Darmkanker kan verschillende klachten geven, zoals een veranderde ontlasting of bloed in de ontlasting. Om vast te stellen of u darmkanker heeft, krijgt u een kijkonderzoek in de darm (coloscopie). Er wordt ook een stukje weefsel weggehaald en onderzocht. Ziet de arts poliepen, dan haalt hij die ook weg.
Onderzoek naar de tumormarker CEA bij darmkanker
CEA is de afkorting van carcino-embryonaal antigeen. CEA is een tumormarker. Gezonde mensen hebben ook CEA in het bloed. Maar als er meer CEA in het bloed zit dan normaal, kan dat door darmkanker of een andere soort kanker komen.
Aanhoudende pijn, krampen of een opgeblazen gevoel in de buik. Loze aandrang. Aanhoudende vermoeidheid. Het gevoel alsof de darm niet volledig wordt geleegd na de stoelgang.
Met een echo kan de arts uitzaaiingen in de lever bekijken.
Darmkanker zaait vaak uit naar de lever. Meestal krijg je een CT-scan, om te kijken of er uitzaaiingen in de lever zijn. Als de arts de uitzaaiingen beter wil bekijken, kan hij of zij bijvoorbeeld een echo van de lever maken.
Klachten als buikpijn, maagkrampen, winderigheid, diarree, een opgeblazen gevoel of obstipatie zijn de duidelijkste aanwijzingen dat je darmen niet naar behoren werken en zetten je immuunsysteem onder druk.
Niet iedereen met darmkanker heeft pijn. De pijn kan meerdere oorzaken hebben: pijn door de tumor zelf, als de tumor ergens tegenaan drukt in het lichaam. buikpijn of buikkramp als de tumor zorgt voor verstopping.
Klachten en symptomen bij dikke darm poliepen. Poliepen in de dikke darm geven niet altijd klachten. Klachten die voor kunnen komen zijn. Bloed in de ontlasting, verandering inhet ontlastingspatroon, erg onregelmatige stoelgang, buikijn en onverklaarbaar gewichtsverlies.
Zo kunnen we darmkanker vroeg ontdekken
Iedereen van 55 tot en met 75 jaar krijgt 1 keer per 2 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Je doet zelf thuis een poeptest (ontlastingstest) en die stuur je naar het lab. De dokter onderzoek of er bloed in je poep zit.
De symptomen van darmkanker kunnen heel verschillend zijn. Ze hangen ook af van de plek van de tumor. Je kan ook een tumor in je darmen hebben, zonder klachten te ervaren. Als je klachten hebt die op darmkanker kunnen wijzen, is het verstandig om op tijd naar de huisarts te gaan.
Bloed en/of slijm in je ontlasting
Bloed of slijm in je ontlasting kan door darmkanker komen. Het bloed hoeft er niet altijd rood uit te zien, ook donkere (bijna zwarte) ontlasting kan betekenen dat er bloed in je ontlasting zit. Als er bloed bij je ontlasting zit, ga dan naar de huisarts.
Vaak kunt u het bloed niet met het blote oog zien. Vooral wanneer de tumor al aan het begin van de dikke darm zit. Uw ontlasting kan door het bloed heel donker van kleur zijn, bijna zwart.Soms is het bloed juist helderrood van kleur.
Ongeveer 12.000 diagnosen dikkedarmkanker in 2022
Het aantal nieuwe patiënten bedroeg 0,74 per 1.000 mannen en 0,63 per 1.000 vrouwen (absoluut ongeveer 6.500 mannen en 5.500 vrouwen). De kans op dikkedarmkanker is het grootst in de leeftijdsgroep 80 tot en met 84 jaar en neemt daarna weer af.
Dikkedarmkanker wordt voornamelijk vastgesteld bij mensen die 55 jaar of ouder zijn. De kans op darmkanker stijgt dan ook met de leeftijd, 54% is ouder dan 70 jaar. Slechts 10% van alle darmkankerpatiënten krijgt darmkanker voor het 50ste levensjaar.
De CEA-waarde in het bloed kan verhoogd zijn bij de volgende kankersoorten: alvleesklierkanker. borstkanker. dikkedarmkanker.
Een CT-scan is een van de onderzoeken bij darmkanker. De afkorting CT staat voor computertomografie. Door deze scan (van de buik en longen) brengen we goed in beeld waar de tumor in de dikke darm zit. Verder geeft de scan informatie over mogelijke kankercellen in omliggende lymfeklieren en andere organen.
Uit onderzoek zijn deze cijfers bekend: 48 van de 100 mensen met uitgezaaide darmkanker leven na 1 jaar nog.19 van de 100 mensen met uitgezaaide darmkanker leven na 3 jaar nog. Mensen die chemotherapie of doelgerichte therapie (of allebei) krijgen bij uitgezaaide darmkanker leven gemiddeld 2 jaar langer.
Alarmsignalen zijn klachten die kunnen wijzen op een ernstige ziekte. Als je last hebt van één of meerdere alarmsignalen, dan is het belangrijk om naar de huisarts te gaan. De huisarts kan inschatten of verder onderzoek nodig is.
Behandeling van uitgezaaide darmkanker
Vaak is het niet mogelijk om de kanker helemaal weg te halen en te genezen. Kwaliteit van leven is dan het belangrijkste. Soms kunnen uitzaaiingen wel verwijderd worden, bijvoorbeeld met een operatie, met ablatie of met bestraling. Dit kan alleen als het er niet veel zijn.
Stress is geen erkende oorzaak van kanker.
De gemiddelde overleving van alle patiënten met een uitzaaiing was 22,5 maanden vanaf diagnose van de uitzaaiing. De driejaarsoverleving van patiënten met een longuitzaaiing was het grootst: 61,5%. Bij leveruitzaaiingen was drie jaar na diagnose nog 50 procent in leven.
Bij een tumor in de buik zijn de eerste symptomen vaak een vol gevoel, darmklachten of een opgezette buik. Een andere aanwijzing zijn pijnklachten. U kunt pijn hebben doordat de tumor in een orgaan groeit of daar tegenaan drukt. Of doordat de tumor op een zenuw of bloedvat drukt.
De kanker kan zich door het lichaam verspreiden via bloed en lymfevaten (uitzaaien). Als darmkanker zich uitzaait, is dat meestal naar de lever, de longen, de botten of in het buikvlies.
Als je darmkanker snel opspoort, heb je een kans van 95 procent om te genezen.Wie de ziekte pas opmerkt in een vergevorderd stadium heeft nauwelijks 10 procent kans om haar te overleven. Darmkanker kan je vroegtijdig opsporen, maar de helft van de gevallen wordt pas vastgesteld in een gevorderd stadium.
In een vroeg stadium is darmkanker meestal goed te behandelen, maar in een vergevorderd stadium zijn de kansen op genezing kleiner. Darmkanker komt vooral voor bij mensen van zestig jaar en ouder, maar ook op jongere leeftijd kan dikkedarmkanker optreden. Bij mannen komt het iets vaker voor dan bij vrouwen.