Twee tips om splinters te voorkomen: Maak met een Stanleymes een inkeping langs een liniaal over de lengte van de zaagsnede voordat je begint te zagen. Plak de boven- en onderkant van het plaatmateriaal af met schildertape en teken hierop de zaaglijn af. Deze simpele voorzorg werkt ook voor de andere zagen.
Zaag het werkstuk met de goede kant naar boven. Dit geeft minder beschadigingen omdat de zaagtanden van een cirkelzaagblad van bovenaf zagen. Eventuele splintervorming bevindt zich dan aan de onderzijde. Bij een decoupeerzaag is dit andersom.
Let op de juiste stand van de tandjes: die moeten van het handvat af wijzen. Zet het zaagblad op de afgetekende zaaglijn en maak een inkeping door de zaag een paar keer naar je toe te trekken. Je kunt je duimnagel gebruiken als geleider.
Zagen op de juiste manier
Zaag met lange, regelmatige bewegingen, zonder veel druk uit te oefenen. Tip! Hoe meer kracht je zet, hoe groter de kans dat je scheef zaagt. Het zagen gaat minder stroef als je het blad invet met wat olie of (koud) kaarsvet.
Meubelpanelen van geperst hout zagen
Een handige tip voor het zagen van je meubelpaneel: plak doorzichtig plakband over de zaaglijn die je met een potlood hebt aangebracht. Gebruik een scherpe en fijn getande zaag en zaag met rustige bewegingen. Hierdoor splintert de coating minder snel.
Twee tips om splinters te voorkomen: Maak met een Stanleymes een inkeping langs een liniaal over de lengte van de zaagsnede voordat je begint te zagen. Plak de boven- en onderkant van het plaatmateriaal af met schildertape en teken hierop de zaaglijn af. Deze simpele voorzorg werkt ook voor de andere zagen.
Als je als klusser te snel wilt gaan met een decoupeerzaag, is de kans op vervormingen groot. Recht zagen gebeurt alleen als je niet te veel druk zet op de zaag. Te veel duw-werk zorgt ervoor dat het zaagblad alle kanten opgaat. Ook kan de zaag breken bij teveel druk, of kunnen er schroeiplekken komen op het hout.
Hout is op twee manieren te zagen: schulpen, in de lengterichting (met de vezel mee). afkorten, in de breedterichting (dwars op de vezel).
Dus wat is de truc om recht te zagen: klem met lijmklemmen een rechte waterpas of houten plank aan je houtwerk vast. Daarna zaag je heel gemakkelijk gewoon langs jouw gemaakte zaaggeleider en houd de decoupeerzaag tijdens het zagen strak tegen de geleider aan. Het resultaat: een rechte zaagsnede.
Bijna altijd zijn de tanden van een zaag gezet, dat wil zeggen beurtelings naar links en naar rechts uitgebogen. Dit om het vastlopen van het zaagblad in de zaagsnede te voorkomen.
Hoogte zaagblad
Bij het afkorten van massief hout behoort de zaag net boven het materiaal uit te steken. Bij plaatmateriaal moet het zaagblad ook net boven het plaatmateriaal uitsteken of nog iets hoger (net een gehele tand uit het materiaal).
Over het algemeen is dit relatief eenvoudig; meestal is het zaagblad los te draaien door de bout waarmee hij vast zit, dezelfde kant op te draaien als de richting waar het zaagblad zich naartoe beweegt wanneer de machine in gebruik is.
Een cirkelzaag wordt meestal gebruikt om snel en nauwkeurig rechte lijnen te zagen. Deze machines blinken uit als het gaat om lange zaagsneden in dikkere materialen. Cirkelzagen worden vooral gebruikt voor hout, al kunnen ze ook in andere materialen zagen, soms gebruikmakend van een speciaal zaagblad.
Met de cirkelzaag
Wanneer je multiplex of gefineerde meubelplaat met een cirkelzaag te lijf gaat, ontstaan de splinters aan de bovenkant. Wat je kunt doen, is in twee keer zagen. Eerst maak je een ondiepe zaagsnede van 3 à 4 mm en vervolgens zaag je de plaat door.
Zaag de plaat met een hoog toerental om soepel door de plaat heen te komen en zorg dat de zool van de decoupeerzaag volledig vlak met de plaat ligt bij het inzagen van de plaat. De zaagsnelheid wordt bepaald door de zaag; laat de zaag zijn werk doen en duw de decoupeerzaag slechts lichtjes over de zaaglijn.
Recht zagen
Je kunt ook zelf eenvoudig een zaaggeleiding maken van een lat die je vastzet met lijmklemmen. Zaag je zonder geleiding, dan is het eerste vereiste dat je kunt zien waar je heengaat. Goed licht is belangrijk. Draai het materiaal zo dat de cirkelzaag geen schaduw werpt op de zaaglijn.
Onder het wateren van hout wordt verstaan het gedurende langere tijd, gewoonlijk negen maanden tot drie jaar, bewaren van vers gekapte, ongezaagde boomstammen in water. Dit met als doel de verwerkbaarheid en de duurzaamheid van het hout te verbeteren en het werken van hout na droging te verminderen.
Wat is kwartiersgezaagd hout? Bij zuiver kwartiers gezaagd hout staan de groeiringen loodrecht op de op de bovenzijde van de plank (figuur 2). De groeiringen zijn dan zichtbaar als evenwijdige lijnen die aan beide uiteinden van de plank op dezelfde plaats zichtbaar zijn.
Als de boomstam op de grond ligt, zoals vaste grond in het bos of het gazon in de tuin, kan je de boomstam met de kettingzaag direct op de grond zagen. Let er in dat geval op dat de kettingzaag de grond niet raakt , want dat maakt de ketting bot. Zorg ervoor dat de stam niet kan wegrollen voordat je begint te zagen.
De maximum zaagiepte is de maximale dikte van het materiaal, waarin we willen werken.In hout varieert dit van 50-85 mm, in metaal echter van 2-8 mm. Zaagbewegingen - hier geldt, hoe hoger het aantal slagen, hoe sneller het zagen.
Werk rustig en stuur de zaag met vaste hand. Hoe rechter je hand boven het zaagblad ligt, hoe makkelijker je precieze bochten en rechte lijnen zaagt. Houd het apparaat stevig op het oppervlak, maar zet niet teveel kracht want dan verbuigt het zaagblad. Zoals voor alle gereedschappen geldt: laat de zaag het werk doen.
De beste koop decoupeerzaagmachine is volgens ons de Bosch PST 900 PEL. Dit ideale apparaat biedt een fijne combinatie van zaagprecisie en kracht. De prijs valt onder de middenklasse, waardoor het een goede aankoop is voor de fanatieke klusser die op zoek is naar een gedegen apparaat.
Een gefreesd zaagblad is zeer geschikt voor grof zaagwerk in zachte tot middelharde materialen. Een geslepen blad is zeer geschikt voor nauwkeurig en zuiver zagen in zachte tot middelharde materialen.