De balans moet altijd in evenwicht zijn omdat de linkerzijde gefinancierd wordt door de rechterzijde. Of te wel, alles wat je hebt, moet je kunnen betalen. Als er een verschil tussen de waarde van de activa en passiva is, compenseert het eigen vermogen dit.
Als je de totale activa en de totale passiva optelt, moet je aan beide kanten hetzelfde balanstotaal hebben. Het bedrag aan beide kanten van de balans is altijd gelijk.
Waarom is de balans altijd in evenwicht? De tellingen van de debetkant en creditkant van een balans zijn altijd in evenwicht. Dit komt omdat aan de debetkant, de waarde van je bezittingen vermeld staan en aan de creditkant verantwoord wordt hoe je dit vermogen gefinancierd hebt.
De balans is een (jaarlijkse) momentopname, want bedrijven dienen de balans in als onderdeel van de jaarrekening. Belangrijk om te weten is dat je op je balansrekening een 'balans per (datum)' zet. Het meest logische is 31 december. Zo krijg je een indicatie van wat de financiële situatie is in het afgelopen jaar.
Een balans is een weergave van de financiële situatie van een bedrijf. Het is een momentopname van de bezittingen, schulden en het eigen vermogen. De ondernemer ziet daarmee gelijk of de onderneming er goed of slecht voorstaat, hoe de investeringen voor de onderneming zijn gefinancierd en wat de waarde hiervan is.
Op je balans vind je al je bezittingen, schulden, en ook je eigen vermogen terug op een bepaald moment. Je balans bestaat uit twee zijden, namelijk de activa en de passiva, de belangrijkste eigenschap van een balans is dat deze ten alle tijden in evenwicht moet zijn.
De balans is een overzicht van de bezittingen, het vreemd vermogen (schulden) en het eigen vermogen van jouw entiteit, zoals een onderneming, instelling of persoon. De balans bestaat uit twee kolommen die met elkaar in evenwicht moeten zijn.
Een balans is een momentopname van de activa en passiva binnen je bedrijf. Activa staat voor bezittingen en valt onder de linker- of debetzijde van de balans. Passiva staat voor schulden en vind je onder de rechter- of creditzijde. Beide zijden moeten in evenwicht zijn.
De balans heeft altijd een linker- en rechterkant. Links is de debetzijde en staan de bezittingen van de onderneming, die noemen we de activa. Rechts is de creditzijde, hier zien we het eigen vermogen en de schulden die je nog moet betalen, de passiva.
Er bestaan analytische balansen, algemene balansen, vochtbalansen, zakbalansen, hangweegschalen, mechanische balansen en tafelweegschalen.
Ze geeft de volgende belangrijke factoren aan: Correcte zintuiglijke informatie, van onze ogen, spieren, pezen en gewrichten. Het belangrijkste zijn de evenwichtsorganen in het binnenoor, ons vestibulair systeem. Onze hersenen moeten dan al deze zintuiglijke informatie goed begrijpen en samenbrengen.
Evenwicht of balans is een situatie waarin zonder verstoring geen verandering zal plaatsvinden. Dit kan zowel een maatschappelijke, psychologische, economische alsook een natuur- of scheikundige betekenis hebben.
Er zijn drie soorten evenwicht te omschrijven. Je hebt een stabiel evenwicht, een labiel evenwicht en een indifferent evenwicht. Iets of iemand blijft staan, wanneer de zwaartelijn dus binnen het grondvlak valt. Dit grondvlak wordt gevormd door de steunpunten waar je lichaam of het voorwerp op staat.
Een negatieve balans betekent dat er meer schulden dan activa zijn, dus algemeen gezien is er geen waarde in het bedrijf voor jou beschikbaar op dat moment. Je bedrijf kan winst gemaakt hebben in een bepaald boekjaar en nog steeds een negatieve balans hebben als er een reeks verliezen was de voorgaande jaren.
Zit er een verschil tussen je activa en passiva, dan kun je niet verder. Heb je een klein verschil (minder dan € 25)? Corrigeer in dat geval je Eigen vermogen (Boekwaarde einde boekjaar) met het verschil.
Financieel inzicht in uw cijfers
De passiva bestaan uit het eigen vermogen en vreemd vermogen. Activa en passiva worden naast elkaar opgesteld en moeten onder aan de streep gelijk zijn, waarbij het verschil tussen bezittingen en schulden het eigen vermogen is.
Gouden Balansregel: vaste activa financieren met langlopend vermogen. Volgens de Gouden Balansregel moet de looptijd van de bezittingen op de balans in hoge mate gelijk zijn aan de looptijd van het vermogen op diezelfde balans.
Dit is het totaal van alle schulden en bezittingen, passiva en activa van een onderneming. Het balanstotaal is berekend door de gegevens van de Landbouwtelling te koppelen aan de financiële gegevens van de belastingaangiften voor de jaren 2010 tot en met 2012.
Verschil balans en resultatenrekening
De balans toont een overzicht van bezittingen en schulden van je bedrijf op een bepaald moment, terwijl de winst- en verliesrekening een overzicht toont van behaalde bedrijfsresultaat over een bepaalde periode.
De winst van je bedrijf staat in principe niet als specifieke post op de balans. Als er wel winst op de balans staat, dan betekent dit dat deze winst nog niet is verdeeld. De aandeelhouders moeten dan nog stemmen en besluiten over de bestemming van de winst.
Een jaarrekening bestaat uit verschillende onderdelen waaronder de balans, winst- en verliesrekening en toelichting.
De sluitpost op de winst-en-verliesrekening bestaat uit het resultaat. Dit is het verschil tussen de opbrengsten en kosten. Het resultaat kan zijn een winst of een verlies.
Op de balans staan de bezittingen aan de debetzijde en op de resultatenrekening staan de kosten aan de debetzijde.
Vlottende activa zijn bezittingen die snel rouleren en dus minder dan een jaar in een bedrijf aanwezig zijn. Dit zijn bijvoorbeeld debiteuren en voorraad. Ook behoren liquide middelen als een zakelijke bankrekening en kasgeld tot vlottende activa.