Bewaar de spinazie in de koelkast, in een plastic zak met gaatjes. Blancheer spinazie kort voor invriezen.
Bewaartip voor dit product
Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Spinazie bewaren buiten de koelkast
Het Voedingscentrum raadt aan om je eten niet langer dan 2 uur buiten de koelkast te laten staan.
Ja, dat is veilig. Het is wel belangrijk dat je restjes spinazie na de eerste bereiding snel laat afkoelen en in de koelkast bewaart, bij 4 °C. Zo krijgen bacteriën die nitriet produceren, minder kans om te groeien. Bewaar restjes niet langer dan 2 dagen in de koelkast.
Tot voor kort werd er inderdaad geadviseerd om deze twee voedingsstoffen niet met elkaar te combineren. Waarom? Het nitraat waar groenten als spinazie, waterkers en andijvie bomvol mee zitten, kan omgezet worden in nitriet en schadelijke nitrosamines. Dit proces wordt versneld in combinatie met eiwitten uit vis.
Vroeger kookten ze de spinazie daarom met een beetje krijt, maar dat kan simpeler: eet gewoon een gekookt ei bij je spinazie. Het ei maakt het oxaalzuur in spinazie onschadelijk (room doet dat ook, vandaar spinazie à la creme), waardoor je geen last meer hebt van stroeve tanden.
Is spinazie invriezen gevaarlijk? Volgens het voedingscentrum kun je ingevroren spinazie ontdooien, maar moet je bepaalde stappen in het bereidingsproces goed doorlopen. Zo is de spinazie kwetsbaar na het opwarmen en moet het bladgewas zo snel mogelijk afkoelen.
Wanneer de spinazie is afgekoeld, bewaar deze dan in een luchtdichte verpakking. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een ziplock zakje of plastic bakje. Bewaar de spinazie vervolgens bij een temperatuur van minimaal -18°C graden. De ingevroren spinazie kun je nu maximaal 3 maanden in de vriezer bewaren.
Nog niet zo lang geleden werd gedacht dat het opwarmen van spinazie en andere nitraatrijke groente schadelijk zou zijn voor de gezondheid, maar uit recent onderzoek blijkt dat die zorgen ongegrond zijn en we ons bordje prima in de magnetron kunnen zetten.
Bewaren hoeft trouwens niet in het koelkastgedeelte; gerechten met spinazie invriezen is geen probleem. Je moet het gerecht wel helemaal laten afkoelen voordat je het in de koelkast zet, toch? Dat klopt.
Broccoli bewaar je in de groentelade van je koelkast. Op een koele plek buiten de koelkast is broccoli 1-2 dagen houdbaar. Je kunt broccoli tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C, bewaren. Rauwe broccoli eerst 2-4 minuten blancheren (kort verhitten) kort voor invriezen.
Hoe langer de spinazie lauwwarm blijft in plaats van door en door heet, hoe langer bacteriën de kans krijgen om zich te vermenigvuldigen. Het Voedingscentrum raadt aan om eenmaal bereide spinazie niet langer dan 2 dagen in de koelkast te bewaren.
Spinazie bereiden & bewaren
Verse spinazie kun je het beste op de dag van aankoop eten. Komt dat niet goed uit? Dan kun je spinazie 2 dagen in de koelkast bewaren.
De bladgroente bevat veel van die chemische verbindingen, die van zichzelf onschadelijk zijn. Maar bacteriën kunnen nitraten omzetten in nitrieten, en die zijn in grotere hoeveelheden wel schadelijk voor ons lichaam. Het niet-opwarmadvies is bedoeld om de bacteriën te dwarsbomen.
Het kan dan ook lastig zijn om door een hele zak verse spinazie te komen voordat alles bedorven is. Zien de bladeren er slijmerig of klef uit, of beginnen ze te stinken? Dan kun je ze beter niet meer eten. Gelukkig zijn er wel manieren om je verse spinazie langer goed te houden – zowel in de koelkast als in de vriezer.
Diepvries spinazie is verser dankzij het snelle oogsten en diepvriezen. Uit wetenschappelijke studies blijkt dat de hoeveelheid vitamines, mineralen en vezels in diepvries groenten even groot of groter is dan in verse groenten. Dit heeft te maken met de tijd tussen oogst, bereiding en diepvriezen.
Spinazie slinkt erg tijdens het koken, zodat je vertrekt van een groot volume om een kleine portie over te houden. Misreken je echter niet: 200 tot 300 gram rauwe spinazie per persoon is voldoende. Spinazie kan je koken, in een klontje boter stoven of met andere groente roerbakken.
Je kunt spinazie ook rauw eten. Verder kun je verse spinazie prima uit de diepvries eten, dat is nét zo gezond als vers. Alleen bij spinazie à la crème zitten toevoegingen die je niet nodig hebt.
Jazeker, onze bladspinazie uit de vriezer is zeer geschikt om in smoothies te gebruiken. Een groene smoothie is super gezond en is een perfecte manier om gezond je dag te beginnen!
In de koelkast kan je hem slechts een paar dagen bewaren, maar gelukkig kan je puree ook invriezen.
Je kunt sla maximaal 3 maanden in de vriezer bewaren, maar als je het tot slasoep verwerkt verleng je de houdbaarheid tot 12 maanden.
Wie van spinazie, sla of andijvie houdt, hoeft zich niet meer in te houden: volgens het Voedingscentrum blijkt uit nieuw onderzoek dat het eten van deze nitraatrijke groenten niet gevaarlijk is. Tot nu toe raadde het Voedingscentrum aan om maximaal twee keer per week groente met veel nitraat te eten.
Het verhitten van spinazie heeft een aantal voordelen ten opzichte van het rauw eten. Gekookte spinazie zorgt voor een 3 maal grotere hoeveelheid bètacaroteen. Dit antioxidant wordt in vitamine A omgezet. Daarnaast kan het lichaam meer ijzer, magnesium en zink uit de spinazie opnemen als die wordt verwarmd.
Gevarieerd eten is het beste. Ze is van mening dat - ondanks de nitraat - verhitte spinazie net zo gezond is als rauwe spinazie. Het voordeel van verhitten is namelijk dat het lichaam een grotere hoeveelheid calcium, ijzer en magnesium uit deze groente zou kunnen opnemen.