De zelfklevende tesa Powerstrips Plafondhaak is een snellere en eenvoudigere oplossing. Het is een verwijderbare haak met een draaibare kop die veilig aan bijna elk plafond kan worden bevestigd. Hij kan voorwerpen tot 500 g dragen. Bovendien kan je deze haak op elk moment verwijderen zonder dat hij sporen nalaat.
Met dubbelzijdige montage tape heeft u een goed alternatief voor boren en spijkeren. Grote kleefkracht, maar soms wel met resten bij verwijderen. Een eenvoudig alternatief op dubbelzijdig tape, zijn montagestrips.
Betonhaakjes zijn, zoals het woord al doet vermoeden, met name geschikt om iets op te hangen aan betonnen muren. Je hoeft niet te boren, maar wees je er wel van bewust dat je alsnog gaatjes in de muur maakt.
Hoe plaats je een spiegel zonder te boren? Het is niet moeilijk om een spiegel te plaatsen zonder het ophangsysteem in de muur vast te boren. Je kunt hier bijvoorbeeld dubbelzijdige kleeftape voor gebruiken. Je plakt de tape in de hoeken van de spiegel en vervolgens druk je de spiegel tegen de muur.
Je verwacht het misschien niet, maar een zware spiegel ophangen doe je het beste met lijm en dubbelzijdig tape. Dan hebben we het echt over spiegels die meer dan 36 kilo wegen of groter zijn dan 2 vierkante meter, al werkt deze manier van bevestigen natuurlijk ook bij kleinere spiegels.
Wat is een blind ophangsysteem? Deze zorgt ervoor dat het ophangsyteem niet zichtbaar is aan de voorkant van het paneel, dat het paneel nog strakker en mooier aan de wand hangt en als het ware zweeft doordat het twee centimeter van de muur af komt te hangen.
Boor je - uiteraard met een boorhamer - in beton, gebruik dan niets anders dan een echte betonboor. De verschillen tussen boren zitten aan de opnamezijde - een SDS-variatie of snelspan - en aan de kop. Steen- en betonboren hebben een stompe kop die fungeert als een soort beitel die het materiaal wegslaat.
Boren in plafond is bijvoorbeeld een extra zware klus, waar het extra opletten is omdat je boven je macht werkt. Zorg dus altijd dat je veilig werkt en dat er iemand in de buurt is mocht er iets mis gaan. In beton boren is zwaar, omdat dit materiaal keihard is.
Als je veel geluk hebt (en vooral veel kracht hebt) kan je met een klopboormachine in een plafond van wat zachter beton een gat boren met een gewone betonboor. In het slechtste geval knapt de betonboor echter en spat het afgebroken deel van de boor ergens heen.
Spijkers in de muur slaan klinkt zo simpel, maar kan nog best lastig zijn. Je wil niet op je vingers slaan, maar als je de spijker niet ondersteunt dan sla je gemakkelijk de spijker krom.
Betonspijker. De betonspijker is ook gemaakt van gehard staal. Daarnaast bevat deze spijker ribbels, waarmee hij zich vast hecht in beton. Een variant hierop is de plintnagel.
Wil je echt absoluut geen gaten in de muur? Dan blijft er maar een oplossing over: plakstrips. Plakstrips bestaan uit een soort van gum of uit dubbelzijdige tape die je aan de achterkant van de poster bevestigd. Met deze plakstrips kun je de poster ook weer makkelijk loshalen, zonder beschadiging aan de muur.
Foto's op de muur plakken: Gebruik zelfklevende strips die je op de muur aanbrengt. Duw de foto ertegen aan en de foto hangt. Ook schilders tape, voor delicate ondergronden of Washi tape, doen het goed zonder het behang te beschadigen. Met magneetverf op de muur kun je de foto's met magneten op de muur plakken.
Als je jouw raamdecoratie niet wenst te boren of te schroeven kun je kiezen voor speciale dubbelzijdige plakstrips. Deze plakstrips zijn geschikt voor ieder raam, zowel voor draai- kiepramen als voor vaste ramen. Het ophangen van je raamdecoratie is met deze plakstrips super makkelijk.
De leidingsbuizen lopen meestal hoog aan de muur dichtbij het plafond. Daar zitten dan ook de lasdozen. In de lasdozen worden de draden doorverbonden of gesplitst met behulp van lasklemmen of lasdoppen. Elke schakelaar wordt vanuit een lasdoos met een bruine fasedraad en een zwarte schakeldraad voorzien.
Als je zelf wil uitzoeken waar de leidingen lopen dan kun je bij de bouwmarkt een leidingzoeker kopen. Een leidingzoeker detecteert met gemak leidingen die verstopt zitten in vloeren, muren en plafonds. Op deze manier voorkom je dat je per ongeluk in gas-, elektra-, en waterleidingen boort.
Het grote verschil tussen een klopboor en een boorhamer is de overbrenging van de slagkracht. Bij een boorhamer gebeurt dit door een pneumatische zuiger die luchtdruk opbouwt. Anders dan bij een klopboormachine wordt de slag direct overgebracht op de boor.
Let op: gebruik geen klopboormachine voor beton. Een klopboormachine heeft specifieke kenmerken en bijbehorende voordelen, maar het is helaas niet geschikt om in beton te boren. Voor andere materialen, voornamelijk de zachtere materialen, is een klopboormachine wel uitermate geschikt.
De juiste boor voor natuursteen en metselwerk is altijd een steenboormachine met carbide. Voor beton, zoals het vaak op plafonds en vloeren te vinden is, is in ieder geval een betonboor nodig.
Boren in beton met stucwerk
Sommige muren zijn voorzien van een stuclaag. Dit is vrij zacht materiaal en brokkelt snel af wanneer je verkeerd boort. Om dit te voorkomen kun je het beste de muur voorboren met een kleinere boor en een boormachine zonder klopfunctie om zo min mogelijk schade te veroorzaken.
Hou een plankdrager op zijn positie en teken alvast één boorgaatje af met het potlood. Boor het eerste gat in de muur, steek er een geschikte plug in en schroef de plankdrager vast (lichtjes, je moet hem nog kunnen draaien). Controleer of de plankdrager waterpas hangt en teken dan de andere boorgaten af.