Om extra zekerheid te hebben dat je krullen goed blijven zitten, raden we je aan te krullen met een temperatuur die tussen de 150 graden en 200 graden Celsius ligt. Dat klinkt heet, maar als je een goede krultang hebt, zorgt deze temperatuur niet voor haarschade, maar alleen voor een mooie krul.
Pak als je je haar krult met een krultang, dunne plukjes haar per keer. Waarschijnlijk laat je de haarpluk normaal hangen, nadat je het hebt gekruld. Probeer ééns na het krullen, de plukken vast te zetten met spelden. Zo krijgen de krullen de kans om af te koelen en blijft het ook langer zitten.
Heb je te weinig proteïne in je haar, dan rekt je haar te veel mee, waardoor je krullen uitzakken. Om dit te herstellen kun je je krullen een proteïne behandeling geven. De proteïnen dringen door in de haarschacht waar ze de schade aan de haarstructuur herstellen. Je haar zal weer zacht en veerkrachtig worden.
De krultang is wellicht de meest voor de handliggende tool om krullen in je haar te maken. De tangen zijn in verschillende diameters verkrijgbaar, en des te groter de diameter, des te groter de krul. Was je haar, droog het en breng een heat protecting spray aan. Verdeel je haar daarna in lokken.
Curly haar kun je makkelijk één keer per week wassen. Als je veel sport, kun je het tussendoor co-washen of alleen met water spoelen. Coily haar was je liever niet vaker dan één keer per week. Als het niet vies aanvoelt zelfs liever één keer per 2 à 3 weken.
Maak je haar een beetje nat, met eventueel een verstevigingsproduct. Draai een kleine lok haar, waarbij je deze uiteindelijk vastzet met een schuifspeldje in een soort spiraal. Je kunt hier 's nachts mee slapen en zelf bepalen hoe groot de krullen worden door je haar te verdelen in dikke of dunnere lokken.
Zodra je een lok van je haar hebt gekruld, rol je de lok op en zet je deze vast met een clipje. Dit herhaal je net zolang totdat al je haar is opgerold en is vastgezet op je hoofd. Het ziet er misschien even gek uit, maar dit is dé manier om je haar goed af te laten koelen en de krul tegelijkertijd te behouden.
Je haar föhnen op de koude stand is één van de makkelijkste manieren om stevige krullen te krijgen. Krul je haar eerst met een krultang en blaas er daarna wat koude lucht overheen. Zo koelen je krullen af en blijven ze de hele dag in model.
Krullen zijn vaak droog en hebben extra voeding nodig, met name proteïne. Dit stofje zorgt voor de elasticiteit in je haar, waardoor je krullen hun veerkracht krijgen. Haar bestaat voor een groot deel uit proteïne. Bij gebrek aan proteïne, zal het haar breekbaar worden en zullen de krullen hun definitie verliezen.
Gebruik geen haarlak
In de laatste fase van je haar krullen gebruik je beter een texturizing spray. Een textuur spray geeft meer volume aan je haar en minder gewicht, wat je krullen alleen maar ten goede komt. Hierdoor worden ze luchtiger en krijg je een echte bounce.
Deze Balmain Paris Hair Couture haarlak is ideaal wanneer je krullen hebt. Het laat je krullen opveren en geeft het een goede boost. Ohja, hij werkt ook tegen pluishaar! Deze ken je vast: de L'Oréal Paris Elnette Satin Volume haarspray.
Sulfaten zijn erg extreem voor het haar en zorgen dat de krullende lokken in no time uitdrogen. Geen sulfaten meer op jouw doucheplankje dus. Omdat krullend haar droog en broos is, knapt het bij het kammen snel af. Het resultaat is gebroken haar en gespleten haarpunten.
Door het gebruik van de pil, zwangerschap of overgang, kan de textuur van je krullen veranderen. Sommige mensen raken hun krullen kwijt naarmate ze ouder worden. Ook dit komt door de hormonen. De krullen worden steeds losser, en kunnen op een gegeven moment helemaal verdwijnen.
Glanzend haar
Je herkent gezonde krullen niet per definitie aan glans. Glans ontstaat wanneer de haarschubben een fijne structuur hebben en het haar goed is gevuld – met huidcellen en talg die de haarschubben aan elkaar plakken. Een soort 'kit' voor het haar.
Krul je haar altijd weg uit je gezicht, en niet er naartoe. Hou het haar ongeveer 10 seconden vast met de tang. De echte tijd varieert afhankelijk van je krultang, dus je moet wat experimenteren, maar begin liever kort. Maak je haar los en herhaal het bij de volgende lok.
Start met vochtig, handdoekdroog haar.
Je haar wordt automatisch al iets mee gedroogd als je bezig bent met je aanzet, waardoor het voor ongeveer 60% droog is wanneer je begint met de styling. Met vochtig haar en met het verhogen van de temperatuur bij de langste lokken blijven ze langer zitten.
De meeste tangen zijn in te stellen van ongeveer 130 graden tot 220 graden. Het is even uitproberen welke temperatuur jouw haar lang genoeg in de krul houdt. Heb jij lang haar? Dan heb je meestal een warmere tang nodig, door het gewicht van je haar zakt de krul namelijk sneller uit.
Krul je haar nooit als het nat of vochtig is
Föhn je haar of wacht totdat het helemaal droog is, voordat je begint met krullen met een krultang of stijltang. Het verhitten van nat haar kan je haar beschadigen én je krul blijft minder lang zitten omdat nat haar zwaarder is.
Verdeel je haar in verschillende zones, pak een pluk, draai deze om je vingers (of een borstel) heen en richt de föhn (zet 'm op de middelste warmtestand) op de pluk. Zo komt er vanzelf een mooie curly vorm in. Zet 'm daarna vast met een speldje; zo kan de krul afkoelen en blijft ie ook langer zitten.
Het kan maar duidelijk zijn: "Ga nooit, maar dan ook nooit met nat haar slapen." Volgens Mika van Leeuwen, beautydeskundige van Koffietijd, is nat haar veel kwetsbaarder en breekt daardoor veel sneller af. "Het beste is om je haar eerst aan de lucht te drogen en om het daarna droog te föhnen.
Wanneer je je haar gaat wassen gebruik je logischerwijs eerst je shampoo. Gevolgd door een masker en daarna je conditioner. De shampoo opent namelijk je haarschubben, het masker gaat hierdoor in je tweede laag van het haar zitten waardoor het extra goed gevoed wordt en de conditioner sluit vervolgens de haarschubben.