Realiseer je dat je deze gevoelens ervaart, maar dat je deze gevoelens niet bent. Je hébt gevoelens en emoties, maar je bént ze niet! Stap 2: Om afstand te creëren, is het belangrijk om te bepalen hoe je aan je gevoelens refereert.Zeg niet tegen jezelf: ik ben boos / ik ben verdrietig.
Gedachten loslaten doe je niet door er een gevecht mee aan te gaan. Je richt eenvoudigweg je aandacht op iets anders. Ga iets doen met al je aandacht, dan laat je geest de negatieve gedachten los. Geregeld komen negatieve gedachten eerst nog een paar keer terug, ze zijn niet meteen helemaal weg.
Boosheid loslaten doe je zo. De eerstvolgende keer dat je woede voelt opkomen, doordat je je benadeeld of bedreigd voelt, draai je het om. Niet boos worden om kleine denken, denk niet aan hoe jij benadeeld wordt en slachtoffer bent in deze situatie, maar bedenk hoe de ander (of de situatie) op dit punt is gekomen.
Kort gezegd is boosheid een emotie waarbij er uiting wordt gegeven aan onderliggende frustraties. Een frustratie die overal over kan gaan, onbegrip van de omgeving of juist onbegrip over jezelf. Op het moment dat frustratie toeneemt, neemt ook de emotionele spanning toe.
'Het gevoel van boosheid vertelt je iets', legt hij uit. 'Het is een manier om tegen jezelf te zeggen: als ik op deze manier word behandeld, is er iets mis. Het is een signaal dat je je miskend voelt, of niet rechtvaardig behandeld. ' Op die manier kan boosheid werken als een beschermingsmechanisme, legt hij uit.
Het moeilijke aan loslaten is het leren van nieuw gedrag en nieuwe gewoontes. En omdat ons gedrag een gevolg is van onze gedachten, ligt daar de sleutel. Loslaten kan soms ook eng zijn, omdat je het niet gewend bent en niet weet hoe het zal zijn zonder.
Ook kan het zijn dat je eerder bent afgewezen (door je ouders of een andere liefde) en we zijn als mens geneigd om ons te gedragen op manieren die al bekend voor ons zijn. Een onbeantwoorde liefde voelt op deze manier "normaal." Vandaar dat het dan moeilijk is om afstand te nemen.
Loslaten betekent simpelweg dat je het niet langer vasthoudt — wat veel energie kost. Het is vergelijkbaar met fysieke ballast vasthouden. Het wordt steeds zwaarder en uiteindelijk is het bijna ondragelijk. Van een loodzware boodschappentas ben je ook blij als die eenmaal thuis op de keukenvloer staat.
Neem afstand. Bij hem in de buurt zijn, met hem praten, leuke dingen doen als vrienden gaat je niet helpen om rustig te worden en je gevoel onder controle te krijgen. Je zult namelijk merken dat iedere keer als je hem ziet en bij hem bent, je weer iets geweldigs aan hem ontdekt wat jou nóg geïnteresseerder maakt.
Wanneer je merkt dat je begint te piekeren of een negatieve gedachte opmerkt, ga dan iets doen. Dit leidt je af van je negatieve gedachten. Vooral bewegen kan goed helpen om piekeren en onrust tegen te gaan. Ga bijvoorbeeld sporten of wandelen.
Negatief denken komt voort uit angst. Angst voor het onbekende, angst voor verlies aan controle, angst dat het niet goed komt. Niet voor niets is er de uitspraak: 'de mens lijdt nog het meest aan het lijden dat hij vreest'.
Vorm van zelfgerichtheid, 'narcisme', waarbij iemand op een verhaal van iemand anders alleen maar reageert met het delen van zijn eigen ervaringen.
Slachtoffers van negeren kunnen in een depressie raken en last hebben van boosheid, frustratie, gevoelens van onrust, isolatie en afwijzing, schuld, eenzaamheid en wanhoop. Ze voelen zich afgedankt als een oude bank waarvoor je geen plaats meer in je huis hebt.
Controle en duidelijkheid geven een veilig gevoel, veel mensen vinden dat prettig. Het kan dan ook erg helpen als je echt gelooft dat jouw leven beter wordt nadat je deze liefde hebt losgelaten. Ook als je niet weet of dat echt zo is. Het valt natuurlijk niet mee als je met een partner samenwoont.
Neem een nieuwsgierige houding aan en probeer te voelen wat je nodig hebt. Dat hoeft geen pleister zijn in de vorm van wat vluchtig contact met iemand. Misschien is het genoeg om de emotie er gewoon te laten zijn. Wanneer de emotie er gewoon mag zijn, dan wordt ze minder destructief.
Hij wil nooit meer seks, zij klaagt over het dopje van de tandpasta, hij komt steeds later thuis van zijn werk en zij praat liever met haar vriendinnen dan met hem. Zo herken je de signalen van een slechte relatie. Volgens psychologen zijn er verschillende signalen die erop wijzen dat het niet goed gaat met de liefde.
Boosheid kan enorm veel oorzaken hebben. Meestal is woede een reactie op een situatie die ons in gevaar brengt. Bijvoorbeeld als anderen handelen op een manier die niet in overeenkomst is met onze belangen, wanneer ons iets ontzegt wordt of wanneer we ons doel niet kunnen bereiken.
Boosheid kan worden opgevat als een protestreactie op het verlies van verbinding. Als u in gesprek bent met iemand en hij verbreekt de verbinding of het contact door zich bijvoorbeeld op iets anders te concentreren, bijvoorbeeld zijn telefoon, is een logische reactie boosheid.
Er zit iets anders achter
Veel volwassenen hebben ook nooit geleerd om hun gevoel te herkennen en reageren uit gewoonte altijd boos. Met een muur van boosheid schrik je mensen af en ben je minder kwetsbaar. Toch is het goed om je af te vragen of er iets anders achter jouw boosheid zit.