De oudste Nederlandse kroket dateert uit 1830 en is naar recept van de kok van koning Willem I. Het werd gemaakt van overgebleven gaar vlees dat werd gepaneerd met vers bruidkruim en in de koekenpan werd gebakken.
De kroket komt waarschijnlijk uit Frankrijk. Daar werd in 1705 een eerste recept neergeschreven in Le cuisinier royal et bourgeois, het kookboek van de kok van Lodewijk XIV. Het is het oudste, bekende recept van de vleeskroket.
Dit voorgerecht vindt zijn oorsprong in Frankrijk, waar een aristocraat genaamd Louis de Bechamel, die verantwoordelijk was voor de keuken van koning Lodewijk XIV, de "vader" van de kroketten was.
De roots van de kroket liggen in Frankrijk. Het woord 'kroket' komt van het Franse 'croquer', dat knabbelen betekent. In een receptenboek uit 1651 (Le cuisinier royal et bourgeois) van de kok van Lodewijk XIV werd hij al beschreven.
Geschiedenis. De vleeskroket komt waarschijnlijk oorspronkelijk uit Frankrijk. In een druk uit 1705 van Le cuisinier royal et bourgeois, (eerste druk 1691) dat werd geschreven door François Massialot, de kok van Lodewijk XIV, staat al een recept voor kroketten ('croquets').
Dit werd al in de zeventiende eeuw gedaan. De snelle snack met vleesragout die wij kennen als kroket is echt een Nederlandse uitvinding. De kroket doet rond 1860 zijn intrede bij restaurants, bakkerijen-kokerijen en zogenaamde confiseurs in met name de steden in de Randstad. Op dat moment is het nog een delicatesse.
De millecroquettes is een hulpmiddel voor het zelf aanmaken van aardappelkroketten. Het werd uitgevonden door de Antwerpenaar Gaspard Thienpont, een handelaar in wild en gevogelte. Ondertussen is het toestel meestal uit de moderne keuken verdwenen. Voor het aanmaken van aardappelkroketten.
Kroketten worden meestal nog steeds als ongezond gezien wat te maken heeft met het feit dat een kroket wordt gefrituurd. Vroeger was frituren heel ongezond. Het frituurvet zat vol met transvetzuren die het slechte cholesterol in je bloed verhogen, en het goede cholesterol verlagen.
De naam voor zijn product werd hem door een vrouwelijke snackbarhouder van Duitse afkomst ingefluisterd: daar bestond de Frikadelle, een platte gehaktbal. De Vries nam die naam over: frikadel (zonder N).
De eerste bitterbal (danken we aan de Spanjaarden)
Zij frituurden balvormige hapjes met een korst van oud brood waar ze ragout in stopten. In de eeuwen die volgden werd de bitterbal vervolmaakt. Waarschijnlijk was de bitterbal er dus eerder dan de kroket.
De kroket is geen Nederlandse, maar een Franse uitvinding . In 1691 schreef de kok van Lodewijk XIV een recept voor 'croquets'. 2. Croquette is afgeleid van het Franse woord 'croquer', wat knabbelen betekent.
De kroket is in Nederland heel populair, maar in het buitenland kom je deze snack niet snel tegen. Of toch wel? Dit gefrituurde gerecht blijkt in veel landen geliefd, al maken ze het daar toch net even anders. Dit is wat je op je bord krijgt wanneer je in het buitenland een kroket bestelt.
Vlaams friteshuis Van Gogh in Amersfoort komt met verschillende kroketten voor in bijna alle categorieën van de Hall of Fame 2021, die op oudjaarsdag werd gepubliceerd. De klassieke rundvleeskroket deed het het allerbest: met een 9.07 werd de kroket nummer 1 in het Klassiek Klassement.
De vulling van een kroket is bijvoorbeeld een salpicon. Een salpicon bestaat meestal uit een bouillon die met een roux gebonden is en met daarin kleine stukjes gesneden vlees of vis al dan niet gemengd met gesneden groenten. Salpicon.
Zoals iedereen weet is de frikandel een typisch Hollandse snack. In Duitsland bestaat dan wel de frikadelle, maar dat is toch echt meer een platgeslagen gehaktbal. Tegenwoordig zijn op veel toeristische locaties in het buitenland, zoals Spanje, frikandellen te vinden.
De allereerste gepatenteerde friteuse werd in 1921 uitgevonden door Charles Champion. Deze vroege friteuse gebruikte elektriciteit om olie te verwarmen, wat een belangrijke stap was in de evolutie van friteusetechnologie. Frituren is gezonder dan je denkt.
Het zal voor sommigen een schok zijn, maar Nederland heeft een ander soort hotdog. Het heet Frikandel en het is gemaakt van een combinatie van vlees, waaronder paard .
In Antwerpen en Vlaams-Brabant wordt een frikandel doorgaans een curryworst genoemd, in Limburg ook wel eens een lange hamburger. Het woord frikadel wordt in België gebruikt als synoniem voor gehaktbal(letje).
“Veel mensen denken dat het stamt van de koloniale oorlog in Nederlands-Indië, en die link is heel begrijpelijk alleen pindasaus deed pas later zijn intrede. De naam staat heel simpel voor 'puinhoop op je bord'. Het is gewoon straattaal.”
Broodje kroket: 335 kcal, 15.4 gram vet (4,8 gram verzadigd), 2.8 gram suiker, 1.4 gram zout. Frikandel: 181 kcal, 13.2 gram vet (4,2 gram verzadigd), 0.6 gram suiker, 1.8 gram zout. Patat zonder (bakje van 150 gram): 395 kcal, 22 gram vet (5.2 gram verzadigd), 0.3 gram suiker, 0.7 gram zout.
4 oz aardappelkroketten (Shore Pride) bevat 260 calorieën. De macronutriëntenverdeling is 51% koolhydraten, 31% vet en 18% proteïne . Dit is een goede bron van proteïne (21% van uw dagelijkse waarde), calcium (25% van uw dagelijkse waarde) en ijzer (80% van uw dagelijkse waarde).
Weetje: De term 'kroket' komt oorspronkelijk uit Frankrijk, waar deze snack croquette werd genoemd. In het woord 'croquette' zit het Franse woord croquer of 'beet' of 'bijten'.
Door mosterd te gebruiken bij de vette “hap” verteerd het eten beter, dit komt omdat er in mosterdzaad etherische oliën zitten. (Het is dus geen toeval dat je bij de snackbar altijd een beetje mosterd bij je kroket krijgt).
Aardappelkroketten combineren heerlijk met een breed scala aan sauzen, van aioli tot ketchup of BBQ-saus . Hier zijn onze favorieten: Test Kitchen's favoriete aioli. Kruidenmayonaise.
Als er (te veel) vocht in je vulling of korst komt, zal je kroket immers openbarsten. En dat is net wat we niet willen! De vulling is het allerbelangrijkste onderdeel van je kroket. Besteed hier dus voldoende aandacht aan.