Spanje kent een systeem van publieke gezondheidszorg (in de volksmond ´Seguridad Social´ genoemd) en een uitgebreid systeem van privé gezondheidszorg. Deze scheiding treffen we niet alleen aan in de ziekenhuiszorg, maar ook bij huisartsen, tandartsen, verpleeghuizen, thuiszorg, fysiotherapeuten.
De kwaliteit van de Spaanse gezondheidszorg doet zeker niet onder voor de Nederlandse. Wanneer je op wereldniveau kijkt, zie je dat Spanje op de 7e plaats staat. Ter vergelijking: Nederland staat op de 17e plaats. Met recht kan dus gezegd worden dat de gezondheidszorg in Spanje zeer goed is.
In Spanje zijn er geen terugbetalingen omdat de openbare gezondheidszorg gratis is. Als u voor verleende zorg heeft moeten betalen, dan kunt u de kosten daarvan na thuiskomst bij uw zorgverzekeraar declareren.
Verzorgingshuizen bestaan niet in Spanje, tenminste door de staat aangeboden (privé verzorgingshuizen bestaan nog wel). Het is gebruikelijk dat u pas wordt opgenomen in een verpleeghuis als u niemand meer heeft die voor u kan zorgen en als u écht verpleeghuiszorg nodig heeft.
De publieke gezondheidszorg is gratis voor bijna iedereen die in Spanje woont. Als je medische zorg nodig hebt ga je naar een gezondheidscentrum, een Centro de Salud. Hier werken meestal verschillende huisartsen en verpleegkundigen. Je wordt er geholpen door de huisarts die op dat moment beschikbaar is.
Het leven in Spanje is over het algemeen ongeveer 30% goedkoper dan in Nederland. (Bron: Numbeo). Je zult merken dat alle kosten voor levensonderhoud, zoals huur, boodschappen en de horeca, minder kosten dan in Nederland. Houd er wel rekening mee dat ook het gemiddelde inkomen in Spanje lager is.
Kosten aanvraag
De aanvraag van een seguridad social nummer is gratis.
Als je van een leven op straat houdt dan is Spanje het perfecte land. Uiteraard helpen de temperaturen heel erg mee maar de mentaliteit van de inwoners van Spanje is ook belangrijk. Het is heel normaal om op straat met vrienden af te spreken en om op een terras iets te gaan drinken met tapas erbij.
Net zoals in andere landen moet je ook in Spanje wegenbelasting of motorrijtuigenbelasting (impuesto de circulación of Impuesto Municipal de Vehículos de Tracción Mecánica) betalen.
U moet bij de bevolkingsdienst van de gemeente waar u bent ingeschreven melden dat u zal verhuizen naar Spanje. De gemeente zal u dan een getuigschrift van afvoering bezorgen, waarmee u zich later kan inschrijven in het Belgische consulaat te Spanje.
Centros de Salud – Gezondheidscentra
Gezondheidscentra (Centros de Salud) verlenen de primaire gezondheidszorg aan de Spaanse burgers. Hier vinden consultaties plaats tussen (huis)artsen en patiënt. Je kunt deze Centro de Salud vergelijken met onze multidisciplinaire huisartsenposten.
Er zijn bijna 800 ziekenhuizen in Spanje. Ongeveer 2/3 van de ziekenhuisbedden bevinden zich in openbare ziekenhuizen waar 80% van alle ziekenhuiszorg plaatsvindt.
Aanmelden Seguridad Social
Met de nodige documenten (in ieder geval geldig paspoort/identiteitskaart + NIE + formulier E-121) meldt u zich bij het regionale kantoor van de Seguridad Social. Voor adressen en telefoonnummers raadpleeg www.seg-social.es.
Portugal, een toonbeeld van gezondheid, is een van de landen met de beste gezondheidszorg, zowel in de openbare als in de privésector. Het land staat momenteel op de 17e plaats op de wereldindex van innovatie in de gezondheidszorg voor 2021.
Onverwachte belasting. Als je in Spanje een huis koopt van iemand die niet in Spanje woont, ben jij verantwoordelijk voor de meerwaardebelasting die de verkoper moet betalen. Het kan je een aardige bom duiten kosten als je dat niet weet.
Het gemiddelde jaarsalaris (in 2021) in heel Spanje is volgens het onderzoek 24.555 euro bruto (LET OP: dit is gemiddeld en dus niet het meest voorkomend).
De gemiddelde kosten van levensonderhoud voor een alleenstaande worden geschat op ongeveer € 586 per maand (exclusief huur / hypotheeklasten).
Altijd de laagste premie voor uw autoverzekering in Spanje, al vanaf 180 euro per jaar* Wanneer u voor het eerst een autoverzekering of een motorverzekering afsluit in Spanje, dan telt uw opgebouwde no-claim uit een ander land hier niet.
Wat doet een ziekenfonds? Als je lid bent van een ziekenfonds of mutualiteit, ben je verzekerd voor medische kosten. Het ziekenfonds betaalt een deel van het geld terug dat je betaalt aan de dokter, apotheek, ziekenhuis… Als je ziek wordt of een ongeval krijgt en je daarom niet meer kan werken, krijg je een uitkering.
U krijgt een document S1/formulier 121. Hiermee kunt u zich (en eventueel uw gezinsleden) inschrijven bij het ziekenfonds in uw woonland. Uw woonland verrekent uw zorgkosten met Nederland. U betaalt een verdragsbijdrage aan het CAK.
Ook zijn de prijzen in de supermarkten vaak hoger doordat er veel toeristen zijn. Kosten levensonderhoud per maand 2-persoons huishouden: Huur – 500 Euro per maand (vanaf) Nutsvoorzieningen (gas, licht, water) – 100 Euro (zonder zwembad en verwarming)
Dit klinkt waarschijnlijk veel Nederlanders en Belgen die in Spanje zijn gaan wonen wel bekend in de oren en feit is dat praktisch alle woningen in Spanje voorzien zijn van “persianas”, “porticones” of “contraventanas” die deels als functie hebben om voor meer intimiteit te zorgen en deels dienen voor de veiligheid ...
Spanje staat in 2018 op de Global Law and Order Report lijst (samengesteld door het Amerikaanse Gallup) op de 26e plaats van 142 onderzochte landen. Net zoals elk land kan er wel iets vervelends gebeuren maar over het algemeen staat Spanje bekend als een veilig land, iets wat veel bezoekers van het land ook ervaren.