Emaille pan
Een emaillen pan bestaat uit een bepaald soort glas wat een basis van ijzer heeft. Dit materiaal geeft nooit gevaarlijke of giftige stoffen af. Daarnaast is een belangrijk voordeel van deze soort pan dat de smaak en de textuur van jouw eten perfect wordt bewaard.
Koop je een goedkoop dun emaille pannetje bij een discounter, dan is deze inderdaad magnetisch maar absoluut niet geschikt voor de intense warmte overdracht van de kookplaat.
Oven: Emaillen producten kunnen altijd gebruikt worden in de oven. (Producten die bijvoorbeeld een kunststof handvat hebben zijn uitgesloten, omdat dit wegsmelt in de oven.) Magnetron: Emaille dat is aangebracht op metaal nooit in de magnetron plaatsen!
Verhit emaillen pannen nooit zonder inhoud (water, olie, boter) en zorg ervoor dat de vloeistof nooit helemaal verdampt. Dit kan leiden tot oververhitting en schade aan uw pan. De aanbevolen maximale temperatuur voor koken en braden is 220 °C.
Emaille is (veel) duurder dan “gewoon” gietijzer, maar emaille mag je daarentegen gewoon met water en zeep afwassen. Dat is bij pannen die je moet inbranden een no-no omdat je dan de natuurlijke anti-aanbaklaag er weer afspoelt. Pannen zonder emaille kunnen ook iets minder goed tegen zuren bij het koken.
Emaille pannen
En dan als laatste nog een veilig alternatief: de emaille pan. Er zijn pannen van puur emaille, maar ook pannen met een emaille laag, zoals ik bovenstaand al uitlegde. Beide pannen zijn veilig en goed om te gebruiken.
Emaillen producten kunnen altijd gebruikt worden op open vuur en in de oven. Let erop dat producten die niet volledig uit metaal bestaan, zoals pannen met een kunststof handvat hiervan uitgesloten zijn omdat dit wegsmelt.
De glazuurlaag die we email of emaille noemen bestaat uit een mengsel van kwarts, borax, veldspaat en kaolien. Smelt je deze materialen in een oven dan kan de aldus ontstane gemengde substantie op een voorwerp worden aangebracht via branden.
Alle pannen van puur metaal kan je eigenlijk altijd gebruiken in de oven. De meeste pannen van roestvrij staal, koper, gietijzer en zelfs de meeste aluminium pannen zijn dus ovenbestendig. Als de pan beschikt over handgrepen van hout, staal, siliconen of plastic, bakeliet, dan is het lastiger.
Emaille kan in principe in je vaatwasser. Alleen, het vaak agressieve vaatwasmiddel tast op den duur het glazuur aan. Ons advies: was het met de hand af. Pas op met stoten, emaille is sterk maar er kunnen splintertjes afbreken.
De voordelen van emaille
Deze beschermlaag zorgt ervoor dat het desbetreffende voorwerp jarenlang mooi en stevig blijft. Aardewerk wordt door de emaille laag alleen maar harder en vooral dichter, waardoor het geheel minder vocht doorlaat en waardoor de kans klein is dat er krassen ontstaan op het materiaal.
De keramische pan is de uitkomst voor mensen die gezonder willen en van koken houden. De keramische pan heeft erg veel voordelen ten opzichte van de teflon pan. Los van het feit dat deze geen schadelijke stoffen bevat welke in het lichaam of het milieu komen, wordt het eten op een veel gezondere manier bereidt.
Een van de meest duurzame en beste pannen zijn pannen van gietijzer. Bij normaal gebruik zijn deze pannen eigenlijk niet kapot te krijgen. Daarnaast zijn de bakeigenschappen ongeëvenaard. De meeste gietijzeren pannen bevatten aan de binnenkant een geëmailleerde laag die nagenoeg onverslijtbaar is.
Koekenpannen van staal worden nog veel gebruikt in de horeca en ook aanbevolen door koks. Gerechten uit uw stalen koekenpan zijn in smaak, kleur en kwaliteit moeilijk te overtreffen!
Een emaillelaag heeft verschillende bruikbare eigenschappen: email is zeer glad (hygiënisch), het is erg hard, onbrandbaar en duurzaam, het is zeer goed bestand tegen inwerking van chemische stoffen en tegen verkleuring door uv-straling (hoge kleurvastheid). Metaal wordt door de emaillelaag tegen corrosie beschermd.
Emaille heeft de eigenschap van glas. En glas kan breken! Laat geëmailleerde spullen daarom niet vallen omdat de kans is groot dat er stukjes emaille afbarsten. Op zich kan dit geen kwaad voor zover u met het beschadigde gedeelte niet kookt.
Hoewel een klein beetje roestvorming niet schadelijk is voor de gezondheid, kun je een pan met wat roestplekjes even goed afwassen voor gebruik. Op die manier beperk je de eventuele inname van roest via je eten. Wanneer een pan duidelijk is beschadigd door roestvorming, kun je deze beter niet meer gebruiken.
Voor geëmailleerd gietijzer kies je de klassieke Le Creuset skillet of de koekenpan met een houten handvat. Geëmailleerd gietijzer hoef je niet in te branden en leent zich ideaal voor het (roer)bakken en sauteren op hogere temperaturen.
De ovale braadpan van Le Creuset is vervaardigd van geëmailleerd gietijzer en is een essentiële pan voor in de keuken. De vorm van de braadpan zorgt voor optimale warmteverdeling en is daardoor perfect voor het koken van stoofschotels.
Op zich hoef je emaille niet te poetsen. Gewoon schoonmaken met een klein beetje water en zeep is al voldoende. Pas wel op met chemicaliën bij je emaille. Bijvoorbeeld chloor, of andere heftige middeltjes kun je beter niet bij je sieraden in de buurt hebben.
De makkelijkste oplossing; ga voor een pan met een keramische antiaanbaklaag. Zo'n keramische antiaanbaklaag is goed bestand tegen hoge temperaturen en er komen geen gifstoffen vrij tijdens het bakken.
Goede pannen bestaan uit materialen die niet kromtrekken en weinig last hebben van aantasting als roest en vlekken. Een goed voorbeeld hiervan is aluminium. Aluminium is laag in gewicht. Het is betrekkelijk goedkoop en makkelijk te vervormen en te gieten.
Gelukkig kun je de pan gewoon blijven gebruiken. De beschadiging zit in de emaille laag. Dat is een soort glazen laag over het pure gietijzer staal. Dit zijn natuurlijke materialen die geen gevaar voor de gezondheid zijn.