De intelligentie van kraaiachtigen is bij geen vogel beter te observeren dan bij kauwtjes. Onderzoekers hebben ontdekt dat kauwen een soort taal kennen, met bepaalde geluiden voor verschillende situaties. Waarschijnlijk is de kauw wel de slimste van de collectie van de kraaiachtigen.
Voedsel. Kauwen zijn alleseters: van insecten, slakken, wormen, knoppen, zaden, bessen tot patatresten en kadavers.
Ze kunnen goed leren praten, en worden erg tam. Het is echter niet verstandig (en niet legaal) om een kauw als huisdier te houden. Jonge kauwtje hebben rond de klok ieder uur voedsel nodig. Als ze ouder worden, gaan ze één persoon als partner beschouwen.
Nee, geen goed idee. Naast het feit dat de kauw een beschermde inheemse diersoort is en het bij de wet verboden is een wilde vogel in huis te houden, is deze intelligente vogel ook niet geschikt als huisdier.
Bijzonder effectief zijn bijvoorbeeld de geluidstoestellen met angstkreten, knalapparaten, Hawk Eyes en roofvogelgelijkende vliegers. Ook met een kunststof nepkraai kun je kauwen verjagen. Let wel, zorg er altijd voor dat de kunststof nepkraaien op hun kop hangen. Zo lijken de vogels dood.
Met elkaar overnachten ze vaak in bosjes van jonge bomen. In een groep zijn ze beter beschermd tegen een aanval van een uil, kat, marter of een ander roofdier. Voordat de groep zich verzamelt om te gaan overnachten, verblijven ze nog op een soort verzamelplek.
Ze voelen zich opperbest in een grote groep. Voortdurend communiceren ze met elkaar. In een kolonie kauwen gaat het er dan ook zeer levendig en bij momenten zelfs lawaaierig aan toe. Als echte communicatiespecialisten hebben ze een breed gamma aan roepgeluiden.
Kraaien, Spreeuwen, Vossen etc.
Meer feiten over de kauw
Een kauw kan heel oud worden en dieren kunnen wel 15 jaar worden.
Overdag foerageren die Kauwen verspreid in groepjes in of rond de stad, of op het platteland. Want voedsel vinden ze in feite overal. Maar 's avonds maken ze er een echt gezellige wintermeeting van. Ze troepen samen om zich te behoeden voor nachtelijke gevaren zoals uilen, katten, marters en andere gevaren.
De kauw toont dat de mens te pietluttig is geworden en te veeleisend. Hij maakt zijn omgeving wel gezellig. Warm en sfeervol op zijn eigen unieke manier, zodat zijn jongen er een geborgen gevoel krijgen vanaf het eerste moment dat ze hun koppies uit het ei steken.
Sommige experts geloven dat papegaaieneigenaren hun vogels moeten leren te praten voordat ze leren te fluiten, omdat fluiten in de weg kan staan van het leren van woorden. Grijze Roodstaartpapegaaien hebben een reputatie dat ze de beste sprekers zijn.
Kauwen gebruiken iedere winter vaste plekken waar ze zich voorverzamelen – ze komen samen en zoeken vervolgens samen een slaapplek. Zo zijn enkele flats in Arnhem-Zuid en de Rijnhal vaste voorverzamelplaatsen, terwijl het dak van het Gelredome de uiteindelijke slaapplaats is voor maar liefst 4.500 tot 5.000 vogels.
Tegenwoordig gelden de volgende vliegsnelhe- den: Postduif 70 K.M.; Zwaluw 100 KM.; Sperwer 41 K.M.; Meeuwen, Bonte Kraai, Roek 49 tot 52 K.M.; Vinken, Sijsjes 52 tot 55 K.M.; Slecht- valk 59 K.M.; Kauw 61 K.M.; Spreeuw 74 K.M.
Schade en overlast door de kauw
De kauwen kunnen veel overlast veroorzaken zoals het vernielen van gazons en sportvelden doordat ze op zoek gaan naar insectenlarven. Andere schade en overlast van de kauw zijn: vraat-, pik- en krabschade aan ingezaaide en gekiemde gewassen, fruit; schade aan graan.
Ze beschikken over probleemoplossend vermogen. Wel eens kraaien boos je tuin uitgejaagd? Wellicht komen ze nog eens wraak nemen, want ze zijn in staat je gezicht te herkennen. Een intelligente vogelfamilie dus.
kauwen voedsel
Kauwen eten vooral zaden, (bodem)insecten, vruchten maar ook kadavers, afval, brood en vogelvoer. Nesten van andere vogels worden geplunderd.
Mannetje: geheel zwart, met leigrijze hals. Wijfje: Hetzelfde, er is geen verschil tussen het mannetje en het wijfje. De iris van het oog is wit van kleur.
Kraaien 'praten' normaal gesproken vooral met familieleden en beperken het contact met vreemde soortgenoten. Maar voor en tijdens het eten blijken de dieren wel volop te communiceren met vreemden, vermoedelijk over het gebruik van gereedschap om voedsel te pakken te krijgen.
Gebruik laser om kraaien en kauwen te verjagen
Ook lasers zijn effectief bij verjagen van kraaien en kauwen. Deze vogels zien de laserstraal als een gevaar. Om die reden is het een goede manier om kraaien af te schrikken. De laser werkt over een grote afstand.
Vogels verjagen met geluiden en geuren
Vogels hebben bovendien een hekel aan sterke geuren, zoals: peper. kanaal. andere pittige specerijen.
Er zijn een aantal manieren waarop je vogels kunt weren of wegjagen uit je tuin. Zo kan je een groot net spannen waar ze altijd zitten of vogelpinnen plaatsen waar ze altijd landen. Ook hebben vogels een hekel aan sterke geuren van kruiden zoals peper bijvoorbeeld.
Kauwtjes leven in groepen. In het Engels heet dat mooi: een murder. Net als met een grote familie, beschermen ze zich door samen te blijven. Het is ook een gezelschapsding: laten we eerlijk wezen, wij vinden het toch ook leuk om 's avonds samen om pad te gaan?
Kauwen hebben een stevige en relatief korte donkere snavel. Kraaien hebben een krachtige karakteristieke zwarte snavel waarvan de bovensnavel bij de punt naar beneden buigt. Een kauw heeft een donkergrijs verenkleed met een lichtgrijs achterhoofd. Een kraai heeft een volledig zwart verenkleed.
Om te beletten dat kauwen in jouw schouw broeden, sluit je de rookgaten best af met gaasdraad of met een metalen roostertje (inox) met mazen van max. 3 cm doormeter. Gaasdraad is echter geen oplossing op lange termijn; kauwen zijn erg inventief en kunnen de draad met hun sterke snavel loswrikken.