloofd.
Danaë (mythologie) - Wikipedia.
Na de overwinning op zijn vader verdeelt Zeus de wereld tussen zichzelf en zijn broers. Zelf heerst hij vanaf dat moment over de hemel, terwijl zijn broers Hades en Poseidon de heerschappij krijgen over respectievelijk de onderwereld en de zee.
[mythologie] god van het water, god van de zee. Neptunus (lat); Poseidon, Nereus, nereïden, Oceanus, oceaniden (gr); Njord (ger).
Pan - Παν Volgens de Griekse mythologie was Pan de god van de bossen, velden, heuvels, vee en de wilde natuur. Hij is een zoon van Hermes en de nimf Penelope.
Thor bracht vele avonturen uit om de grote slang Jörmungand te vangen en te doden. Uiteindelijk leerde hij echter dat hij de slang tijdens Rangarök zou doden, maar hij zal ook in het gif van de slang verdrinken.
Daarmee verwijst hij naar de Noorse god Odin. De eeuwenoude religie maakt eerder een spirituele comeback in IJsland. Het land met ongeveer 330.000 inwoners, telt nu zo'n 2400 aanbidders van Noorse goden.
Zeus (spreek uit: zuis), een figuur uit de Griekse mythologie, is de oppergod van alle Griekse goden. Bij de Romeinen was de tegenhanger van Zeus Jupiter.
De Vikingen geloofden in meerden goden: Odin, Thor, Loki en Freya stonden centraal. Deze goden werden vereerd in de tempels, met standbeelden en offers van dierenbloed. Volgens de Vikingen behoorde het Walhalla toe aan de oppergod Odin. Om een plekje in het Walhalla te verkrijgen, moest je sterven in de strijd.