Horus als zoon van Osiris en Isis Zo gebeurde ook. Uiteindelijk is het Horus die
De god Osiris werd tegen het einde van het Oude Rijk (2543-2120 v. Chr.) de centrale figuur in het dodenrijk. Hij was koning van Egypte toen hij werd vermoord door zijn jaloerse broer Seth, die zelf koning wilde worden. Zijn lichaam werd in stukken gesneden en over heel het land verspreid.
De koning houd ze aan de haren in 1 hand. En staat klaar om ze slaan en aan te bieden aan Horus en zijn vrouw Hathor.
Osiris werd koning van de onderwereld en symboliseerde daarmee de eeuwigheid van het leven na de dood. Hij werd het toonbeeld voor iedere Egyptenaar, die net als hij na de dood eeuwig in het hiernamaals wilde blijven voortleven.
Osiris. De god Osiris vormde het lichtend voorbeeld voor iedere Egyptenaar. Osiris werd vermoord door zijn jaloerse broer Seth en dankzij de toverkracht van zijn weduwe Isis weer tot leven gewekt. De goden maakten hem tot heerser van de onderwereld, waar ook de mensen na hun dood terechtkwamen.
Seth werd gezien als de god van de woestijn, chaos, onvruchtbaarheid, van stof en kale grond en als een vijand van de mens. Hij wordt afgebeeld als een mens met een dierenkop. Welk dier daarvoor model gestaan heeft is niet bekend, hoewel er wel geopperd is dat het een springspitsmuis of een aardvarken zou kunnen zijn.
Jupiter (Latijn: Iuppiter of Iupiter; in dichterlijk Nederlands vroeger ook Jupijn), is een figuur uit de Romeinse mythologie. Hij is de oppergod en god van de hemel en het onweer. Hij is de zoon van Rhea en Saturnus, en de jongste broer van Ceres, Vesta, Pluto, Neptunus en Juno.
In haar koe-vorm is Hathor de beschermster van de regerende vorst. Dit blijkt uit voorstellingen waarbij de farao aan haar uiers drinkt. Daarmee wordt ze gezien als de moeder van de koning. Tegelijkertijd is ze ook de echtgenote van de koning, wat verwijst naar haar rol als vrouw van Horus.
Oorspronkelijk werd hij als een valk afgebeeld. Soms wordt hij afgebeeld met Seth of met een van Seths symbolen. Horus werd in eerste instantie gezien als hemelgod, zonnegod en als schepper waarbij zijn ogen de zon en de maan waren.
In de prehistorie werd de valk al geassocieerd met koningsmacht. In de mythologie zweeft de hemelgod Horus als een valk langs het firmament; zijn ogen zijn de zon en de maan.
De oorspronkelijke naam van het Oog van Horus is Het Oog van Ra, wat in de mythologie van het Oude Egypte verwijst naar de vrouwelijke zon. De afzonderlijke onderdelen van het oog staan voor ruiken, zien, denken, horen, proeven en voelen. Het werd en wordt ook wel gebruikt als amulet ter bescherming van het boze oog.
Horus is de god van de jacht, de hemel en de oorlog. Hij is ook de beschermer van de farao's.
Cleopatra: De laatste farao. Toen de raadgevers van haar broer haar van de troon probeerden te stoten, begon voor de laatste Egyptische farao een dramatisch leven in het centrum van de macht.
Mummificatieperiode is een periode van 70 dagen waarin het stoffelijk overschot van de farao werd gemummificeerd. Hierna kon de begrafenis plaatsvinden. In het Oude Rijk werden farao's begraven in piramiden. In het Nieuwe Rijk werden de farao's begraven in de Vallei der Koningen, nabij Thebe.
Volgens het eerste Bijbelboek Genesis schiep God op de zesde scheppingsdag de eerste mens. Het Hebreeuwse woord voor 'mens' is Adam.
Sobek of Sebek is een god uit de Egyptische mythologie. Hij is de God van het water, de Nijl is ontstaan uit zijn zweet. Hij had de kop van een krokodil en symboliseerde de vruchtbaarheid van de Nijl en de kracht van de farao's.
Anubis. God van de zielen en de doden. Taken: Zorgen voor een goede balseming en eeuwig leven. Straf: Hij kon het balsemen van een dode verpesten, zodat de ziel op aarde bleef.
Anubis (Grieks: Ἄνουβις; Egyptisch: ı͗npw) is een god in de Egyptische mythologie. Hij werd afgebeeld als een jakhals of als een mens met het hoofd van een jakhals. Een jakhals is een aaseter, en waarschijnlijk zou de associatie met dit dier eerder geweest zijn om de doden te beschermen tegen vernietiging.
Door de rol van Horus als hemelgod te verbinden aan de dynastie god werd het de grondlegger van het Egyptische koningschap. De god heeft een rijke historie van aanbidding. Osiris is de God van de dood, onderwereld, vruchtbaarheid en landbouw.
Hera was als vrouw van Zeus ook een machtig heerseres over de lucht en de atmosfeer. Zij kon het, net zoals haar echtgenoot, laten donderen en bliksemen. Hera wordt vaak afgebeeld in haar strijd om de titel 'de mooiste godin' (het oordeel van Paris).
De christelijke geloofsleer stelt evenals het jodendom en de islam dat er één God is (monotheïsme). De leer van de drie-eenheid is wel een opmerkelijke vorm van monotheïsme. Volgens de geloofsleer is de ene God tegelijkertijd drie personen: de Vader, de Zoon en de Heilige Geest.
In de Griekse mythologie is Aphrodite de godin van de liefde en de vruchtbaarheid. De Romeinen noemden haar Venus. In de beeldende kunst wordt ze vaak vergezeld door haar hulpje Eros, wiens liefdespijlen onweerstaanbaar zijn. Aphrodite was de dochter van oppergod Zeus en Dione.